Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ο Καλογήρου – Τι ανέφερε

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ο Καλογήρου – Τι ανέφερε
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Καλογήρου, έκανε αναφορά στα χρηματοδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ έργα του υπουργείου
Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στην Αθήνα, υπό την προεδρία του Δ. Βερβεσού, παρέστη ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γ. Σάρλης.
Στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ολομέλειας, έθεσαν θέματα που αφορούν το δικηγορικό σώμα και εν γένει την απονομή της Δικαιοσύνης, ενώ αναφέρθηκαν και σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους.
Ο υπουργός, Μ. Καλογήρου, στην πρώτη του παρουσία σε συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος,  ενημέρωσε για επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία ικανοποιείται σειρά αιτημάτων του δικηγορικού σώματος, ιδίως: η περαιτέρω κατοχύρωση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, και η επίλυση ζητημάτων που άπτονται της νομικής βοήθειας, όπως είναι η μετάθεση του χρόνου έκδοσης των φορολογικών στοιχείων κατά τον χρόνο είσπραξης της αμοιβής, η υπαγωγή της νέας διαδικασίας έκδοσης συναινετικών διαζυγίων ενώπιον συμβολαιογράφου και η κατοχύρωση πρόσθετης αμοιβής για τις ποινικές δίκες μακράς διάρκειας.
Ο κ. Καλογήρου αναγνώρισε την ανάγκη μόνιμης θεσμικής επικοινωνίας μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και των συλλογικών οργάνων του δικηγορικού σώματος, με σκοπό την καλλιέργεια κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, την άμεση ενημέρωση για τα υπάρχοντα προβλήματα στη Δικαιοσύνη και την ταχεία επίλυσή τους.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ολομέλειας, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύθηκε ότι θα συσταθεί επιτροπή για το ζήτημα της διαμεσολάβησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων του δικηγορικού σώματος.
Ακόμη, σε συνέχεια επισημάνσεων που έγιναν για τις καθυστερήσεις στον προσδιορισμό δικασίμου και στην έκδοση αποφάσεων στη τακτική διαδικασία κατά τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ), ο υπουργός ανέφερε ότι, κατ' εφαρμογή των αρχών καλής νομοθέτησης, σκοπεύει να συγκροτήσει επιτροπή για την εκτίμηση της πορείας της εφαρμογής του νέου ΚΠολΔ, και την υπόδειξη των αναγκαίων βελτιωτικών κανονιστικών παρεμβάσεων, με τη συμμετοχή και του δικηγορικού σώματος.
Περαιτέρω,  ο κ. Καλογήρου έκανε αναφορά στα χρηματοδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ έργα του υπουργείου στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, εκτεταμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και συντήρησης των δικαστικών κτηρίων της χώρας και πρόγραμμα άσκησης για 2.480 ασκούμενους δικηγόρους, επί 12μηνο στις γραμματείες των δικαστηρίων και επί 6μηνο σε δικηγορικά γραφεία, έναντι 650 ευρώ μηνιαίως, ενώ δεσμεύτηκε να εξετάσει, από κοινού με το συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας, την ένταξη των μητέρων δικηγόρων στον Κανονισμό Παροχών του ΕΦΚΑ για το ζήτημα της άμεσης καταβολής επιδόματος του ΟΑΕΔ για 6 μήνες μετά τη λοχεία προς το σκοπό ίσης μεταχείρισης με τις λοιπές μητέρες ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ και παράλληλα,  εξέφρασε την πρόθεση δημιουργίας βρεφονηπιακών σταθμών στα δικαστήρια της χώρας, για την εξυπηρέτηση των μητέρων δικηγόρων, δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων.
Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε τις θέσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τα ζητήματα που αφορούν την Δικαιοσύνη στο πλαίσιο της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης.
Τέλος, συμφωνήθηκε ότι το δικηγορικό σώμα θα αποστείλει στο υπουργείο προτάσεις για ειδικότερα θέματα, όπως η τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων, η εισαγωγή κατάλληλων δικονομικών ρυθμίσεων, η επιθεώρηση των δικαστηρίων, και η λειτουργία του Κτηματολογίου και των υποθηκοφυλακείων.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS