Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Θεσμικοί επενδυτές με 645 δισ δολ. πιστεύουν ότι επίκειται ύφεση διεθνώς

tags :
BofA: Θεσμικοί επενδυτές με 645 δισ δολ. πιστεύουν ότι επίκειται ύφεση διεθνώς
BofA:  Οι θεσμικοί επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι επίκειται ύφεση.... αλλά δε θέλουν να το παραδεχθούν
Η τελευταία έρευνα μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων που διεξήγαγε η BofA, έλαβε χώρα στις 4-10 Ιανουαρίου 2019 ή αμέσως μετά το χειρότερο Δεκέμβριο για το δείκτη S&P 500 από τη Μεγάλη Ύφεση, και συμμετείχαν συνολικά 234 μέλη με κεφάλαια υπό διαχείριση 645 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τους επενδυτές οι προσδοκίες των επενδυτών για παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ συνεχίζουν να μειώνονται με το 60% των ερωτηθέντων να εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα εξασθενίσει τους επόμενους 12 μήνες, κάτι που αποτελεί τις χειρότερες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία από τον Ιούλιο του 2008 και κάτω από το κατώτατο σημείο του Ιανουαρίου 2001.
Πράγματι, όπως παρατηρεί η BofA, οι μακροοικονομικές προσδοκίες είναι «πολύ χαμηλές εκτός και αν υπάρξει επικείμενη ύφεση», γεγονός που φυσικά σημαίνει ότι όλα τα άλλα ίσα, η Wall Street είναι πλέον βέβαιη ότι θα υπάρξει επικείμενη ύφεση.



Το ίδιο είναι παράδοξο, διότι όταν ερωτήθηκαν διαφορετικά, δηλαδή αν περιμένουν μια ύφεση το 2019, μόνο το 14% δήλωσε ότι το κάνουν, έτσι κάπως οι καλύτεροι και λαμπρότεροι της Wall Street αναμένουν οικονομική ύφεση, χωρίς πραγματικά να περιμένουν μια ύφεση.
Αντ 'αυτού, οι επενδυτές της Αμερικής εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια «στασιμότητα» στα επόμενα 2-3 τρίμηνα και όχι ύφεση.



Γιατί στασιμότητα και όχι ύφεση;
Επειδή η ύφεση θα απαιτούσε απαραιτήτως την υποχώρηση των τιμών των μετοχών πολύ περισσότερο από 20% που θα ισοδυναμούσε με «bear market».
Με άλλα λόγια, ενώ η Wall Street είναι πεπεισμένη ότι μια ύφεση είναι επικείμενη - αν και μόνο για γενικούς σκοπούς που δεν έχουν καμία σχέση με το τέλος του έτους - όταν πρόκειται για τα χαρτοφυλάκιά τους, κανείς δεν θέλει να παραδεχτεί τι πρόκειται να συμβεί.
Σύμφωνα με την κατάρρευση των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης, ο Ιανουάριος σημείωσε επίσης μια σημαντική απότομη πτώση στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οι οποίες υποχώρησαν στο καθαρό 19% των ερωτηθέντων και αναμένουν ότι ο παγκόσμιος ΔΤΚ θα αυξηθεί κατά το 2019.
Αυτή ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη διμηνιαία κατάρρευση και μια μαζική ανατροπή από την πρόσφατη κορυφή της τάξης του 82% τον Απρίλιο του 2018.



Ταυτόχρονα, το μέσο ταμειακό υπόλοιπο σύμφωνα με τους ερωτηθέντες της έρευνας έχει σημειώσει ελαφρά άνοδο στο 4,9%, από 4,8% τον περασμένο μήνα - που παρεμπιπτόντως είναι μόλις πάνω από το μέσο όρο 4,5% των τελευταίων 10 ετών - ενώ ο δείκτης BofAML Bull & Bear μειώθηκε από 2,2 σε 2,1, λίγο πάνω από την περιοχή «αγορά» που χτυπήθηκε στις 3 Ιανουαρίου.



Εκτός από την ευρύτερη οικονομία, οι ανησυχίες των επενδυτών για τον πιστωτικό κύκλο συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς το 48% των διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων διαπιστώνει ότι οι εταιρικοί ισολογισμοί υπερτιμούνται, σε προηγούμενους μήνες με υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Φυσικά, αυτό είναι ένα ακόμα παράδειγμα γνωστικής δυσαρέσκειας, διότι, αφενός, οι επενδυτές δεν ανησυχούσαν ποτέ περισσότερο για τη μόχλευση, αφετέρου απλά δεν μπορούσαν να περιμένουν να ξεκινήσουν να προβαίνουν σε αγορές junk bonds και να υπερκαλύπτουν τα ομόλογα επενδυτικού βαθμού με πιστοληπτική διαβάθμιση BBB.



Για πρώτη φορά από το 2009, η εταιρική μόχλευση είναι η κύρια ανησυχία μεταξύ των επενδυτών, ενώ οι μισοί από τους ερωτηθέντες προτιμούν τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν μετρητά για να βελτιώσουν τους ισολογισμούς, σε αντίθεση με την αύξηση του κεφαλαίου (39%) ή την επιστροφή μετρητών στους μετόχους (13%).



Εντωμεταξύ, ακόμη και όταν 23 από τους 24 στρατηγικούς της Wall Street αναμένουν ότι ο δείκτης S&P 500 θα σημειώσει άνοδο μέσα στο 2019 στο 2019, η έρευνα του Ιανουαρίου διαπίστωσε - παραδόξως – τις χειρότερες εκτιμήσεις για την εικόνα των κερδών από το 2008, με το 52% των επενδυτών να αναμένεται να επιδεινωθούν τα παγκόσμια κέρδη το 2019.
Αυτό σηματοδοτεί μια μεγάλη αναστροφή από μόλις πριν από 12 μήνες, όταν το 39% δήλωνε ότι τα κέρδη θα βελτιώνονταν.



Τέλος, επιστρέφοντας στα δύο αγαπημένα διαγράμματα του FMS, το τεύχος του Ιανουαρίου διαπίστωσε ότι ένας εμπορικός πόλεμος βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των μεγαλύτερων κινδύνων που ανέφεραν οι επενδυτές για όγδοο συνεχή μήνα.



Πιο αξιοσημείωτο είναι ότι, για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο, το οι «long» θέσεις στο δολάριο ΗΠΑ (21%) ξεπέρασαν τις μετοχές FAANG + BAT (19%) ως οι το δημοφιλής επενδύσεις ενώ στην τρίτη θέση είναι οι «short» θέσεις στις αναδυόμενες αγορές (17%).



Ωστόσο, οι «long» θέσεις στο δολάριο ΗΠΑ φαίνεται να είναι ευάλωτη επένδυση, τουλάχιστον σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, καθώς οι επενδυτές λένε ότι οι αποτιμήσεις του δολαρίου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2002.
Εν τω μεταξύ, οι αποτιμήσεις νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών είναι, προφανώς, στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η έρευνα το 2004,





     www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης