Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Η συμφωνία των Πρεσπών επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις

tags :
Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Η συμφωνία των Πρεσπών επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις
Από πλευράς νέων την ερχόμενη εβδομάδα ξεχωρίζει η ανακοίνωση της S&P για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας την Παρασκευή
Υπό το πρίσμα της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών κινήθηκε η Αγορά την εβδομάδα που πέρασε.
Αναμφίβολα, σε μια κατεξοχήν προεκλογική χρονιά η προσφυγή στις κάλπες αποτελεί το κεντρικό γεγονός στο οποίο εστιάζεται σχεδόν μονομερώς η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας.
Τα σενάρια και οι συσχετισμοί δυνάμεων που ενδεχομένως θα προκληθούν μετά από την έγκριση ή μη της συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή οδηγούν διαθέσεις και ψυχολογία καθώς δεν αποκλείεται οι εξελίξεις να φέρουν πιο κοντά το ενδεχόμενο των προώρων εκλογών.
Η δεύτερη χρηματιστηριακή εβδομάδα της χρονιάς ήταν περισσότερο ζωηρή, ακολούθησε εν μέρει την δυναμική των ξένων αγορών και βελτίωσε κάπως την αναιμική εικόνα των συναλλαγών του ξεκινήματος.
Παράλληλα η κινητικότητα που παρατηρήθηκε χρηματιστηριακά στον κατασκευαστικό κλάδο δημιούργησε νέα εστία ενδιαφέροντος μετά τις αξιοσημείωτες μεταβολές που παρατηρήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης επιχείρησε το αναμενόμενο, έφθασε δηλαδή έως εκεί που του επέτρεπαν οι συναλλακτικές δυνατότητες του (638,22 μονάδες) καλύπτοντας το 23,6% της διόρθωσης από το υψηλό των 707 μονάδων για να υποχωρήσει στην συνέχεια μετριοπαθώς, κατοχυρώνοντας μέρος από τα γρήγορα κέρδη των πέντε συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων.
Ο επόμενος ανοδικός στόχος βρίσκεται στις 650 μονάδες (38,2% της διόρθωσης) και για να συμβεί αυτό θα πρέπει αφενός να μην χαλάσει η εικόνα με κλείσιμο κάτω από τις 625 μονάδες αφετέρου ο τζίρος να παραμείνει σε επίπεδα αισθητά υψηλότερα των 40 εκατ. ευρώ.
Οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών είναι πλέον αγορασμένοι όπως και ο MACD ενώ οι ταλαντωτές κινούνται σε ουδέτερες ζώνες τιμών.
Διαγραμματικά τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει δραματικά, βραχυπρόθεσμα ο χαρακτήρας της συσσώρευσης διατηρείται και μόνο μια διάσπαση των 650 μονάδων θα βάλει σε ισχύ ένα πιο αισιόδοξο σενάριο κίνησης.
Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ και καθώς έχει προηγηθεί μια σημαντική διόρθωση από τα υψηλά του Οκτωβρίου (~10%) ήρθε η ώρα για το τεστ της αλήθειας, αν δηλαδή αυτή η διόρθωση αποτελεί ένα επαρκές νέο σημείο ισορροπίας με βάση την κερδοφορία που θα ανακοινώσουν αλλά και τις προοπτικές που θα επικοινωνήσουν στις τηλεδιασκέψεις για την νέα χρονιά.
Στις σημαντικότερες ανακοινώσεις ξεχωρίζουν: Δευτέρα 14/1 Citigroup, Τρίτη 15/1 JPMorgan, Wells Fargo, Τετάρτη 16/1 Bank of America, Alcoa, Goldman Sachs, Blackrock και Πέμπτη 16/1 Morgan Stanley.
Οι ανακοινώσεις της πρώτης εβδομάδας είναι κυρίως από χρηματοοικονομικές εταιρίες και τράπεζες οι οποίες θα ενταθούν την μεθεπόμενη εβδομάδα με αποκορύφωμα το διήμερο 23 και 24 Ιανουαρίου οπότε και ανακοινώνουν περί τις 200 εταιρίες μεταξύ αυτών και πολλά ονόματα του τεχνολογικού κλάδου που δέχθηκαν και την μεγαλύτερη πίεση στην πρόσφατη διόρθωση.
Τα εγχώρια πολιτικά θέματα φαίνεται να επιβάλουν στάση αναμονής από τους ξένους θεσμικούς που δείχνουν επί του παρόντος να προβληματίζονται με τις διακυμάνσεις των αμερικανικών μετοχών παρά με τις ιδιοτροπίες της μικρής αγοράς του ΧΑ.
Από πλευράς νέων την ερχόμενη εβδομάδα ξεχωρίζει η ανακοίνωση της S&P για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας την Παρασκευή.
Την ίδια ημέρα λήγουν και τα παράγωγα επί δεικτών για τον μήνα Ιανουάριο.
Στο εξωτερικό η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται με ενδιαφέρον λόγω των σημαντικών ψηφοφοριών τόσο για το Brexit, όσο και για την συνταγματική αναθεώρηση της ΠΓΔΜ.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Ανάλυσης Beta ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης