Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση από Goldman Sachs: Η αύξηση των εταιρικών κερδών μπορεί να «βουλιάξει» κατά 85% το 2019

tags :
Προειδοποίηση από Goldman Sachs: Η αύξηση των εταιρικών κερδών μπορεί να «βουλιάξει» κατά 85% το 2019
Προειδοποίηση από Goldman Sachs: Η αύξηση των εταιρικών κερδών μπορεί να «βουλιάξει» κατά 85% το 2019
Με την περίοδο ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2018 να ολοκληρώνεται την  τρέχουσα εβδομάδα, καθώς οι μεγάλες τράπεζες ανακοινώνουν τα αποτελέσματα του δ΄τριμήνου του 2018, οι ανησυχίες για την οικονομία και τη Fed θα επικεντρωθούν στο τι λένε οι εταιρείες για την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και όχι τόσο για το δ΄τρίμηνο του 2018 αλλά πώς βλέπουν το οικονομικό περιβάλλον στο μέλλον αναφέρει σε report της η Goldman Sachs.
Η Goldman Sachs τονίζει ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι πολύ όμορφο το 2019, επειδή οι πρόσφατες προειδοποιήσεις από τις εταιρίες ποσον αφορά την κερδοφορία, οι μειώσει των εκτιμήσεων και οι ανακοινώσεις απολύσεων προοιωνίζουν μια δύσκολη χρονιά.
Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη.

-Η Apple μειώνει τις εκτιμήσεις για τα έσοδα (για πρώτη φορά σε 16 χρόνια)
-Η Macy μείωσε τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία
-Barnes και Noble μείωσαν τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία
-Η FedEx μείωσε τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία
-Η American Airlines μείωσε τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία
-Η Delta μείωσε τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία
-Η Kohl ανακοίνωσε «βουτιά» στις πωλήσεις καταστημάτων comp
-Η Ford ανακοίνωσε ότι θα μειώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
-Η Jaguar ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το 10% του εργατικού της δυναμικού
-Η Blackrock ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 500 θέσεις εργασίας
-Η State Street ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κατά 15% τον αριθμό των ανώτερων στελεχών της
-Η AQR ανακοίνωσε ότι θα περικόψει εκατοντάδες θέσεις εργασίας
 
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως γράφει η Goldman Sachs, «οι προοπτικές για τα κέρδη έχουν ληφθεί στο επίκεντρο για τους επενδυτές μετοχών», επειδή το  αδύναμο guidance από διάφορες σημαντικές εταιρείες όπως η Apple και η Macy «έχουν αυξήσει την εστίαση στην αύξηση των κερδών των εταιριών του δείκτη S&P 500».
Πράγματι, ενώ τα κέρδη ήταν ένα από τα σαφή φωτεινά σημεία για τις αμερικανικές μετοχές καθ 'όλη τη διάρκεια του 2018, ορισμένοι επενδυτές αμφισβητούν τώρα εάν, μετά την μεγάλη άνοδο (στη κερδοφορία) στα τέλη του περασμένου 2018, λόγω των φορολογικών περικοπών του Trump, θα συνεχιστεί και το 2019.
Στο παρακάτω γράφημα αποτυπώνεται η άνοδος των κερδών/μετοχή με και χωρίς τα οφέλη της περικοπής της φορολογίας.



Πρώτον, κάποιο υπόβαθρο σχετικά με το τι περιμένει η Wall Street για το δ’ τρίμηνο του 2018.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση 12% για τα κέρδη/μετοχή.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση 52,2 μονάδων βάσης (στο 10,8%) το τέταρτο τρίμηνο, από τη μείωση κατά 14% των ομοσπονδιακών εταιρικών φορολογικών συντελεστών.



Ας μην ξεχνάμε τις τεράστιες αγορές ιδίων μετοχών το 2018.
Το δ’ 4ο τρίμηνο, οι επαναγορές μετοχών θα προσθέσουν σχεδόν 2% στην αύξηση των κερδών/μετοχή.



Και ενώ οι εκτιμήσεις προβλέπουν επίσης αύξηση πωλήσεων κατά 6% το δ’ τρίμηνο, η Goldman Sachs αναμένει λιγότερες πωλήσεις σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο (36%).
Η βασική εκτίμηση της Goldman Sachs για το 2019 είναι αύξηση 6% των εταιριών του δείκτη S&P 500 για τα κέρδη/μετοχή (στα 173 δολάρια), που προϋποθέτει όμως μέση ετήσια αύξηση του αμερικανικού ΕΠ κατά 2,6%, του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,8% οι τιμές του πετρελαίου πέριξ των 77 δολαρίων ανά βαρέλι και ελαφρώς ασθενέστερες συναλλαγματικές ισοτιμίες (δολάριο ΗΠΑ -1,3%).
Η Goldman Sachs αναμένει επίσης ότι τα περιθώρια κέρδους των εταιριών του δείκτη S&P 500 θα είναι κατά προσέγγιση σταθερά μέχρι το 2020, δεδομένης της αύξησης των μισθών και των άλλων δαπανών εισροών.
Αυτό σημαίνει ότι η θετική αύξηση των πωλήσεων, που ευθυγραμμίζεται περίπου με την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, θα οδηγήσει τις αυξήσεις των κερδών.
Αυτό υποδηλώνει επίσης ότι εν απουσία κορυφαίων αυξήσεων, ή της συνέχισης μιας ισχυρής οικονομίας των ΗΠΑ, τα κέρδη θα μειωθούν.
Πράγματι, εδώ αναδύεται το πιθανό πρόβλημα, όπως παραδέχεται  η Goldman Sachs, ότι η πρόσφατη αδυναμία στο μακροοικονομικό τοπίο θα μπορούσε να οδηγήσει έως και μείωση κατά 5 δολάρια στην εκτίμησή της για τα κέρδη/μετοχή το 2019 (στα 168 δολάρια), για τους εξής λόγους:



Η Goldman Sachs προβλέπει τώρα μέση ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,4% για τις ΗΠΑ (-20 μονάδες βάσης σε σχέση με την τιμή βάσης) και 3,5% για την παγκόσμια οικονομία (-30 μονάδες βάσης σε σχέση με την τιμή βάσης).
Αυτές οι χαμηλότερες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη θα μειώσουν τα κέρδη/μετοχή των εταιριών του δείκτη S&P 500 κατά περίπου 2 δολάρια.
Η άλλη σημαντική εξέλιξη ήταν η μείωση κατά 25% στις τιμές του πετρελαίου Brent από την αρχή του δ’ τριμήνου του 2018.
Η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης εκτιμά ότι η τομή του πετρελαίου Brent θα κυμανθεί κατά μέσον όρο στα 58 δολάρια το βαρέλι το 2019, 19 δολάρια κάτω από τη βασική εκτίμηση της Goldman Sachs.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να μειώσει την εκτίμηση της Goldman Sachs για το 2019  για τα κέρδη/μετοχή κατά τουλάχιστον 2 δολάρια, καθώς η μείωση των κερδών/μετοχή των ενεργειακών εταιριών αντισταθμίζεται εν μέρει από το όφελος για τους καταναλωτές και τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών.
Οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, ο χαμηλότερος πληθωρισμός και ένα ελαφρώς ισχυρότερο δολάριο θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν μέτριο μειονέκτημα στην βασική εκτίμηση της Goldman Sachs ( 1 δολάριο συνολικά).



Αυτό το εκτιμώμενο σενάριο εκτιμήσεων για κέρδη/μετοχή ύψους 168 δολαρίων υποδηλώνει αύξηση μόλις 3% έναντι της αύξησης κατά 22% το 2018, σημειώνοντας πτώση κατά 85% της αύξησης των κερδών ετησίως, αν και εδώ υπάρχει και υποσημείωση με την Goldman να προειδοποιεί ότι η πρόσφατη μεταβλητότητα των τιμών του πετρελαίου υπογραμμίζει η αβεβαιότητα για το 2019. Μερικές πρόσθετες σκέψεις σχετικά με την τιμή του αργού, μέσω της Goldman:
Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου αποτελούν μια από τις κύριες πηγές κινδύνου για τα κέρδη προς το παρόν.
Αλλά οι ενεργειακές εταιρίες αντιπροσωπεύει σήμερα ένα πολύ μικρότερο μερίδιο των κερδών/μετοχή του δείκτη S&P 500 από ό, τι στο παρελθόν.
Το 2014, πριν από την επόμενη πτώση των τιμών πετρελαίου του Brent κατά 75%, οι ενεργειακές εταιρίες αντιπροσώπευαν το 12% των κερδών/μετοχή του δείκτη S&P 500.
Σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε μόλις 5%.
Οι αναθεωρήσεις των εταιριών για τα κέρδη/μετοχή μειώνουν τον αριθμό των αρνητικών αποτελεσμάτων ως μέρος των συνολικών αναθεωρήσεων και οι οποίες έχουν υποχωρήσει σε αρνητικό έδαφος.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, η πορεία των κερδών/μετοχή του δείκτη S&P 500 έχει παρακολουθήσει γενικά αυτό το αναθεωρημένο συναίσθημα (Παρουσίαση 3).



Από την άλλη πλευρά, χωρίς τα σημάδια επιβράδυνσης των αρνητικών αναθεωρήσεων, η ισχύς των αποτελεσμάτων του τετάρτου τριμήνου του 2018 και τα σχόλια των εταιριών γύρω από τις προοπτικές για το 2019 θα αποκτήσουν μεγαλύτερη σημασία για το αν οι εκτιμήσεις (και οι αποδόσεις) των κερδών σταθεροποιούνται βραχυπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης