Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Μητσοτάκης αδειάζει τον Στουρνάρα: Μη εφαρμόσιμη η πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs

Ο Μητσοτάκης αδειάζει τον Στουρνάρα: Μη εφαρμόσιμη η πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs
Με τον τρόπο αυτό ο Κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά τόνισε ότι η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ανεφάρμοστη.
Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο αρχηγός της ΝΔ άδειασε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα τονίζοντας ότι «λύσεις που εμπεριέχουν ανάγκη σε κεφάλαια δεν μπορούν να υλοποιηθούν».
Με τον τρόπο αυτό ο Κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά τόνισε ότι η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ανεφάρμοστη.
Που τα είπε αυτά ο Μητσοτάκης;
Στους έλληνες τραπεζίτες όταν πρόσφατα τους συνάντησε για να ενημερωθεί για τον τραπεζικό κλάδο.
Ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε ενημερωμένος μεν αλλά έδειχνε να ασπάζεται τις ήπιες λύσεις στο τραπεζικό σύστημα, κατανοεί ότι οι τράπεζες αποτελούν μείζον πρόβλημα αλλά οι εμπροσθοβαρείς λύσεις χρήζουν προσοχής καθώς απαιτούν κεφάλαια.
Να σημειωθεί ότι η ΤτΕ ως εποπτική αρχή είχε αναφέρει ότι θα προκύψει κεφαλαιακή ανάγκη 3% στην κεφαλαιακή επάρκεια δηλαδή 5-6 δισεκ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ η πρόταση της ΤτΕ έχει απορριφθεί από τον SSM και η κυβέρνηση έως τα τέλη Ιανουαρίου θα ανακοινώσει ότι προωθεί την ιταλική λύση, δηλαδή την πρόταση του ΤΧΣ για τα κόκκινα δάνεια.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τροποποιήσει τον νόμο Κατσέλη ενώ θα μειωθεί και το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας από 250 χιλιάδες σε 110 χιλιάδες ευρώ.
Αυτές οι αρνητικές εξελίξεις θα επιχειρήσει να τις ισοσκελίσει με το Ιταλικό μοντέλο και κυρίως το κυπριακό μοντέλο.
Με το Ιταλικό μοντέλο θα στηρίξει τις τράπεζες περνώντας μήνυμα στις αγορές και με το κυπριακό θέλει να αναδείξει μια κοινωνική πολιτική.
Το Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια περιλαμβάνει τιτλοποίηση έως 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια με έκδοση τραπεζικών ομολόγων 6-7 δισεκ. που θα φέρουν την εγγύηση του κράτους χωρίς να θεωρείται κρατική βοήθεια.
Το κυπριακό μοντέλο επιτρέπει στους δανειολήπτες που έχουν κόκκινο δάνειο να αρχίσουν να το εξυπηρετούν και π.χ. σε ρύθμιση 600 ευρώ το 33% της δόσης θα το εισφέρει το κράτος στο παράδειγμα μας τα 200 ευρώ το κράτος και τα 400 ευρώ ο δανειολήπτης.
Το κυπριακό μοντέλο έχει επιδότηση δόσης από το κράτος σε όσους δανειολήπτες καθιστούν ξανά ενήμερα τα προβληματικά τους δάνεια.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ρίξει αυτό το χαρτί με την λογική να διευκολύνει τους δανειολήπτες και όσους χρωστούν αλλά απώτερος στόχος η ψηφοθηρία δηλαδή η χειραγώγηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης