Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Περνούν» ψήφος εμπιστοσύνης, Πρέσπες – Που στοχεύουν Τσίπρας, Μητσοτάκης … και τα αναπάντητα ερωτήματα

«Περνούν» ψήφος εμπιστοσύνης, Πρέσπες – Που στοχεύουν Τσίπρας, Μητσοτάκης … και τα αναπάντητα ερωτήματα
Η κυβέρνηση έχει κλειδώσει τις απαιτούμενες 151 ψήφους τόσο για την ψήφο εμπιστοσύνης όσο και για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Το πολιτικό τοπίο μετά τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων ξεκαθαρίζει.
Οι ΑΝΕΛ ή τουλάχιστον μέρος των βουλευτών τους αποχώρησαν από την κυβέρνηση Τσίπρα.
Και δρομολογείται η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία αρχίζει αύριο Τρίτη 15/1 και ολοκληρώνεται μεθαύριο Τετάρτη 16/1.
Από την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα «επιβιώσει».
Καθώς μετά τις σημερινές δηλώσεις της Έλενας Κουντουρά και τις χθεσινές του κ.Δανέλλη, ο στόχος των 151 θετικών ψήφων μοιάζει πλέον πραγματικότητα.
Πράγματι, οι 6 που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν εν πολλοίς «κλειδώσει» (Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά, Ζουράρης, Κόκκαλης, Δανέλλης, Παπακώστα).
Όπως «κλειδωμένοι» θα πρέπει να θεωρούνται και οι αναγκαίοι άλλοι 6 για τη Συμφωνία των Πρεσπών (Παπαχριστόπουλος, Δανέλλης, Παπακώστα, Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης – ενδεχομένως και Κουντουρά και Θεοχαρόπουλος).
Συνεπώς ο κ.Τσίπρας περνά τα μεγάλα εμπόδια, αφαιρώντας παράλληλα από τον κ.Μητσοτάκη τη δυνατότητα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.
Με την αυριανή και μεθαυριανή συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και με την αντίστοιχη συζήτηση και ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών έως τα τέλη του Ιανουαρίου, αρχίζει τυπικά και η αντίστροφη μέτρηση για τις εθνικές εκλογές.
Σε διάστημα 10 ημερών, Τσίπρας και Μητσοτάκης θα έχουν μια ολομέτωπη πολιτική αντιπαράθεση και θα δώσουν τα ρέστα τους με μοναδικό στόχο ο μεν την παραμονή ο δε την απόκτηση της εξουσίας.

Που το πάει ο Τσίπρας

Μετά την αποχώρηση και την «έξωση» των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα, η πολιτική στόχευση του κ.Τσίπρα είναι περισσότερο από προφανής.
Θέλει να γίνει αυτός που θα εκφράζει τον κεντροαριστερό χώρο.
Να είναι ο ηγέτης της πλειοψηφίας όσων πολιτών προσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί και προοδευτικοί.
Και για να ενισχύσει αυτό το κεντροαριστερό προφίλ του, επιχειρεί να αναδείξει την πολιτική στροφή του Κ. Μητσοτάκη από το φιλελεύθερο Κέντρο προς την «άκρα δεξιά».
Για αυτό άλλωστε και τον κατηγορεί ότι έχει χάσει το κόμμα του από τους Σαμαρά, Γεωργιάδη και Βορίδη, η πολιτική ρητορική των οποίων, όπως λέει, «ακούγεται ολοένα και περισσότερο στο εσωτερικό της ΝΔ.
Πέρα όμως από το να αναδείξει τις διαφορές του με τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη ο κ.Τσίπρας θα πρέπει επιπλέον μέσα στους επόμενους μήνες να πείσει είτε μέσω του επικείμενου ανασχηματισμού είτε μέσω της διακυβέρνησης του και για τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία.
Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο.
Αλλά είναι άκρως απαραίτητο, εάν θέλει να κερδίσει πολιτικούς πόντους και να ενισχύσει τις προσδοκίες και τις ελπίδες του για μια εκλογική νίκη στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Το πάνω χέρι ο Μητσοτάκης

Απέναντι σε αυτή την πολιτική στρατηγική ο κ.Μητσοτάκης, αν και διατηρεί το πάνω χέρι δεδομένου ότι όλες οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν ως το απόλυτο φαβορί και ως το νικητή των επόμενων εθνικών εκλογών, θα πρέπει και αυτός να κάνει τις κινήσεις του.
Διότι μπορεί με την έως σήμερα πολιτική του να έχει κρατήσει ενωμένο το κόμμα του και με διαφυλαγμένα τα νώτα του από τα δεξιά, όμως έχει χάσει πόντους – και μάλιστα αρκετούς – από εκείνο το φιλελεύθερο και προοδευτικό τμήμα της κοινωνίας που θέλει λύσεις με προοπτική, μακριά από το λαϊκισμό.
Άλλωστε και ο κ.Μητσοτάκης γνωρίζει ότι όλο το «παιχνίδι» θα κριθεί στον χώρο του κέντρου.
Και είναι αναμφίβολα ένας πολιτικός χώρος προνομιακός για εκείνον, μια και μπορεί να κινηθεί και να «μιλήσει» στο μέσο ψηφοφόρο με μεγαλύτερη άνεση και με περισσότερη πειθώ.
Ένα πρώτο δείγμα γραφής για το εάν θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, θα είναι η συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Εκεί θα φανεί αν όντως στοχεύει να αναδείξει και την φιλελεύθερη, προοδευτική του πολιτική στόχευση, ή αν θα μείνει δέσμιος μιας πολιτικής ρητορικής που μάλλον τον εκθέτει στον κεντρώο ψηφοφόρο.

Τα ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν υπό αυτά τα δεδομένα είναι πολλά.
Θα καταφέρει ο κ.Τσίπρας με αυτό το πολιτικό «ανακάτεμα» να κάνει την έκπληξη;
Θα καταφέρει ο κ.Τσίπρας μέσα από τα θετικά νομοσχέδια που ακολουθούν (αύξηση κατώτατου μισθού, επιδότηση ενοικίου, κα.) να κάνει την ανατροπή;
Στο σύνολο τους οι δημοσκοπήσεις – όσες τουλάχιστον έχουν δει το φως της δημοσιότητας - δεν αφήνουν περιθώρια για ελπίδες στον κ.Τσίπρα.
Η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζονται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί.
Αλλά είναι κοινή παραδοχή ότι αδυνατούν να πείσουν.
Ότι αδυνατούν να πείσουν ότι διαθέτουν μια πολιτική πρόταση που μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Η «δέσμευση» τους για μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών δεν είναι στο χέρι τους, από τη στιγμή που και οι ίδιοι παραδέχονται ότι η Ελλάδα βρίσκεται … στο 4ο μνημόνιο.
Τσίπρας και Μητσοτάκης θα δώσουν τη μάχη μέχρι τέλους.
Είτε οι εκλογές γίνουν το Μάιο είτε τον Οκτώβριο.
Αν και η τελική επιλογή του κ.Τσίπρα για το πότε θα στηθούν οι κάλπες θα δείξει ποιος είναι το φαβορί και για τη νίκη.
Διότι μπορεί ο κ.Τσίπρας να θέλει να εξαντλήσει τη θητεία του και να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί έτσι ώστε να πάρει όσα πιο πολλά θετικά μπορεί από την οικονομία, αλλά αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη ήττα ή και συντριβή στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα αναγκαστεί να αναδιπλωθεί και να επισπεύσει τις εξελίξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης