Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας (ΝΔ): Ακόμη και εάν εξασφαλίσει ο Τσίπρας την ευκαιριακή στήριξη 151 βουλευτών αυτό το κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να πάει μακριά

Δένδιας (ΝΔ): Ακόμη και εάν εξασφαλίσει ο Τσίπρας την ευκαιριακή στήριξη 151 βουλευτών αυτό το κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να πάει μακριά
«Aν κριθεί απαραίτητο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουμε τη δυνατότητα να καταθέσουμε πρόταση δυσπιστίας», αναφέρει ο Ν. Δένδιας
«Ακόμη και εάν εξασφαλίσει ο κ. Τσίπρας την ευκαιριακή στήριξη 151 βουλευτών, «με ανεμομαζώματα και με ανεμοσκορπίσματα», αυτό το κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να πάει μακριά», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.
Καρά τον ίδιο, «το μόνο αποτέλεσμα θα είναι μία ετοιμόρροπη κυβέρνηση, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο», ενώ «η μόνη ωφέλιμη λύση για τη χώρα σε αυτή τη συγκυρία είναι οι εκλογές το συντομότερο δυνατόν».
Ερωτηθείς για τις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων, Τσίπρα-Καμμένου, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι «ο «γάμος» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν ήταν «εξ έρωτος», αλλά είναι προφανές ότι αποτελούσε προϊόν «συνοικεσίου εκ συμφέροντος».
Δεν είχαν το παραμικρό κοινό ιδεολογικό στοιχεία, αντιθέτως είχαν αντιδιαμετρικές τοποθετήσεις σε όλα τα μεγάλα ζητήματα.
Παρόλα αυτά, δημιουργήθηκε ένας εθνικολαϊκιστικός κυβερνητικός σχηματισμός με στόχο τη νομή της εξουσίας, που ως υβρίδιο θα αποτελεί αντικείμενο μελέτης μελλοντικά της Πολιτικής Επιστήμης».
Υπογραμμίζει δε, πως «η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν είναι εύκολο να διακοπεί στην πράξη» και εκτιμά ότι το «διαζύγιο», ακόμη και εάν οριστικά υπάρξει, θα είναι προσχηματικό.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «η συμβίωση και τα όσα έπραξαν από κοινού, δεν τους επιτρέπει να χωρίσουν πραγματικά τους δρόμους τους.
Δεν είναι τυχαίο ίσως ότι κάποια στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων μεταπήδησαν ουσιαστικά στο κόμμα του κυβερνητικού τους εταίρου, προτού καν τεθεί ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης».
 Κληθείς να απαντήσει εάν πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός θα εξασφαλίσει την κυβερνητική συνοχή ή θα οδηγηθούμε σε εκλογές, ο κ. Δένδιας υπενθυμίζει ότι ο κ. Τσίπρας δήλωσε στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Open ότι θα επιδιώξει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και σημειώνει «δεν ξέρω αν θα αποδειχθεί στην πράξη ότι υπάρχουν οι έξι τουλάχιστον «πρόθυμοι» βουλευτές που απαιτούνται.
Στην περίπτωση όμως που δεν επιτύχει τον στόχο του, η σοβαρή λύση είναι οι εκλογές».
Υπογραμμίζει πως θεωρεί αδιανόητο ότι σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά συμφέροντα και την οικονομία, το πηδάλιο της χώρας να έχει μία κυβέρνηση που δεν θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής.
«Από άποψη «τύπων» δεν υπάρχει συνταγματικό ζήτημα με μία ψήφο ανοχής, αλλά από πολιτική άποψη δεν υπάρχει χώρος για «ανοχή» σε μία κυβέρνηση, παρά μόνον για στήριξη ή αποδοκιμασία», προσθέτει και υπενθυμίζει τη στάση του αείμνηστου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος παραιτήθηκε αμέσως από πρωθυπουργός, όταν η κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος μειώθηκε στους 150 βουλευτές -ούτε καν στους 149- τον Σεπτέμβριο του 1993.
Αναφορικά με το αν προτίθεται ή όχι η ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, απαντά ότι «ο πρωθυπουργός, ενδεχομένως, να διακατέχεται από "ευσεβείς πόθους", ώστε να απορριφθεί μία πρόταση μομφής της ΝΔ, λόγω των σημερινού συσχετισμού δυνάμεων στη Βουλή και να μην μπορεί στην πράξη να προκληθεί εκ νέου τέτοιο ζήτημα επί ένα εξάμηνο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα».
Ξεκαθαρίζει ότι «αν κριθεί απαραίτητο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουμε τη δυνατότητα να καταθέσουμε πρόταση δυσπιστίας», συμπληρώνοντας ότι «το τι θα πράξουμε και πότε, δε θα μας το υπαγορεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ».
 Ερωτηθείς για το εάν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο οι εθνικές εκλογές να γίνουν τον προσεχή Οκτώβρη όπως επιμένει ο πρωθυπουργός, απαντά πως «σε προγενέστερο χρόνο κάθε άλλο παρά απέκλεια το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.
Μια σειρά από κινήσεις της κυβέρνησης, αλλά και η συνολικότερη φιλοσοφία της, κατέτειναν στο συμπέρασμα ότι θα επιχειρούσε να παρατείνει όσο μπορούσε περισσότερο την κυβερνητική θητεία της. Σήμερα, ενδεχομένως να μην έχει αλλάξει η συγκεκριμένη στόχευση από πλευράς πρωθυπουργού, αλλά δεν είμαι βέβαιος για το αν υπάρχουν πλέον οι αντικειμενικές συνθήκες για να φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο».
Κατά τον ίδιο, «το βέβαιο είναι ότι κάθε ημέρα που παραμένει στη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται περαιτέρω η απήχησή του, αλλά αυξάνονται τα προβλήματα για τη χώρα και ο κίνδυνος επικίνδυνων περιπλοκών σε μια σειρά από ζητήματα».
Για τις πρόσφατες δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι «δεν μπορεί να επηρεάσει τη θέση της ΝΔ και του αρχηγού της ΝΔ» σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Δένδιας σχολιάζει «αν δεν υπήρχε η εντονότατη αντίδραση του κόμματός μας στο ζήτημα της "εθνότητας-ταυτότητας" ίσως να μην υπήρχε εφεξής καμία ελπίδα βελτίωσης της διατύπωσης των συγκεκριμένων σημείων από την κυβέρνηση των Σκοπίων.
 Αυτό το γνωρίζουν οι εταίροι και σύμμαχοί μας».
Περαιτέρω, για την υπόθεση της Novartis σημειώνει πως είναι ένα διεθνές σκάνδαλο, προσθέτοντας πως «σε καμία άλλη χώρα όμως δεν «εργαλειοποιήθηκε» πολιτικά προκειμένου να πληγούν συγκεκριμένα κόμματα.
Η θέση μας ήταν και παραμένει ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως, αλλά και ότι πρέπει να αφεθεί η Δικαιοσύνη απερίσπαστη.
Την κύρια ευθύνη πάντως δεν την έχει κάποιος συγκεκριμένος υπουργός, όσο και εάν προκαλεί με τα σχόλιά του εις βάρος ακόμα και συγκεκριμένων δικαστικών, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από τη στιγμή που τον καλύπτει και τον διατηρεί στη θέση του».
Τέλος, κληθείς να απαντήσει εάν η ΝΔ στηρίξει εκ νέου την υποψηφιότητα του ΠτΔ, Πρ. Παυλόπουλου, ο κ. Δένδιας, αφού  αναφέρει ότι «με τον κ. Παυλόπουλο μας συνδέει μακρά γνωριμία και προσωπική φιλία», τονίζει ότι την απόφαση για το πρόσωπο που θα προτείνει η ΝΔ για την Προεδρεία της Δημοκρατίας θα τη λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από διαβουλεύσεις που θα επιλέξει στον κατάλληλο χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης