Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αρνητικές οι συνέπειες της κυβερνητικής κρίσης για τις ελληνικές τράπεζες - Τα προβλήματα

Αρνητικές οι συνέπειες της κυβερνητικής κρίσης για τις ελληνικές τράπεζες - Τα προβλήματα
Ενδεχόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης θα καθυστερήσει τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών, τονίζουν οι FT
Ακόμη πιο δύσκολη καθίσταται η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών εξαιτίας της πολιτικής κρίσης που προκάλεσε η αποχώρηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από την κυβέρνηση, όπως αναφέρουν σε σχόλιό τους οι Financial Times.
Όπως αναφέρεται σε περίπτωση που η κυβέρνηση χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης και καταρρεύσει αυτό θα καθυστερήσει την αναγκαία αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο, ούτως ή άλλως, βρίσκεται σε εύθραυστη κατάσταση.
«Οφείλουμε να καθαρίσουμε τα NPLs πιο γρήγορα και να αποκαταστήσουν την τραπεζική κερδοφορία», τόνισε ο κ. Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Έλληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου σε πρόσφατη εκδήλωση στην Αθήνα.
Αλλά οι ίδιες οι τράπεζες είναι πιο επιφυλακτικές, προειδοποιώντας ότι η ταχεία μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα σήμαινε περισσότερα προβλήματα για τους μετόχους που έχουν ήδη πληγεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μακράς κρίσης της Ελλάδας.
Παράλληλα στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στην πρόσφατη συμφωνία της Eurobank με την Grivalia και στον στόχο της τράπεζας να  προχωρήσει στην τιτλοποίηση και την πώληση επτά δισ.  μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αλλά άλλες τράπεζες ενδέχεται να στερούνται το κεφάλαιο για μια τέτοια δραστική μείωση χωρίς κρατική συμμετοχή.
Αλλά η απελευθέρωση των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενδέχεται να μην είναι αρκετή για να ξαναρχίσει ο δανεισμός.
Οι τραπεζίτες λένε ότι η προσφορά δεν είναι το μόνο πρόβλημα - βλέπουν επίσης την έλλειψη ζήτησης. Αν και οι τελευταίες προσωρινές κυβερνητικές στατιστικές δείχνουν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, η εγχώρια ζήτηση παραμένει πολύ αδύναμη και η ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών είναι οδυνηρά αργή.
Τόσο η Eurobank Ergasias όσο και η Πειραιώς, η κυρίαρχη τράπεζα της χώρας, αναμένουν ότι η κύρια ζήτηση για δάνεια θα προέλθει από τον τομέα των εξαγωγών.
Περαιτέρω, οι παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις δυσκολεύουν την Ελλάδα να εισέλθει στις διεθνείς αγορές.
Επομένως, η αύξηση των τραπεζικών δανείων για εξαγωγές μπορεί να αποδειχθεί ασαφής.
Χωρίς αυτό, ο καθαρισμός των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, ιδιαίτερα με επιταχυνόμενο ρυθμό, μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρή χάσιμο χρόνου.
Η ευκαιρία για τραπεζικό δανεισμό για να ξεκινήσει η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει περάσει.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης