Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η 9μηνη προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα με ορίζοντα 13/10/2019 είναι αρνητικό νέο, θα παραλύσουν αγορές, τράπεζες

Η 9μηνη προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα με ορίζοντα 13/10/2019 είναι αρνητικό νέο, θα παραλύσουν αγορές, τράπεζες
Η κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν θα πέσει αλλά θα ανοίξει μια 9μηνη προεκλογική περίοδο η οποία θα απονευρώσει την οικονομία και την αγορά.
Αν και πολλά διεθνή μέσα σπεύδουν να προεξοφλήσουν πρόωρες εκλογές, το βασικό σενάριο είναι ότι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν 29 Σεπτεμβρίου ή 13 Οκτωβρίου 2018.
Μετά το επικό πολιτικό θέατρο που έπαιξαν Τσίπρας (πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός) και Καμμένος (πρόεδρος ΑΝΕΛ) καλλιεργήθηκε η αίσθηση ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί πρόωρα στις κάλπες.
Όμως αυτή η ερμηνεία είναι λάθος.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης με 151 ΝΑΙ ίσως και 152 και θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών με 153 ή 154 βουλευτές.
Επίσης οι ΑΝΕΛ όσοι τελικώς ακολουθήσουν τον Καμμένο μπορεί να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, μπορεί να μην ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών αλλά σίγουρα θα στηρίξουν την κυβέρνηση μετά την συμφωνία…οπότε η κοινοβουλευτική δύναμη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φθάσει ξανά έως τις 154 θετικές ψήφους.
Το επικό πολιτικό θέατρο έχει ένα στόχο, όχι πρόωρες εκλογές, οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν 29 Σεπτεμβρίου ή 13 Οκτωβρίου 2019 δηλαδή στο τέλος της 4ετίας στην κυριολεξία.

Τι σημαίνει αυτό με όρους αγοράς;

Η κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν θα πέσει αλλά θα ανοίξει μια 9μηνη προεκλογική περίοδο η οποία θα απονευρώσει την οικονομία και την αγορά.
Υπάρχει η αίσθηση ότι η κυβέρνηση τους επόμενους 9 μήνες θα προσανατολιστεί στην κατανάλωση και όχι στις επενδύσεις και αυτό θα έχει επιπτώσεις στους οικονομικούς δείκτες.
Αν και κάποιες ενέργειες έχουν δρομολογηθεί όπως π.χ. η έξοδος στις αγορές με 5ετές ομόλογο 22 Ιανουαρίου ή 5 με 12 Μαρτίου 2019…, Ιταλικό και κυπριακό μοντέλο στα κόκκινα δάνεια, ωστόσο η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα είναι αρνητική εξέλιξη.
Πρωτίστως κανείς διεθνής επενδυτής δεν θα πάρει πρωτοβουλίες να κλείσει κάποια συμφωνία σε αυτή την φάση – πλην ΕΛΠΕ – αλλά θα αναμένει την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
Στο χρηματιστήριο, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν την στρατηγική μείωσης των NPEs των προβληματικών δανείων αλλά η οικονομία εισέρχεται σε μια φάση ήπιας επιβράδυνσης…οπότε και οι τράπεζες δεν θα καταφέρουν να διαφοροποιηθούν μετοχικά.
Πολλές πρωτοβουλίες θα μετατεθούν για το μέλλον για μετά τον Οκτώβριο.
Ορισμένοι θεωρούν ότι θα χαθεί η χρονιά συνολικά γιατί έως τον Οκτώβριο το σύστημα θα υπολειτουργεί καθώς το ενδιαφέρον θα εστιάζεται στην προεκλογική περίοδο και στις εκλογές.
Στα ομόλογα θα εκδώσει 5ετές ομόλογο από 4,95% που είχε εκδοθεί επί Σαμαρά 10 Απριλίου του 2014 το νέο επιτόκιο στο νέο 5ετές θα διαμορφωθεί στο 3,70%.
Σε γενικές γραμμές αν και δεν αναμένεται οι οικονομικές εξελίξεις να πάνε χειρότερα, σίγουρα δεν θα πάνε καλύτερα.
Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδο θα προκαλέσει μια οριζόντια κόπωση στο σύστημα και όλοι θα περιμένουν τον επόμενο…το έργο του οποίου θα αρχίσει να φαίνεται από το 2020.
Για τις τραπεζικές μετοχές γενικώς οι επενδυτές ξεκάθαρα πρέπει να κρατήσουν μικρό καλάθι, υπάρχουν πολλά και δομικά ζητήματα…
Για το χρηματιστήριο…η προεξόφληση της νίκης της ΝΔ εάν δεν συνοδευτεί με αυτοδυναμία θα αποτελεί αρνητική εξέλιξη.
Η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές με 8% διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοκτόνησε…
Στους επενδυτές θα κυριαρχήσει η άποψη ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα βλάψει την οικονομία και την αγορά.
Ως προς τις αξιολογήσεις των ξένων οίκων, η Standard and Poor’s στις 18 Ιανουαρίου δεν θα αναβαθμίσει την οικονομία θα διατηρήσει το Β+ (θα είναι μεγάλη έκπληξη η αναβάθμιση κατά 1 κλίμακα) ενώ η Moody’s θα μπορούσε να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος κατά 1 κλίμακα την 1η Μαρτίου 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης