Η Ivanka Trump υποψήφια για την προεδρεία της Παγκόσμιας Τράπεζας μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση Kim

Η Ivanka Trump υποψήφια για την προεδρεία της Παγκόσμιας Τράπεζας μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση Kim
Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας θα πρέπει να υποβάλουν τους φακέλους τους έως της 14 Μαρτίου
Το όνομα της κόρης του Donald Trump, Ivankas, έχει ακουστεί στη συζήτηση για τη διαδοχή του Jim Jong Kim στην ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας
Σύμφωνα με τους Financial Times ανάμεσα στους υποψήφιους για την ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας David Malpas, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, Nikki Heylle πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και Mark Green πρόεδρο της αμερικανικής υπηρεσίας διεθνούς ανάπτυξης , συγκαταλέγεται κι αυτό της Ivanka Trump.
«Δεν πρόκειται να κάνουμε κανένα σχόλιο για τους πιθανούς υποψήφιους», περιορίστηκε πάντως να πει στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Το υπουργείο Οικονομικών έχει λάβει μεγάλο αριθμό προτάσεων για εξαίρετους υποψήφιους», διαβεβαίωσε η ίδια.
«Αρχίζουμε την εσωτερική διαδικασία αξιολόγησης (των υποψηφίων) ενόψει της ονομασίας» του υποψήφιου ή της υποψήφιας των ΗΠΑ για το αξίωμα, συνέχισε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε πω «αδημονούμε να συνεργαστούμε με τους κυβερνήτες (τα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου της για να επιλεγεί νέος επικεφαλής» του χρηματοοικονομικού θεσμού της Ουάσινγκτον.
Ο 59χρονος Jim Jong Kim, είναι πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας τα τελευταία έξι χρόνια ωστόσο, ανακοίνωσε τελείως απροσδόκητα την παραίτησή του, η οποία θα ισχύσει από 1ης Φεβρουαρίου, για να ενταχθεί στο επενδυτικό ταμείο Global Infrastructure Partners, που ειδικεύεται στη χρηματοδότηση επενδύσεων στις υποδομές.
Ο άγραφος κανόνας θέλει στην ηγεσία της ΠΤ να τοποθετείται Αμερικανός και τη διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αναλαμβάνει κάποιος ευρωπαίος ή κάποια ευρωπαία. Αυτή η κατανομή ρόλων όμως αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια έντονα από τις αναδυόμενες οικονομίες.
Η Ivanka Trump συμμετείχε άμεσα το 2017 στη δημιουργία από την Παγκόσμια Τράπεζα ενός ταμείου για να ευνοηθεί η ίδρυση νέων εταιρειών από γυναίκες σε χώρες που βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης. Η πρωτοβουλία είχε βαπτιστεί Women Entrepreneurs Finance Initiative (We-Fi).
Οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΠΤ θα πρέπει να υποβάλουν τους φακέλους τους μεταξύ της 7ης Φεβρουαρίου και της 14ης Μαρτίου, ανακοίνωσε ο θεσμός, διευκρινίζοντας πως ο διορισμός του επόμενου ή της επόμενης επικεφαλής του θα γίνει πριν από την εαρινή σύνοδό του, η οποία θα ξεκινήσει την εβδομάδα της 8ης Απριλίου.
Η Παγκόσμια Τράπεζα διαβεβαίωσε εξάλλου πως δεσμεύεται να εγγυηθεί «μια διαδικασία επιλογής διαφανή, ανοικτή και βασισμένη στα προσόντα» και ότι θα δημοσιοποιήσει εκ των προτέρων τη λίστα των τριών τελικών υποψηφίων, με τη συναίνεσή τους.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS