Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Βαλκάνια: Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων με τη Σερβία ζητά το Κόσοβο

Βαλκάνια: Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων με τη Σερβία ζητά το Κόσοβο
Ο πρόεδρος του Κοσόβου εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει πρότυπο
Η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου χαιρέτισε την απόφαση του κοινοβουλίου στα Σκόπια να εγκρίνει τις τροπολογίες του συντάγματος.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας  Ηashim Τhaci εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει πρότυπο και για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.
 «Το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας επέδειξε θάρρος, όραμα και ευσυνειδησία, ψηφίζοντας για τις συνταγματικές αλλαγές που προέβλεπε η συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας έτσι το τελευταίο βήμα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας.
Η απόφασή αυτή δεν ήταν εύκολη ούτε δημοφιλής αλλά ήταν η σωστή απόφαση για το κράτος και τους πολίτες.
Η Βόρεια Μακεδονία, όπως θα λέγεται, έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, ανοίγοντας προοπτικές για την πολιτική σταθερότητα, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την ενσωμάτωση της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.
 Το έτος 2019 θα πρέπει να είναι έτος μεγάλων αποφάσεων και για το Κόσοβο.
Το έτος κατά το οποίο η αιώνια σύγκρουση μεταξύ Κοσσόβου και Σερβίας πρέπει να τερματιστεί με μια οριστική και συνολική συμφωνία για την ειρήνη και την εξομάλυνση των διακρατικών σχέσεων» έγραψε ο Thaci  στο Facebook μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του κοινοβουλίου της FYROM.
 Ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου Ramush Haradinaj συνεχάρη τον Zoran Zaev επισημαίνοντας ότι «ο τερματισμός της διένεξης για το όνομα είναι σημαντικό γεγονός για τα δυτικά Βαλκάνια που δημιουργεί την ελπίδα ότι η περιοχή μας βαίνει προς μία διαρκή ειρήνη».
 Θετικές ήταν και οι αντιδράσεις όλων των πολιτικών κομμάτων στο Κόσσοβο.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης