Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το «φλερτ» του Τσίπρα με την Κεντροαριστερά, μετά το εικονικό διαζύγιο με ΑΝΕΛ και η εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης

Το «φλερτ» του Τσίπρα με την Κεντροαριστερά, μετά το εικονικό διαζύγιο με ΑΝΕΛ και η εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης
Πυκνό κεφάλαιο πολιτικών εξελίξεων καθώς ο Αλέξης Τσίπρας κίνησε τη διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης
Με το που έπεσαν οι τίτλοι τέλους στον πολιτικό γάμο ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε το φλερτ με το χώρο της Κεντροαριστεράς.
Αν και ήδη είχε στείλει σημάδια πως με αυτόν ακριβώς το χώρο ήθελε στην πορεία να συνάψει σχέση.
Η σχέση όμως αυτή αν θα οδηγηθεί και σε «γάμο» είναι ακόμη εξαιρετικά αμφίβολο.
Ο πρωθυπουργός πάντως άδραξε την ευκαιρία και παρέστη σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για τη συμφωνία των Πρεσπών που οργάνωσαν στελέχη που προέρχονταν από το εκσυγχρονιστικό (και όχι μόνο) χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Εκεί ανάμεσά τους ήταν ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Μιχάλης Σταθόπουλος, ο Νίκος Μπίστης  κ. α.
Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν βρεθεί πολύ κοντά στον Κώστα Σημίτη υποστήριξαν, τα μνημόνια και τις μνημονιακές πολιτικές αλλά έχουν έρθει σε σύγκρουση με τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την οποία θεωρούν λαϊκίστικη.
Την ίδια ώρα φαίνεται ότι ανοίγει ένα πυκνό κεφάλαιο πολιτικών εξελίξεων καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την απόφαση των ΑΝΕΛ να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση κίνησε τη διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του μια διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη (15/1) και να ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης (16/1) κατόπιν εισήγησης του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.
 
Ο μαγικός αριθμός 151 και ο καταλυτικός ρόλος του Δανέλλη

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι αν ο πρωθυπουργός έχει βρει τελικά τους 151 βουλευτές.
Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την ώρα σε ότι αφορά τους συσχετισμούς, στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ που αριθμεί 145 βουλευτές και μαζί με την Κατερίνα Παπακώστα και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο από τους ΑΝΕΛ φτάνουν τους 147.
Ο Κώστας Ζουράρις που έχει δηλώσει ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά λέει όχι στη συμφωνία των Πρεσπών ανεβάζει τον αριθμό της λίστας στους 148 και απομένουν τρεις ακόμη βουλευτές για να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός 151.
Τις δύο από αυτές τις θέσεις, όπως όλα συγκλίνουν, θα καλύψουν η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης που εισέπραξαν τις αιχμές του Πάνου Καμμένου την Κυριακή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε επειδή επέλεξαν αντί να τοποθετηθούν να πάνε ταξίδι στην Κίνα.
Το παζλ συμπληρώνεται με τον Σπύρο Δανέλλη από το ποτάμι ο οποίος έχει επιχειρηματολογήσει υπέρ της ανάγκης να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης εφόσον έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή.
Πάντως το «διαζύγιο» ψιθυρίζεται από διάφορες πλευρές ότι είναι συναινετικό. Και σε αυτό συντείνουν:
ότι με τη συμφωνία με βάση την οποία βαδίζουν οι δύο μέχρι σήμερα κυβερνητικοί εταίροι διασφαλίζουν αφενός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν, κερδίζει τον μαγικό αριθμό 151 και στις δύο ψηφοφορίες που έχει μπροστά του ενώ ο Πάνος Καμμένος από την πλευρά του θα συνεχίσει να έχει Κοινοβουλευτική ομάδα και τα προνόμιά της.
Μένει να δούμε αν αυτό θα αποδειχθεί.
Πολλοί μέσα στο κυβερνών κόμμα πιστεύουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να εξαντλήσει και την τελευταία μέρα παραμονής της στην εξουσία θεωρώντας ότι ο χρόνος στο εξής κυλά υπέρ της και ότι τα μέτρα που έρχονται έχουν φιλολαϊκό πρόσημο, έχουν το χρόνο να εφαρμοστούν και είναι ικανά να πείσουν κάμποσους αναποφάσιστους να έρθουν ή να επιστρέψουν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη, η κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί σε απρόοπτα γεγονότα που θα έρθουν ως καραμπόλα από το διεθνή περίγυρο ή και από έναν εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ Κίνας.
Αυτό μπορεί να φέρει την Ελλάδα σε πάρα πολύ δύσκολη θέση ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι στο εξής η κυβέρνηση τα κάνει όλα τέλεια με ότι αυτό συνεπάγεται ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων.
Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του σταθμίζουν αυτά τα στοιχεία και αναλόγως θα πράξουν.
Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου θεωρεί ότι αν η κυβέρνηση την ερχόμενη Τετάρτη λάβει ψήφο εμπιστοσύνης θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης