Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Τέλος της εποχής Τσίπρα; - Αυξάνονται οι πιθανότητες πρόωρων εκλογών

tags :
Citigroup: Τέλος της εποχής Τσίπρα; - Αυξάνονται οι πιθανότητες πρόωρων εκλογών
Παρά την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, οι πιθανότητες ανατροπής των μεταρρυθμίσεων ή / και μεγαλύτερης δημοσιονομικής χαλάρωσης παραμένουν αρκετά χαμηλές, κατά την άποψη της Citigroup
Ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων στην ελληνική κυβέρνηση επέζησε πολύ περισσότερο από ότι αναμενόταν όταν σχηματίστηκε το 2015.
Ωστόσο, για τη Citigroup δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα δύο κόμματα πήραν διαζύγιο τώρα, λίγους μήνες πριν από τις γενικές εκλογές.
Οι πιθανότητες για εκλογές την άνοιξη αυξήθηκαν, αλλά οι πιθανότητες ανατροπής των μεταρρυθμίσεων ή / και μεγαλύτερης δημοσιονομικής χαλάρωσης παραμένουν αρκετά χαμηλές, τονίζει στο ημερήσιο σχόλιό της η Citigroup.
Η συμφωνία, που υπήρξε με την πΓΔΜ πέρυσι από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, διευθετεί μια διαμάχη δεκαετίας με τη γειτονική χώρα, αλλά οι δεξιοί Ανεξάρτητοι Έλληνες και το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης Νέα Δημοκρατία αντιτίθενται.
Γι' αυτό και ο Πάνος Καμμένος, αποχώρησε από την κυβέρνηση μέσα στο σαββατοκύριακο, με τον πρωθυπουργό Τσίπρα να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, η οποία θα πρέπει να γίνει την Τετάρτη.
Ακόμη και μετά την αποχώρηση όμως του κατώτερου κόμματος συνασπισμού, ο Τσίπρας εξακολουθεί υποστηρίζει ότι απολαμβάνει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο (για το οποίο απαιτούνται 151 ψήφοι και το κόμμα του Συριζα ελέγχει 145 έδρες) για να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης και να εγκρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών, αφού μερικοί βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων πιστεύεται ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν την κυβέρνηση.
Πάντως, όπως υποστηρίζει η Citigroup, εκτός από τη διαφωνία σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δυο εταίροι "χώρισαν" τώρα, λίγους μήνες πριν από τις επερχόμενες γενικές εκλογές.
Έτσι θα "ελευθερώσουν" τα χέρια τους για να προχωρήσουν στην εκλογική εκστρατεία.
Ο Τσίπρας μπορεί να παραμείνει στην εξουσία για μερικούς μήνες, παρόλο που οι πιθανότητες για εκλογές την άνοιξη (πιθανώς τον Μάιο μαζί με τις ευρωπαϊκές εκλογές) έχουν αυξηθεί σαφώς.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να παραμένει πίσω από την φιλοευρωπαϊκή, υπέρ των μεταρρυθμίσεων Νέα Δημοκρατία, η οποία φαίνεται ότι είναι πιο πιθανό να οδηγήσει την επόμενη κυβέρνηση.
Παρά την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, οι πιθανότητες ανατροπής των μεταρρυθμίσεων ή / και μεγαλύτερης δημοσιονομικής χαλάρωσης παραμένουν αρκετά χαμηλές, κατά την άποψη της Citigroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης