Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ χάνει τη δυναμική της – Όσο το αργότερο οι εκλογές, τόσο το καλύτερο

Τσακαλώτος: Η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ χάνει τη δυναμική της – Όσο το αργότερο οι εκλογές, τόσο το καλύτερο
Τι αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. τσακαλώτος
«Η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ χάνει τη δυναμική της» δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα  "Realnews” ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος για το πρέπει να γίνουν εκλογές, σημειώνει «όσο το αργότερο, τόσο το καλύτερο».
Όπως τονίζει ο κ. Τσακαλώτος, «με τους ΑΝΕΛ δώσαμε πολλούς και σημαντικούς αγώνες για την έξοδο από τα μνημόνια και τη δημιουργία κοινωνικού κράτους, με καλή συνεργασία μεταξύ μας παρά τις σημαντικές ιδεολογικές διαφορές.
Έχω τη γνώμη, παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις τρέχουν, ότι η συνεργασία μας χάνει τη δυναμική της, ίσως γιατί βασικά ζητήματα του πλαισίου συνεργασίας μας έχουν υλοποιηθεί και τα υπόλοιπα έχουν δρομολογηθεί μέχρι τη λήξη της κοινοβουλευτικής θητείας.
Έχουν μείνει χωρίς συναίνεση εκείνα τα ζητήματα που έχουμε πραγματικές διαφορές, όπως η συμφωνία των Πρεσπών ή άλλα που αφορούν ζητήματα δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών».
«Έχω την πεποίθηση ότι η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα διαθέτει πλούσιο υλικό, ικανό να καλύψει κάθε νέα ανάγκη.
Ταυτόχρονα, αυτά τα 4 χρόνια έχει αναδειχθεί ένα δυναμικό νέων ανθρώπων, που έχει τις ικανότητες, πλέον και την εμπειρία, να ανταπεξέλθει σε ανώτερα καθήκοντα. Εξάλλου, εκτιμώ ότι  οι όποιες ριζικές, ανασυνθετικές διαδικασίες και στο επίπεδο του κυβερνητικού σχήματος πρέπει να επιχειρηθούν στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο», συμπληρώνει.
Κληθείς να απαντήσει  στο πότε πρέπει να γίνουν οι εκλογές, αναφέρει «όσο το αργότερο, τόσο το καλύτερο», εξηγώντας πως «αφενός επειδή έχουμε μια αναπτυξιακή στρατηγική και μια κοινωνική πολιτική που ξεδιπλώνονται σταδιακά και οι οποίες συνδυαστικά θα αποτελέσουν τις βάσεις της επόμενης 4ετίας» και «αφετέρου, επειδή είμαστε καλοί άνθρωποι, θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα και τον χρόνο στη ΝΔ να παρουσιάσει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο και στην ελληνική σοσιαλδημοκρατία να σταματήσει να αποτελεί την ουρά της ΝΔ και να μπορέσει να στηρίξει τα παραδοσιακά σοσιαλδημοκρατικά επιχειρήματα για κοινωνικό κράτος, ενίσχυση των συνδικάτων και πλήρη απασχόληση".
Ακόμη, ο  υπουργός δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν κάνει παροχολογία, αλλά  δημιουργεί σταδιακά ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, ενώ παράλληλα τάσσεται κατά των κομμάτων που «ψαρεύουν» σε κάθε τάξη και σε κάθε κοινωνική κατηγορία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αλλάξει τις κοινωνικές και ιδεολογικές του αναφορές.
Κληθείς να απαντήσει σχετικά με τον χρόνο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, ο υπουργός τονίζει ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το 2019, συμπληρώνοντας πως ήταν απόλυτα προβληματικό να αποφασιζόταν χρόνος  της εξόδου στις αγορές με βάση τον πολιτικό χρόνο και όχι με βάση το συμφέρον του Δημοσίου.
Σημείωσε ότι για τον λόγο αυτόν «έχουμε το "μαξιλάρι”, ώστε να είμαστε στην ευνοϊκή θέση να μπορούμε να επιλέξουμε την κατάλληλη στιγμή», προσθέτοντας ότι το επιτόκιο είναι ένα βασικό κριτήριο.
«Όλοι οι παράγοντες θα ληφθούν ταυτόχρονα υπόψη και θα αποφασίσουμε πότε θα βγούμε στις αγορές, με ποιο ποσό και ποια διάρκεια ομολόγων», όπως είπε.
Για το ζήτημα των "κόκκινων” δανείων, ο υπουργός τόνισε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για ένα εγγυοδοτικό ταμείο (Asset Protection Scheme) είναι ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τόσο γιατί είναι πιο ώριμο σχέδιο, όσο γιατί ήδη υπάρχει η ιταλική εμπειρία.
Περαιτέρω, υπογραμμίζει ότι η βιωσιμότητα της ανάπτυξης είναι το μεγάλο στοίχημα, ενώ στην κριτική για τα υπερπλεονάσματα απαντά ότι μεγάλο μέρος της υπεραπόδοσης οφείλεται τόσο στη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση της ανεργίας, όσο και στην απόδοση παραμετρικών μέτρων, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης