Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστηρότερες απαιτήσεις της ΕΚΤ για τα NPLs των ιταλικών τραπεζών - Ισχυρές πιέσεις στις μετοχές - Salvini: Επίθεση από την ΕΚΤ στις τράπεζες

Αυστηρότερες απαιτήσεις της ΕΚΤ για τα NPLs των ιταλικών τραπεζών - Ισχυρές πιέσεις στις μετοχές - Salvini: Επίθεση από την ΕΚΤ στις τράπεζες
Δημοσίευμα ανέφερε ότι η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις ιταλικές τράπεζες να καλύψουν το σύνολο των NPLs τους σε διάστημα επταετίας
(upd) Σφυροκόπημα δέχτηκαν σήμερα (15/1/2019) οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, στον απόηχο δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ζητήσει από τις τις ιταλικές τράπεζες να καλύψουν το σύνολο των προβλέψεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «Il Sole 24 Ore», η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις ιταλικές τράπεζες να βάλουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν πλήρως τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους μέχρι το 2026.
Δημοσίευμα του «Reuters» αναφέρει, εν τω μεταξύ, πως όλες οι τράπεζες υπό την εποπτεία της ΕΚΤ θα λάβουν μια ημερομηνία-στόχο μέχρι την οποία θα πρέπει να καλύψουν πλήρως τα «κόκκινα δάνειά» τους.
Σύμφωνα με την πηγή του πρακτορείου, η ημερομηνία - στόχος θα είναι μεσοπρόθεσμη και θα διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι απαιτήσεις της ΕΚΤ συνδέονται με τη στρατηγική που διαμορφώνεται από το καλοκαίρι και αφορούν ορίζονται το 2026.
Σύμφωνα με την «Il Messaggero», αυτές οι απαιτήσεις θα μπορούσαν να εντείνουν τις πιέσεις σε ορισμένες ιταλικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Bper, Banco BPM και UBI Banca.
Άμεση ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini, ο οποίος έκανε λόγο για επίθεση της ΕΚΤ στις ιταλικές τράπεζες λόγω πολιτικής σκοπιμότητας.
Η μετοχή της Intesa Sanpaolo έκλεισε με πτώση 1,3%, της Banco Bpm κατέγραψε «βουτιά» 4,1%, έχοντας διολισθήσει νωρίτερα περισσότερο από 7%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2018, της UBI Banca σημείωσε βουτιά 5%, έχοντας βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2016, της Bper Banca κατέγραψε απώλειες 4,7%, ενώ νωρίτερα βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2016, και της Unicredit υποχώρησε κατά 3,2%.


Ο FTSE MIB στo Χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε, πάντως, με οριακή πτώση 0,03%, στις 19.165,48 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι ιταλικές τράπεζες «βαρύνονται» με κόκκινα δάνεια ύψους 125 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι αργά την περασμένη Παρασκευή (11/1), η ΕΚΤ είχε αποστείλει επιστολή στη Monte Paschi, στην οποία επισημαινόταν πως η κεφαλαιακή θέση της ιταλικής τράπεζας είναι εξασθενημένη, μετά την αδυναμία ολοκλήρωσης του δεύτερου κύκλου διάθεσης ομολόγων το 2018.
Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Mps ανεστάλη χθες στο χρηματιστήριο του Μιλάνου αφού βρέθηκε να υποχωρεί περισσότερο από 9% το πρωί .
Ωστόσο, η «Il Sole 24 Ore» αναφέρει πως «κάθε τράπεζα θα έχει τη δική της "προθεσμία", η οποία θα εξαρτάται από την κατάσταση υγείας και το βάρος των NPLs στο χαρτοφυλάκιό της».
Το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας προσθέτει πως οι τράπεζες δεν θα υποχρεώνονται να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της ΕΚΤ αν είναι σε θέση να εξηγήσουν γιατί δεν μπορούν.
Την ίδια ώρα, το «Bloomberg» αναφέρει, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, ότι η ΕΚΤ δεν έχει ζητήσει ευρέως από τις τράπεζες που βρίσκονται υπό την εποπτεία της να ενισχύσουν την κάλυψή τους, απορρίπτοντας το δημοσίευμα της «Il Sole 24 Ore».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τη Monte Paschi να αυξήσει την κάλυψη των επισφαλών δανείων, η υπόθεση αυτή δεν είναι αντιπροσωπευτική.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε από την πλευρά του ότι η ρυθμιστική αρχή δεν προχωρά σε σχόλια επί μεμονωμένων τραπεζών.
Μικρή επιδείνωση κατέγραψε η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να ανέρχεται στο 2,88%, από 2,849% στο χθεσινό κλείσιμο.



Salvini: Η ΕΚΤ επιτίθεται στις ιταλικές τράπεζες - Χρησιμοποιεί την εξουσία της για πολιτικούς σκοπούς

Σφοδρή επίθεση κατά της ΕΚΤ εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini, με αφορμή τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις ιταλικές τράπεζες να κάνουν μεγαλύτερες προβλέψεις ώστε να καλύψουν πλήρως τα NPLs μέχρι το 2026.
«Η ΕΚΤ επιτίθεται στις ιταλικές τράπεζες» δήλωσε ο Salvini και τονίζοντας πως «το γεγονός ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι να αναξιόπιστη».
Παράλληλα, o Salvini υποστήριξε ότι η ΕΚΤ καταργεί τις αποφάσεις της Κομισιόν.
Τέλος, ο Salvini ζήτησε περισσότερη διαφάνεια από την ΕΚΤ προκειμένου να εξαλειφθούν οι αμφιβολίες ότι χρησιμοποιεί τις εξουσίες της για πολιτικούς σκοπούς.

Πρώτη ενημέρωση 13:53:35, Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης