Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's: NPLs, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θα κρίνουν την αναβάθμιση της Ελλάδας - Θετικό το outlook

tags :
Standard & Poor's: NPLs, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θα κρίνουν την αναβάθμιση της Ελλάδας - Θετικό το outlook
Στις 18 Ιανουαρίου 2019 αργά το βράδυ η Standard and Poor’s θα ανακοινώσει την αξιολόγηση της για την ελληνική οικονομία
Τρία θα είναι τα κλειδιά που θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, από Β+/Β που είναι σήμερα σύμφωνα με τον οίκο Standard & Poor's, ο οποίος αναμένεται την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2018 να παρουσιάσει νέα έκθεση για την ελληνική οικονομία.
Τα κλειδιά της αναβάθμισης είναι εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Ο οίκος S&P αναβάθμισε στις 20 Ιουλίου του 2018 την προοπτική (outlook) της Ελλάδας σε θετική, από σταθερή, ενώ επιβεβαίωσε ότι διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στη βαθμίδα Β+/Β.
Αφορμή της βελτίωσης των προοπτικών ήταν η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά και η δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος που εξασφαλίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης την επόμενη διετία.
Ο οίκος προβλέπει ότι την επόμενη τριετία, η ανάπτυξη θα κινηθεί με 2-2,5% ενώ σημειώνει ότι δεν αποκλείεται ακόμη υψηλότερος ρυθμός αν η κυβέρνηση βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, προσελκύοντας περισσότερες ξένες επενδύσεις.
Αναφορικά με την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον οίκο οι βασικές μακροοικονομικές τάσεις ενισχύθηκαν το 2018, χάρη στη σταθερή οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα στις δημοσιονομικές επιδόσεις.
Αυτό με τη σειρά του έχει οδηγήσει σε υψηλότερες αξιολογήσεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη, ιδίως για τις μικρότερες, πιο ευέλικτες οικονομίες, αναφέρει ο S&P.
Πιο πρόσφατα (Σεπτέμβριος 2018), ο οίκος αύξησε την αξιολογήσή του για την Κύπρο (στο 'BBB-') και τη Λετονία (στο «Α»), μετά την αύξηση των αξιολογήσεών της για την Ελλάδα, τη Λιθουανία και την Ισπανία νωρίτερα εντός του 2018.
Αυτό φέρνει τον συνολικό αριθμό αναβαθμίσεων στην ευρωζώνη το 2018 στις πέντε.
Ωστόσο, αναθεώρησε την άποψή του για την Ιταλία σε αρνητικό Outlook, από σταθερό τον Οκτώβριο του 2018 ώστε να αντικατοπτρίζει την άποψή του ότι η μετατόπιση της οικονομικής πολιτικής της Ιταλίας και η ρύθμιση της δημοσιονομικής πολιτικής θα επηρεάσει περαιτέρω την ανάπτυξη της χώρας.
Το μεγάλο ερώτημα για το 2019 είναι κατά πόσο η σταθερή ανάπτυξη και η δημοσιονομική εξυγίανση θα συνεχιστεί και εάν οι κυβερνήσεις που πιέζονται πολιτικά μπορούν να επιτύχουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των αγορών εργασίας.
Με την ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει ολοκληρωθεί, την πίεση στην αγορά και το κόστος χρηματοδότησης των κυβερνήσεων να αυξάνεται, παράλληλα με την ασθενέστερη ανάπτυξη, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα μείγμα προκλήσεων για το 2019.
Στην ευρωζώνη, επί του παρόντος πέντε κράτη παρουσιάζουν θετικές προοπτικές (Ελλάδα, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία ​​και Ισπανία) και μία αρνητική προοπτική (Ιταλία), γεγονός που υποδηλώνει ότι η πρόσφατη γενική τάση αναβάθμισης θα μπορούσε να συνεχιστεί και ότι οι μέσες αξιολογήσεις θα μπορούσαν να βελτιωθούν πέρα ​​από τα τρέχοντα επίπεδα.
Τέλος, το απόλυτο επίπεδο των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης παραμένει κατά μέσο όρο, δύο βαθμίδες κάτω από το επίπεδο πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-2009.

Τι έγραφε το www.bankingnews.gr από τις 14 Ιανουαρίου 2018

Στις 18/1 χωρίς εκπλήξεις η Standard and Poor’s για Ελλάδα, πιθανή αναβάθμιση την 1η Μαρτίου από Moody’s σε Β2 από Β3

Στις 18 Ιανουαρίου 2019 αργά το βράδυ η Standard and Poor’s θα ανακοινώσει την αξιολόγηση της για την ελληνική οικονομία.
Δεν αναμένεται κάποια αναβάθμιση θα διατηρήσει την βαθμολογία Β+ με θετικές προοπτικές αλλά θα εστιαστεί στις προειδοποιήσεις για την μακρά προεκλογική περίοδο και τις επιδράσεις στην οικονομία.
Η πιθανότητα επιβεβαίωσης αυτού του σεναρίου είναι συντριπτικές.
Το σενάριο αναβάθμισης στην κλίμακα ΒΒ- έχει ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες επιβεβαίωσης.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήδη αξιολογείται στην κλίμακα ΒΒ- από την Fitch οπότε δεν θα υπάρξει ουσιώδης επίδραση.
Το βασικό σενάριο πάντως θέλει η Standard and Poor’s να μην αναβαθμίζει την οικονομία και να εστιάζεται στην ανάλυση της στις επιπτώσεις της προεκλογικής περιόδου αλλά και στις προοπτικές της οικονομίας.
Την 1η Μαρτίου θα ακολουθήσει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s και δεν αποκλείεται να υπάρξει αναβάθμιση κατά 1 κλίμακα σε Β2     από Β3.
Σε μια τέτοια περίπτωση η αναβάθμιση της Ελλάδος θα είναι ουδέτερη είδηση.
Ούτως ή άλλως η Moody’s βαθμολογεί με την χαμηλότερη κλίμακα την Ελλάδα έναντι των άλλων οίκων αξιολόγησης.
Οι αναβαθμίσεις είναι σημαντικές γιατί η κυβέρνηση θα αξιολογήσει πότε θα εκδοθεί το νέο 5ετές ομόλογο που θα φέρει επιτόκιο 3,70% από 4,95% όταν είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014 επί διακυβέρνησης Σαμαρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης