Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τέλη Μαρτίου 2019 οι νέοι στόχοι μείωσης των NPEs για τις τράπεζες σε βάση ομίλων – Και τα κεφάλαια στο στόχαστρο

Τέλη Μαρτίου 2019 οι νέοι στόχοι μείωσης των NPEs για τις τράπεζες σε βάση ομίλων – Και τα κεφάλαια στο στόχαστρο
Στις 24 Ιανουαρίου 2019 σε συνέδριο για τα κόκκινα δάνεια της PWC θα παραβρεθούν ο επικεφαλής του SSM Α. Enria αλλά και οι έλληνες τραπεζίτες
Τέλη Μαρτίου του 2019 θα οριστούν από τις τράπεζες οι νέοι στόχοι μείωσης των NPEs που θα αφορούν ομίλους και όχι μόνο μητρικές.
Ταυτόχρονα όπως έχει τονιστεί 24 Ιανουαρίου 2019 σε συνέδριο για τα κόκκινα δάνεια της PWC θα παραβρεθούν ο επικεφαλής του SSM Α. Enria αλλά και οι έλληνες τραπεζίτες, όπου αναμένεται να υπάρξει και συνάντησης πρώτης γνωριμίας.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι χρειάζεται εκ νέου προετοιμασία καθώς το πλήθος των στοιχείων είναι αυξημένο, ωστόσο δεν αναμένονται ουσιώδεις αλλαγές στους στόχους μείωσης που είχαν ανακοινώσει τέλη Σεπτεμβρίου του 2018.
Εν τω μεταξύ τα τεχνικά κλίμακα των δανειστών που έρχονται στην Αθήνα θα εστιάσουν με τους έλληνες τραπεζίτες σε θέματα
1)κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών
2)Πορεία των κόκκινων δανείων NPL’s και NPE’s
3)Στόχους κερδοφορίας
4)Επιχειρησιακό μοντέλο.
Ταυτόχρονα τέλη Μαρτίου 2019  στο πλαίσιο νέας διαδικασίας, οι ΕΚΤ SSM, ζητούν απ’ όλες τις χώρες της ευρωζώνης, οι τράπεζες των οποίων έχουν υψηλά κόκκινα δάνεια , δηλαδή Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρο να δώσουν νέους στόχους για τον περιορισμό του προβλήματος και με τον όρο ότι θα αφορούν βάση ομίλων και όχι μητρικών τραπεζών.
Στις 29 Μαρτίου, οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα διαμορφώσουν εκ νέου τους στόχους τους για να εγκριθούν από τον SSM.  
Η διαδικασία για την Ελλάδα θα επαναληφθεί εκ νέου το Σεπτέμβριο του 2019 όπως συμβαίνει κάθε χρόνο απόρροια των μνημονίων.
Να σημειωθεί ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Merkel στο πλαίσιο της παρουσίας της στην Ελλάδα και σε συναντήσεις που είχε με επιχειρηματίες και τραπεζίτες εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενημερωμένη για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και επικεντρώθηκε κυρίως στις τράπεζες όπου χαρακτηριστικά τόνισε «αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο λαμβάνονται πρωτοβουλίες που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Μία από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι το deal που έχει ανακοινώσει η Eurobank, μία ελληνική ιδιωτική τράπεζα, με στόχο την ενίσχυση κεφαλαίων αλλά και του ιδιωτικού της χαρακτήρα.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα τελούν υπό το βάρος των προβληματικών δανείων και το μείζον αυτό ζήτημα δεν έχει αντιμετωπιστεί.
Η Γερμανία παρακολουθεί τις εξελίξεις στις τράπεζες και όταν και όπου χρειαστεί παρεμβαίνει θετικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».
Ειδική αναφορά έγινε για το ελληνικό φορολογικό σύστημα, για τους ακραία υψηλούς φορολογικούς συντελεστές.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Merkel ανέφερε τα εξής «κατανοώ ότι στην Ελλάδα ο φορολογικός συντελεστής είναι από τους  υψηλοτέρους στην Ευρώπη και αυτό δεν βοηθά της επενδύσεις, ωστόσο η μείωση των φορολογικών συντελεστών εις βάρος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα περνούσε λάθος μήνυμα στις αγορές».
Η συζήτηση έγινε εκτενής αναφορά για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στην Ελλάδα αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις που όπως είπε η Merkel όπου εφαρμόστηκαν στην Ευρώπη μόνο θετικά λειτούργησαν για τις οικονομίες.
Αναφερόμενη στις εξελίξεις στην Ευρώπη τόνισε ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί γιατί είναι το μόνο όπλο απέναντι στον Trump και στον κινεζικό επεκτατισμό.
Η Merkel έδειξε εντυπωσιασμένη για την ολοκληρωμένη εικόνα που είχαν οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών και τραπεζιτών για την ελληνική οικονομία, ενώ και οι Έλληνες που παραβρέθηκαν σε αυτή τη συνάντηση εξέφρασαν την ικανοποίησή τους γιατί διέγνωσαν ότι η Merkel ήταν πολύ καλή ενημερωμένη για την ελληνική πραγματικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης