Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Έχετε βαριά ευθύνη για τις απειλές κατά βουλευτών - Μητσοτάκης: Θλιβερή συναλλαγή με Καμμένο, «πρόθυμους» βουλευτές

Τσίπρας: Έχετε βαριά ευθύνη για τις απειλές κατά βουλευτών - Μητσοτάκης: Θλιβερή συναλλαγή με Καμμένο, «πρόθυμους» βουλευτές
Σε εξέλιξη η διήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης - Έχει τους 151 ο Τσίπρας
(upd) Μια πολιτική «μάχη» από τα παλιά βιώνει σήμερα Τρίτη 15/1 η Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με την αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη να είναι σφοδρή.
Οι τόνοι είναι υψηλοί, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να καταγγέλλει απειλές κατά βουλευτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών, καταλογίζοντας ευθύνες στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για κυβέρνηση - κουρελού, ενώ χαρακτήρισε «θλιβερή τη συναλλαγή Τσίπρα με τον Καμμένο και τους «πολιτικούς γυρολόγους»  βουλευτές που είναι πρόθυμοι να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

«Η ΝΔ ενορχηστρώνει τις αθλιότητες»

«Η ΝΔ πέρασε στην ενορχήστρωση των αθλιοτήτων.
Αναφέρομαι στο πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών βουλευτών που εκφράζουν τη πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους, βαριά η ευθύνη του Μητσοτάκη», κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας. 
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησής από το βήμα της Βουλής, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από το σώμα, ενώ άσκησε σφοδρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας «θλιβερή και ανέντιμη» τη στάση της, με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Όσον αφορά τον Πάνο Καμμένο, χαρακτήρισε έντιμη τη συνεργασία τους, ωστόσο εκτίμησε ότι τηρεί λάθος στάση αποσύροντας την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και διακινδυνεύοντας τη σταθερότητά της.
Σχετικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί συναλλαγών ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής.

«Δεν τόλμησε η αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής
Ακούμε για τεχνάσματα, για σικέ πλειοψηφίες, για συναλλαγές και άλλα τέτοια.
Είστε τόσο τυφλωμένοι που περιφρονείτε ακόμα και τους βασικούς κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος
Ο λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους του και η Βουλή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Μιλάτε για κυβερνήσεις κουρελού.
Να σας θυμίσω τι είναι κυβέρνηση κουρελού; - Η κυβέρνηση που συγκρότησαν το 2011, οι για 40 χρόνια εχθροί, που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση.
«Κύριε Μητσοτάκη θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για αποστάτες, ειδικά εσείς λόγω οικογενειακής παράδοσης», τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν.
Μιλάτε όμως και για ετερόκλητες συμμαχίες και για αθέμιτες μεταγραφές.
Ποιοι εσείς που το τελευταίο διάστημα έχετε εγγράψει στη κοινοβουλευτική σας ομάδα τέσσερις βουλευτές από άλλα κόμματα.
Τρεις βουλευτές από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων», σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εθνικά ωφέλιμη η Συμφωνία των Πρεσπών»

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «το αστάθμητο της αλλαγής ηγεσίας στη γειτονική μας χώρα και η ήττα του εθνικιστή Γκρούεφσκι, δημιούργησε μια συνθήκη που αποτελούσε μια μεγάλη ευκαιρία.
Η συνείδηση μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλλαν να αξιοποιήσω αυτή την ιστορική ευκαιρία.
Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον Νίκο Κοτζιά, δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Δοθήκαμε σε αυτή την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, στο εθνικό συμφέρον αλλά και το μέλλον της χώρας και της περιοχής μας, με αίσθηση της πατριωτικής μας ευθύνης για αναβαθμίσουμε τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πράξαμε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, αυτό είναι και το πατριωτικό», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου, αλλά να αγαπάς τη δική σου πατρίδα.
«Πατριωτισμός τέλος δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα
 Αλλά να λες με θάρρος τη γνώμη σου για τα εθνικά θέματα, χωρίς να υπολογίζεις το πολιτικό κόστος.
Να βάζεις μπροστά από το κομματικό συμφέρον το εθνικό όφελος, όχι να αλλάζεις άποψη για τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας εθνικά θέματα, με βάση το πρόσκαιρο, το συγκυριακό κομματικό όφελος.
Σέβομαι όλους, πολίτες και βουλευτές που έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα.
 Όχι όμως όσους προσποιούνται» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση.

«Νέα αυγή για την Ελλάδα το 2019»

«Σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από τη μέρα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής, της μεγάλης ανατροπής του παλιού πολιτικού συστήματος», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του στην Ολομέλεια για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Οι εκλογές του Σεπτέμβρη όταν απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό ζητώντας την εντολή να συνεχίσουμε με τη συμφωνία σε γνώση του λαού ήταν η πιο κομβική στιγμή αυτής της διαδρομής .
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «σήμερα η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα από αυτήν που παραλάβαμε το 2015.
Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για την Ελλάδα.
Τον Αύγουστο του 2018 παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις καταφέραμε να επιτύχουμε την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια».
Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός τόνισε:
«Καταφέραμε να ρυθμίσουμε το ελληνικό χρέος καθιστώντας το για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία βιώσιμο .
Κάτι που οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ ποτέ δεν πέτυχαν και ούτε είχαν ελπίδα να πετύχουν.
Έχουμε σήμερα καταφέρει να εξασφαλίσουμε πλήρως τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες μέχρι το 2020 με το μαξιλάρι ρευστότητας του ESM αλλά και να επαναφέρουμε το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα.
Όλα αυτά τα πετύχαμε κρατώντας την κοινωνία όρθια.
Το δικό μας μέλημα δεν ήταν μόνο να βγούμε από το πρόγραμμα αλλά να θέσουμε την κοινωνική πλειοψηφία στο επίκεντρο της προσοχής μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Κινηθήκαμε με ένα και μοναδικό στόχο, να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της πολιτικής να επιλύει προβλήματα με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυβέρνησή του, σημειώνοντας:
«Δεν ήταν εύκολος ο δρόμος αυτός, αλλά δεν θα είναι και περίπατος από εδώ και στο εξής.
 Έχουμε όμως κάνει τα πρώτα βήματα μαζί με την κοινωνία και τον ελληνικό λαό.
Όλα αυτά τα δύσκολα βήματα έγιναν από μια κυβέρνηση δυο κομμάτων με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες που τόσο πολύ λοιδορήθηκε από τα φερέφωνα του παλιού καθεστώτος».
Όσον αφορά την κυβερνητική συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε έντιμη και ειλικρινή.
«Όλα αυτά τα πετύχαμε από κοινού με το κόμμα των ΑΝΕΛ που συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια
ανασυγκρότησης και ανασύνταξης μιας κοινωνίας που είχε γονατίσει από τη λιτότητα και τον αυταρχισμό.
«Η συνεργασίας μας με τους ΑΝΕΛ ήταν έντιμη και ειλικρινής, θα την τιμώ και θα τη σέβομαι πάντα.
Έμελλε όμως οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές να παράξουν κάποια στιγμή τα αποτελέσματα τους.
Δεν ήταν αναπόφευκτο αλλά έτσι έγινε», τόνισε.
Για την οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι « προϋπολογισμός που ψηφίσαμε προχώρησε σε δημοσιονομική επέκταση, με περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας».
«Λίγες μέρες πριν, σε τούτη εδώ την αίθουσα, ψηφίστηκε πανηγυρικά ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός».
«Ένας προϋπολογισμός», πρόσθεσε, «που μετά από μια δεκαετία συρρίκνωσης και περικοπών προχώρησε σε δημοσιονομική επέκταση, με περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας».
Αναφέρθηκε επ' αυτού στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% για τις μικρές περιουσίες, την πρόβλεψη για 7.000 περισσότερες προσλήψεις για να στηριχτεί η ειδική αγωγή και το πρόγραμμα “ Βοήθεια στο σπίτι”, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και την πρόβλεψη -για πρώτη φορά- στεγαστικού επιδόματος για εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. "Και φυσικά την κατάργηση της αχρείαστης περικοπής των συντάξεων για το 2019 και προέβλεψε αυξήσεις για πρώτη φορά για τις συντάξεις, όχι μειώσεις", όπως τόνισε.
Ο πρωθυπουργός σχολίασε πως την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων "την πετύχαμε έχοντας απέναντι μας την εμμονή του ΔΝΤ και φυσικά τη δική σας θλιβερή στάση.
Μια στάση που θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο πολιτικού αριβισμού και αναξιοπρέπειας.
Από τα παρακάλια στο Βερολίνο για να κρατήσει σκληρή στάση η καγκελάριος Μέρκελ, μέχρι τις υποδείξεις στον επίτροπο Μοσκοβισί».

«Η Δημοκρατία θα νικήσει»

«Έρχεται μια στιγμή που ο καθένας κρίνεται από την ιστορία.
 Σας καλώ να μιλήσετε και να σταθείτε καθαρά και έντιμα απέναντι στη συνείδησή σας και στο συμφέρον του τόπου και του λαού.
 Να δώσετε απάντηση καθαρή, αν εμπιστεύεστε αυτή την κυβέρνηση για να συνεχίσει ή όχι.
Αυτή ακριβώς είναι η δύναμη της Δημοκρατία.
 Η Δημοκρατία σε αυτόν το τόπο μετά από τόσους αγώνες και τόσες θυσίες, δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται - Η Δημοκρατία θα νικήσει», κατέληξε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Θα σας στηρίξουν πολιτικοί γυρολόγοι

Με σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ο τυπικός τίτλος της σημερινής συνεδρίασης είναι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
 Στην πραγματικότητα είναι η τελευταία παράσταση που έστησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Π. Καμμένος», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Και πρόσθεσε:
«Ζούμε έναν τραγέλαφο που ευτελίζει την πολιτική ζωή και πλήττει την χώρα
Ο κ. Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του για να στηριχθεί ο κ. Τσίπρας».
Αναφερόμενος στους βουλευτές που εμφανίζονται πρόθυμοι να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:
«Υπάρχουν περιφερόμενοι βουλευτές, πρόθυμοι τώρα να εξελιχθούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης κουρελού αφού κουρέλιασε την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα.
Κυβέρνηση κουρελού είναι ο όρος που εξάγει ο κ.Τσίπρας ύστερα από την κωλοτούμπα.
Πανηγυρίζετε για την απομάκρυνση του Καμμένου, λες και κάποιος σας τον είχε επιβάλλει
Τώρα ξαφνικά απαλλαγμένος δήθεν από τον κ. Καμμένο, ο κ.Τσίπρας κάνει δήθεν ανοίγματα στην κεντροαριστερά».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η έξοδος του κ.Καμμένου από την κυβέρνηση είναι προφανώς εικονική και προσυνεννοημένη.
Και διερωτήθηκε τι έξοδος είναι αυτή, όταν 4 από τους βουλευτές του εξακολουθούν να σας υποστηρίζουν;
«Ο πολιτικός συνεταιρισμός Τσίπρα - Καμμένου παραμένει.
Ο κ. Αποστολάκης διορίστηκε καθ'υπόδειξη του κ.Καμμένου.
Πήρατε εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό και τον υπουργοποιήσατε φορώντας ακόμα τη στολή του.
Μόνο επί χούντας έχει συμβεί αυτό», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Γ ια την πρώτη φορά Αριστερά όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα.
Όσους απελπισμένους και αν μαζέψετε, τους πολίτες δεν θα τους κοροϊδέψετε ούτε θα τους εξαγοράσετε.
Τα όσα πρωτοφανή γίνονται γύρω μας αποτελούν τους τελευταίους επικίνδυνους σπασμούς ενός συστήματος εξουσίας που καταρρέει.
Οι μάσκες έπεσαν.
Πολιτική για εσάς κύριε Τσίπρα αποτελεί συναλλαγή», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση εκχωρεί το εθνικό συμφέρον.
«Παραχωρήσατε μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.
Πότε αυτά ήταν μέρος της εθνικής γραμμής;
Ο κ.Καμμένος ξέχασε ότι όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας μας, τη στήριξε.
Συνυπογράφει με την εκχώρηση των βουλευτών του.
Τσίπρας και Καμμένος είναι υπόλογοι όχι μόνο στους Μακεδόνες αλλά στον ελληνικό λαό».
«Αύριο η Βουλή καλείται να εμπιστευτεί μια κυβέρνηση που θα προκύψει αργότερα, φτιαγμένη από απελπισμένους γυρολόγους της πολιτικής ζωής
Τα ψέματα σας δεν πείθουν πια κανέναν.
Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι την τετραετία αυτή η ζωή τους έγινε χειρότερη.
Ξέρουν οι Έλληνες ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει, ξέρουν ότι πλήρωσαν με περισσότερα από 100 δισ. ευρώ τα λάθη του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Τσίπρα».

«Νέοι ολιγάρχες μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου»

Ο αρχηγός της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για εγκατάσταση νέων ολιγαρχών και φορολογικές διευθετήσεις «σε φίλους» καναλάρχες.
«Αντί για τον έλεγχο – τάχα- των ολιγαρχών, ήρθε η διαγραφή τεραστίων προστίμων για λαθρεμπόριο πετρελαίου και τσιγάρων.
Ναι, είναι οι νέοι ολιγάρχες που μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου από την πίσω πόρτα. Και βέβαια, βολικές φορολογικές διευθετήσεις σε άλλους φίλους σας καναλάρχες, που τώρα μπορούν ανενόχλητοι να πουλήσουν τους σταθμούς τους. Έτσι ξεκινήσατε και έτσι συνεχίζετε», τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε σειρά ενεργειών της κυβέρνησης για το «Ελ. Βενιζέλος», τα κονδύλια για το προσφυγικό, τον διαγωνισμό στο Θριάσιο και την υπόθεση της ΔΕΠΑ.
Έκανε λόγο για τα «700 εκατομμύρια που θα χάνονταν από τη σύμβαση του Ελευθέριος Βενιζέλος, εάν δεν παρενέβαιναν οι ευρωπαϊκές αρχές, από τα κονδύλια για το προσφυγικό που τα ψάχνουν οι ευρωπαϊκές αρχές, από διαγωνισμούς - σκάνδαλα, όπως αυτός στο Θριάσιο».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην υπόθεση της ΔΕΚΑ, που όπως είπε χάθηκαν δεκάδες εκατομμύρια «με φανερό πρωταγωνιστή της τον σύντροφο Πετσίτη ή απλώς τον Μανώλη του Παππά, όπως τον λέγανε στην πιάτσα».

«Εκλογές εδώ και τώρα»
 
«Όποιος αύριο δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δίνει ψήφο και στη Συμφωνία των Πρεσπών που αποτελεί εθνική υποχώρηση και στηρίζει μια κυβέρνηση κουρελού.
Η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση.
Έχουμε χάσει πολύ χρόνο.
 ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν γίνει τοξικοί
Εκλογές εδώ και τώρα.
 Ιδού οι κάλπες, ιδού και το πήδημα.
Ο δρόμος που έχετε διαλέξει κε.Τσίπρα είναι κατηφορικός και αδιέξοδος.
Η αριθμητική είναι αμείλικτη.
Αν δεν έχετε τους 151 πρέπει να πάτε αμέσως σε εκλογές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σφοδρή κόντρα για τον Ευάγγελο Αποστολάκη

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, για την υπουργοποίηση του μέχρι πρότεινος ΑΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη.
Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπουργοποίηση Σπαντιδάκη επί Χούντας, προκάλεσε την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα.
«Άθελα του ίσως ο κ. Μητσοτάκης έπεσε σε ένα κολοσσιαίο ατόπημα.
 Συνέκρινε τον μέχρι πρότινος ΑΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη με τον στρατηγό της Χούντας, Σπαντιδάκη.
 Να ανακαλέσει, είναι ντροπή.
Προσβάλλει το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «σέβομαι τον ναύαρχο Αποστολάκη.
 Έκανε λάθος όμως για την επιλογή αυτή.
Δεν ανακαλώ τη δήλωση μου».
«Δέχομαι τη μερική ανάκληση στο πρόσωπο.
 Το μήνυμα της επιλογής Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Άμυνας είναι ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους αμφισβητούν την εθνική μας κυριαρχία, λυπάμαι που δεν το αντιλήφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ενστάσεις επί της διαδικασίας από την αντιπολίτευση

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 12:00 με ενστάσεις από την αντιπολίτευση επί της διαδικασίας.
«Δεν υπάρχει προηγούμενο συζήτησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που να έχει συζητηθεί σε δύο ημέρες.
Η κυβέρνηση οφείλει στο σύνολο της να δώσει τις τρεις ημέρες για να τοποθετηθούν οι βουλευτές», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.
Ενστάσεις για τη διεξαγωγή της συζήτησης σε δύο και όχι τρεις ημέρες εξέφρασε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
«Διαφωνούμε με τη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Ούτε μια φορά δεν έγινε συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε λιγότερο από τρεις ημέρες», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος.
Συζήτηση τριών ημερών ζήτησε το ΚΚΕ δια στόματος του Θανάση Παφίλη, καθώς και το Ποτάμι δια στόματος Γιώργου Αμυρά.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Αν και η κυβέρνηση Τσίπρα έχει «κλειδώσει» την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών, ύστερα και από την απόφαση του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Δανέλλη να στηρίξει την κυβέρνηση και παρά την αντίθετη «γραμμή» του κόμματος του, η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη αναμένεται πραγματικά να «χτυπήσει κόκκινο» καθώς και οι δύο τους έχουν στο μυαλό τους πως με τη διαδικασία αυτή αρχίζει έστω και άτυπα η προεκλογική περίοδος για τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ως προς τη διαδικασία και όπως αποφασίστηκε στην έκτακτη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αυτή θα αρχίσει στις 12:00 σήμερα το μεσημέρι με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Αρχικά είχε αποφασιστεί η διαδικασία να αρχίσει στις 10:00 το πρωί αλλά αναβλήθηκε για δύο ώρες ύστερα από αίτημα του προέδρου των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένου προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η διαδικασία

Η συζήτηση θα ανοίξει από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα συνεχιστεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα κλείσει με αντίστοιχη σειρά, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Κατά τη διήμερη συζήτηση, τον λόγο θα πάρουν κατά σειρά οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, καθώς και βουλευτές με αναλογία 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ και ένας από κάθε κόμμα.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη 16/1 τα μεσάνυχτα με την ονομαστική ψηφοφορία.

Η πλειοψηφία των 151

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η απόλυτη πλειοψηφία των 151 έχει ήδη «κλειδώσει» καθώς οι βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα έχουν ξεκαθαρίσει ήδη τις θέσεις τους.
Τη νέα αυτή πλειοψηφία συνθέτουν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θ. Παπαχριστόπουλος, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κ. Ζουράρης, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλης, η βουλευτής των ΑΝΕΛ και υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά και ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος διεγράφη σήμερα 15/1 από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού.

Σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη

Όπως είναι αναμενόμενο, κατά τη διήμερη αυτή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη είναι αυτή που θα κυριαρχήσει, αν και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως ο πρωθυπουργός θα δεχθεί τα πυρά από σύσσωμη την αντιπολίτευση.
Επιπλέον, και δεδομένου ότι η ψήφος εμπιστοσύνης έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα έχει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον το εάν ο κ.Μητσοτάκης θα εξακολουθήσει τους υψηλούς τόνους ή θα ρίξει την κριτική του απέναντι στη συμφωνία προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να κάνει ένα πολιτικό «άνοιγμα» στο κέντρο και στους κεντρώους ψηφοφόρους.
Πάντως, στην χθεσινή συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 ο κ.Μητσοτάκης δεν φάνηκε διατεθειμένος να αφήσει πίσω του τους υψηλούς τόνους.
Αφού κατήγγειλε ως σκηνοθετημένη την παραίτηση Καμμένου, λέγοντας πως «Τσίπρας και Καμμένος είναι σε απόλυτη συνεννόηση,  πρόκειται για κακοπαιγμένο θέατρο», κάλεσε τους βουλευτές να αναλογιστούν τι θα σημάνει πιθανή παροχή στήριξης στην κυβέρνηση: «ναι στις Πρέσπες και παράταση του βίου μιας επιζήμιας κυβέρνησης».
Ο κ.Μητσοτάκης είπε πως η κυβέρνηση θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης των 151, επισημαίνοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι έχει και την εμπιστοσύνη του λαού και για αυτό υποστήριξε ότι «η καθαρή λύση είναι εκλογές τώρα».

Γρίφος η στάση Π. Καμμένου


Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της διήμερης αυτής πολιτικής αντιπαράθεση στη Βουλή θα είναι και η τοποθέτηση του κ.Καμμένου και το πως αυτός θα σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα, από την οποία αποχώρησε μόλις λίγα 24ωρα νωρίτερα λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Είναι πάντως προφανές ότι ο κ.Καμμένος θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να επανασυσπειρώσει το κόμμα και το εκλογικό του ακροατήριο.
Ήδη κατά τη συνέντευξη του στο Star ο κ.Καμμένος άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας πως «είχε την ηθική υποχρέωση να μην δώσει καρέκλα σε αυτούς που φεύγουν από μένα, καταλαβαίνω την αγωνία του κ.Τσίπρα για να βρει τους 151» και κατέστησε σαφές πως θα συμπεριφερθεί στους βουλευτές των ΑΝΕΛ που δίνουν στήριξη στην κυβέρνηση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα είπε για την κα.Κουντουρά και για τα σενάρια περί προσάρτησης της στο ΣΥΡΙΖΑ (ανέφερε πως ο πατέρας της κας.Κουντουρά έγραψε τον ύμνο της 21ης Απριλίου).

Ναι ή όχι από το Ποτάμι στη Συμφωνία των Πρεσπών;

Από τις πλέον σημαντικές στιγμές της συζήτησης θα είναι και η ομλία του προέδρου του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος και αναμένεται να ξεκαθαρίσει τι στάση θα κρατήσουν οι βουλευτές του απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, ύστερα από την απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Σημειώνεται πως
από τις ψήφους τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και το εάν θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή ή όχι.
Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς είπε ότι το Ποτάμι θα επανεκτιμήσει τη στάση του απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Οι εισηγήσεις που έχουμε στο πολιτικό συμβούλιο με την εξέλιξη αυτή αλλά και τα μηνύματα από τη βάση είναι προς την κατεύθυνση να μην στηρίξουμε.
Οπότε είναι κάτι που θα επανεκτιμήσουμε.
Η συμφωνία έχει θετικά και αρνητικά.
Αυτό, δηλαδή η στήριξη του Δανέλλη στην κυβέρνηση, είναι ένα κομματάκι στα αρνητικά στο πλαίσιο με το οποίο  έρχεται η Συμφωνία των Πρεσπών.
Θα το δούμε αν θα πάμε με ένα καθαρό «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Έχει δυσκολέψει η κατάσταση» υπογράμμισε ο κ.Μαυρωτάς.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 15/1 08:11)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης