Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στάση αναμονής στις ευρωαγορές, με το «βλέμμα» στο Brexit - Στο «κόκκινο» οι ιταλικές τράπεζες

Στάση αναμονής στις ευρωαγορές, με το «βλέμμα» στο Brexit - Στο «κόκκινο» οι ιταλικές τράπεζες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,35% στις 348,71 μονάδες
Με μικρή άνοδο έκλεισαν σήμερα (15/1/2019), μετά από μια νευρική συνεδρίαση, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν όψει της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Brexit.
Η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων θα κρίνει την τύχη του Brexit, αλλά και τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, με τους Βρετανούς βουλευτές να καλούνται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της συμφωνίας στην οποία έχει καταλήξει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, με τους Ευρωπαίους, για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,35% στις 348,71 μονάδες.


Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,58% κι έκλεισε στις 6.895,02 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,33% στις 10.891,79 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,49% στις 4.786,17 μονάδες.




Ανοδικά κινήθηκε ο κλάδος αυτοκινήτων (+0,44%), στον απόηχο της είδησης ότι η Κίνα προχωρά σε μέτρα στήριξης της οικονομίας, μετά τη δημοσίευση στοιχείων που ενέτειναν τις ανησυχίες για μια επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Την ίδια ώρα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με οριακή πτώση 0,03% στις 19.165,48 μονάδες, με τις ιταλικές τράπεζες να δέχονται, ωστόσο, ισχυρές πιέσεις, στον απόηχο δημοσιεύματος που ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ζητήσει να καλύψουν το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) τους σε διάστημα επταετίας.


Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «Il Sole 24 Ore», η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις ιταλικές τράπεζες να βάλουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν πλήρως τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους μέχρι το 2026.
Σύμφωνα με την «Il Messaggero», αυτές οι απαιτήσεις θα μπορούσαν να εντείνουν τις πιέσεις σε ορισμένες ιταλικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Bper, Banco BPM και UBI Banca.
Η μετοχή της Intesa Sanpaolo έκλεισε με πτώση 1,3%, της Banco Bpm κατέγραψε «βουτιά» 4,1%, έχοντας διολισθήσει νωρίτερα περισσότερο από 7%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2018, της UBI Banca σημείωσε βουτιά 5%, έχοντας βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2016, της Bper Banca κατέγραψε απώλειες 4,7%, ενώ νωρίτερα βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2016, και της Unicredit υποχώρησε κατά 3,2%.
Στο «μέτωπο» της οικονομίας, σημερινά στοιχεία έδειξαν μια σημαντική επιβράδυνση στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας για το σύνολο του 2018, λόγω περιορισμένων καταναλωτικών δαπανών και εξαγωγών.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης αυξήθηκε κατά 1,5% σε σύγκριση με το 2017, όταν και η ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 2,2%.
Σημειώνεται ότι η γερμανική οικονομία σημείωσε τους βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από το 2013, όταν και ο ρυθμός ανάπτυξης είχε διαμορφωθεί στο 0,5%
Την ίδια ώρα, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία και για το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης, που έδειξαν ότι το πλεόνασμα περιορίστηκε στα 19 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης