Deutsche Welle: Οι αποστάτες του AfD απειλούν την συνοχή του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος και την νίκη του στις ευρωεκλογές

Deutsche Welle: Οι αποστάτες του AfD απειλούν την συνοχή του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος και την νίκη του στις ευρωεκλογές
H αποχώρηση του André Poggenburg ηγετικού στελέχους της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος και η ίδρυση νέου κόμματος θα αποσπάσει ψηφοφόρους από το AfD
Με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές του 2019 οι 600 σύνεδροι του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) αποφασίζουν σήμερα (12/1) για την ευρωπαϊκή πολιτική του κόμματός τους.
O μεγαλύτερος εχθρός τους ωστόσο, δεν είναι η Ευρώπη αλλά οι αποστάτες του κόμματος που αποσχίστηκαν και δημιούργησαν δικά τους κόμματα με προοπτικές επιτυχίας.
Όπως σχολιάζει η Deutsche Welle, «το AfD, το εθνολαϊκιστικό κόμμα ξεκινάει από την πόλη Ρίζα της Σαξονίας, την εκλογική χρονιά του 2019 με εμπόδια.
Αντί να γιορτάσει το κόμμα στα ανατολικογερμανικά κρατίδια την ισχύ του, καλείται να καλύψει τις ζημίες που δημιουργήθηκαν στο εσωτερικό του από τους αποστάτες».
Η αναφορά γίνεται σαφώς για την αποχώρηση του André Poggenburg, άλλοτε ηγετικού στελέχους της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος, από το κόμμα και να ιδρύσει νέο στο οποίο θα αποσπάσει ψηφοφόρους από το AfD.
Παραμονές του κομματικού συνεδρίου ήρθε η είδηση από την Σαξονία-Άνχαλτ ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος σε αυτό το κρατίδιο και επικεφαλής της Κ.Ο., ο οποίος έχασε τον περασμένο Μάρτιο τα αξιώματά του μετά από ακροδεξιά λεκτικά ολισθήματα, εξήγγειλε την παραίτησή του από το κόμμα και ανακοίνωσε ότι στις τοπικές εκλογές της Σαξονίας, Βρανδεμβούργου και Θουριγγίας, κατεβαίνει με το δικό του κόμμα, το οποίο ονομάζεται «Ξεκίνημα Γερμανών Πατριωτών-Κεντρική Γερμανία», (ApD).
Κυρίως στη Σαξονία οι δεξιοί ψηφοφόροι θα προβληματιστούν για το ποιο κόμμα να ψηφίσουν την 1η Σεπτεμβρίου στις τοπικές εκλογές. Εκτός από το νέο κόμμα του Poggenburg υπάρχουν και οι «Die Blauen».
«Οι Μπλε», είναι το κόμμα της Frauke Petry, της πρώην αρχηγού του κόμματος AfD, η οποία και αυτή παραιτήθηκε και αποφάσισε να εγκαταλείψει το κόμμα θεωρώντας ότι κινείται πολύ προς τα δεξιά. Αντίθετα ο Poggenburg θεωρούσε ότι δεν κινείται πολύ προς τα δεξιά.

H αποχώρηση του Poggenburg εξασθενεί την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος

Οι πρόεδροι του AfD, Alexander Gauland και Jörg Meuthen, αντιδρούν σε αυτήν την εξέλιξη με επιδεικτική ηρεμία.
«Πρόκειται για απόφαση του Poggenburg, εάν θέλει να καταστραφεί», είπε ο Gauland στη Ρίζα.
Αλλά και ο Meuthen δεν θέλησε να δώσει μεγάλη αξία στην εξέλιξη και προτιμά να περιμένει, πόσοι θα ακολουθήσουν «τον αποστάτη».
Με εμφανή ικανοποίηση παρέπεμψε στην αποτυχία τέτοιων προσπαθειών στο παρελθόν, από τον ιδρυτή του AfD Μπερντ Λούκε μέχρι την Petry,της οποίας το κόμμα «Οι Μπλε» έχει περιπέσει σε ασημαντότητα. Οπωσδήποτε η αποχώρηση του Poggenburg εξασθενεί την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος.
Στη Θουριγγία, επικεφαλής του κόμματος κατεβαίνουν δύο γνωστοί για τις ακραίες πεποιθήσεις τους, ο Björn Höckeκαι ο Andreas Kalbitz.
Έξι χρόνια μετά την ίδρυση του AfD, το κόμμα επιδιώκει εντυπωσιακή εμφάνιση στη τοπική και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Όλο αυτοπεποίθηση ο Meuthen εξήγγειλε σε ομιλίες του στο Βρανδεμβούργο, τη Σαξονία και τη Θουριγγία τίποτα λιγότερο από μια εκλογική νίκη.
Το ότι δεν είναι καθόλου απίθανο καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις. Ποσοστά που θα ξεπεράσουν το 20% φαίνεται να είναι απόλυτα ρεαλιστικά. Οι τοπικές εκλογές του φθινοπώρου αναμένεται να ανατρέψουν τους συσχετισμούς πολιτικών δυνάμεων.
Το ίδιο θέλει να κάνει το AfD και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι εκλογές της 26ης Μαΐου είναι και η μοναδική αφορμή για το συνέδριο στη πόλη Ρίζα.
Ο καθορισμός του εκλογικού προγράμματος, στο ποίο θα περιλαμβάνει και την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ, μετατίθεται για αργότερα. Προς το παρόν στη Ρίζα θα ολοκληρωθεί ο κατάλογος με τους υποψήφιους, μια επίπονη διαδικασία, εάν επαναληφθούν όσα έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο σε προηγούμενο ο συνέδριο του κόμματος.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS