Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στο κόκκινο η Κοντοβερός - Στα βράχια οδηγείται η Καλλιμάννης – Λύση αναζητούν οι τράπεζες

Στο κόκκινο η Κοντοβερός - Στα βράχια οδηγείται η Καλλιμάννης – Λύση αναζητούν οι τράπεζες
Ήδη οι τράπεζες δεν φέρονται διατεθειμένες να δώσουν άλλη παράταση ζωής στην Καλλιμάνης τη διάσωση της οποίας έχει αναλάβει η Pillarstone
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν δύο μεγάλες εταιρείες, κατεψυγμένων αλιευμάτων, η Καλλιμάνης και η Κοντοβερός, με τις πιστώτριες τράπεζες να αναζητούν λύση στο γόρδιο δεσμό των οικονομικών προβλημάτων, την στιγμή που η θηλιά στενεύει επικίνδυνα.
Από τη μία πλευρά η εταιρεία Καλλιμάνης, η οποία οδεύει στα βράχια με τα περιθώρια διάσωσης της πλέον να είναι ελάχιστα ως ανύπαρκτα.
Ήδη οι τράπεζες δεν φέρονται διατεθειμένες να δώσουν άλλη παράταση ζωής στην Καλλιμάνης τη διάσωση της οποίας έχει αναλάβει η Pillarstone.
Η εταιρεία, τα τελευταία χρόνια αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ενώ παλαιότερα υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις και στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.
Στις λογιστικές καταστάσεις του 2015, στην έκθεση του ο ορκωτός ελεγκτής, διατυπώνει μια σειρά επιφυλάξεων μεταξύ των οποίων η ύπασρξη αρνητικών ιδίων κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, το 2015 η μητρική εταιρεία Γ. Καλλιμάνης κατέγραψε κύκλο εργασιών 39,4 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 4,4% σε σχέση με το 2014.
Το 74% των εσόδων της (29,2 εκατ. περίπου ευρώ) προήλθε από τη διάθεση προϊόντων της και το υπόλοιπο 26% (περίπου 10,2 εκατ. ευρώ) από τη διάθεση εμπορευμάτων της και την παροχή υπηρεσιών.
Όσον αφορά το καθαρό της αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημιές 7,5  εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 5 εκατ. ευρώ το 2014.
Το 2015 η Καλλιμάνης υπέγραψε με τις πιστώτριες τράπεζες σύμβαση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους 47,8 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων. Η αποπληρωμή του δανείου προβλεπόταν να γίνει σε 10 δόσεις με ημερομηνία λήξης στα τέλη του 2020 και τη 10η δόση (balloon) ύψους 36 εκατ. ευρώ.

Στο κόκκινο η Κοντοβερός

Στο κόκκινο βρίσκεται και μία ακόμη μεγάλη εταιρεία καταψυγμένων αλιευμάτων Κοντοβερός, η οποία κατέχει μερίδιο εγχώριας αγοράς που ξεπερνά το 25% , ενώ τα τελευταία χρόνια καταγράφει και σημαντική αύξηση της εξαγωγικής της δραστηριότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα καθώς δεν έχει πρώτη ύλη για να προμηθεύσει την αγορά την Σαρακοστή.
Οι τράπεζες αναζητούν λύση στο πρόβλημα, όμως σύμφωνα με πηγές, «η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη».
Η εταιρεία εξάγει προϊόντα της σε Ευρώπη, Μεσόγειο και Βαλκάνια.
Τα προϊόντα που διαθέτει μεταξύ άλλων είναι χταπόδια, γαρίδες, θράψαλα, σουπιές, ξιφίες, σφυρίδες, συναγρίδες.
Πρόκειται για μια κυρίαρχη επιχειρηματική δύναμη, που απορροφά μεγάλο μέρος της παγκόσμιας πλέον παραγωγής αλιευμάτων, με σχέσεις στην Αφρική, την Ασία, γραφεία αγορών στις Ινδίες και τη Σαγκάη και παρουσία σε περιοχές όπως η Ισλανδία, η Νέα Ζηλανδία και η Λατινική Αμερική.
Σημειώνεται ότι η Κοντοβερός είναι η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε κατεψυγμένα αλιεύματα στην Ελλάδα, η πρώτη που αντιλαμβανόμενη τη στροφή της αγοράς εξελίχθηκε σε μεταποιητική βιομηχανία και η πρώτη που στράφηκε στα προϊόντα προστιθέμενης αξίας.
Το 2017 η χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας, επιδεινώθηκε δραματικά, κυρίως λόγω κάποιων καταστημάτων που άνοιξε και αναγκάστηκε στη συνέχεια να κλείσει.
Οι πωλήσεις της εταιρείας το 2017 μειώθηκαν στα 36,1 εκατ ευρώ από 38,6 εκατ ευρώ το 2016, ενώ το καθαρό της αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημιές ύψους 5,6 εκατ ευρώ έναντι 120 χιλ. ευρώ το 2016. Το σύνολο των υποχρεώσεων της Κοντοβερός ανέρχεται στα 31 εκατ ευρώ.
Αναφερόμενος στο θέμα της Κοντοβερός, τραπεζικά στελέχη τόνιζαν στο bankingnews χαρακτηριστικα: «κρίμα γιατί είναι καλή οικογένεια, δεν είναι απατεώνες, έχουν όμως ενδοοικογενειακές έριδες και έχασαν πολλά λεφτά στα καταστήματα που άνοιξαν και μετά έκλεισαν».

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης