Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ψήφος εμπιστοσύνης σήμερα στην κυβέρνηση με 151 - Στις 22 - 23/1 η συμφωνία των Πρεσπών - «Πραξικόπημα» καταγγέλλει η ΝΔ, τι απαντά ο Βούτσης

tags :
Ψήφος εμπιστοσύνης σήμερα στην κυβέρνηση με 151 - Στις 22 - 23/1 η συμφωνία των Πρεσπών  - «Πραξικόπημα» καταγγέλλει η ΝΔ, τι απαντά ο Βούτσης
Δυνητικά η συμφωνία των Πρεσπών θα φθάσει τους 151 με μέγιστο 153 θετικές ψήφους εάν ξεπεραστούν τα εμπόδια.
Με 151 θετικές ψήφους θα λάβει τελικώς ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σήμερα 16 Ιανουαρίου 2019 αργά το βράδυ.
Η κυβέρνηση είναι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καθώς η μισή κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων στηρίζει την κυβέρνηση.
Οι 151 ψήφοι προέρχονται ως εξής
145 από τον ΣΥΡΙΖΑ
6 βουλευτές 1) Κουντουρά ΑΝΕΛ, 2) Κόκκαλης ΑΝΕΛ
3) Παπακώστα ανεξάρτητη πρώην ΝΔ, 4) Ζουράρις ΑΝΕΛ, 5) Δανέλλης και 6) Παπαχριστόπουλος ΑΝΕΛ θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης.
Εντός της άλλης εβδομάδας ίσως 22 ή 23 Ιανουαρίου θα έρθει προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών.
Στόχος είναι οι 151 βουλευτές, υπήρχαν εκτιμήσεις για 153 θετικές ψήφους που θα στήριζαν την συμφωνία των Πρεσπών αλλά ο πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης ανέφερε τα εξής.
«Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές, θα υπάρχει ένα ζήτημα περιορισμένης ευθύνης ως προς την ερμηνεία.
Δεν πρόκειται κανείς να θέσει θέμα μη ισχύος της στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά καλό είναι και για τη χώρα και για τη Βουλή, να υπάρχει σαφής πλειοψηφία και νομίζω πως θα υπάρξει γιατί είναι μια ισχυρή ιστορική συμφωνία», επισήμανε.
Για να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών θα απαιτηθεί μια  συνεδρίαση στην αρμόδια επιτροπή και μάλλον δύο συνεδριάσεις  στην Βουλή.
Η Επιτροπή με την σημερινή σύνθεσή της έχει 55 μέλη:
ΣΥΡΙΖΑ 27
ΝΔ 14
ΔΗΣΥ 3
Χρυσή Αυγή 3
ΚΚΕ 1
ΑΝΕΛ 1
Ποτάμι 1
Ένωση Κεντρώων 1
Ανεξάρτητοι 1
Η πλειοψηφία που διαμορφώνεται ώστε να εγκριθεί στην Επιτροπή η Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι 29 μαζί με τον Δανέλλη.
Όταν θα έρθει στην ολομέλεια η συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να λάβει 151 θετικές ψήφους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 ψήφους ενώ υπέρ της συμφωνίας τάσσονται και δύο βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης δηλαδή η Παπακώστα και η Κουντουρά.
Επίσης θετικός είναι ο Παπαχριστόπουλος και ο Δανέλλης δηλαδή συνολικά 149 ψήφοι.
Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στους Θεοδωράκη Ποτάμι, Λυκούδη και Μαυρωτά και ίσως και ο Θεοχαρόπουλος.
Δυνητικά η συμφωνία των Πρεσπών θα φθάσει τους 151 με μέγιστο 153 θετικές ψήφους εάν ξεπεραστούν τα εμπόδια.
Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την πεποίθηση ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να έρθει άμεσα στη Βουλή έτσι ώστε η κυβέρνηση να κεφαλαιοποιήσει την αποψινή ψηφοφορία. Επιπροσθέτως, την επόμενη εβδομάδα θα έχει προηγηθεί και το συλλαλητήριο της Κυριακής 20 Ιανουαρίου για την Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος το οποίο ενδεχομένως να δυναμιτίσει το κλίμα.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση εντείνει την πίεση προς τους λεγόμενους πρόθυμους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.
Σε αυτή τη γραμμή αναμένεται να κινηθεί και σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα καλέσει τους εν λόγω βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να πράξουν το σωστό και να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Στην ΝΔ, θεωρούν ξεκάθαρο ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι πλέον ένα κόμμα καθώς έχουν ούτως ή άλλως, συγχωνευτεί, όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά.
Επιπροσθέτως, συμπληρώνουν ότι όποιος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, λέει ΝΑΙ, και στη συμφωνία των Πρεσπών.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο επίσπευσης των διαδικασιών προκειμένου να έρθει η συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωσή άμεσα στη Βουλή και δη, τα επόμενα εικοσιτετράωρα, από το στρατόπεδο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τονίζουν πως δεν επιθυμούν Fast Trak διαδικασίες. Αντιθέτως, εκφράζουν την πεποίθηση ότι πρέπει να γίνει μια διεξοδική συζήτηση καθώς πρόκειται για ένα μείζων εθνικό ζήτημα.

Για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» καταγγέλλει η ΝΔ την κυβέρνηση με στόχο να «περάσει» η Συμφωνία των Πρεσπών

Για επιχειρούμενο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, καθώς καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την αλλαγή σύνθεσης της Επιτροπής Εξωτερικών, προκειμένου να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Ειδικότερα, σε σημείωμά της η Νέα Δημοκρατία εξηγεί ότι η  κυβέρνηση που συνειδητά και συστηματικά παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών και επιχειρεί να χειραγωγήσει ακόμη και τη Δικαιοσύνη, προετοιμάζει, ως φαίνεται, κάτι που πραγματικά δεν θα έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας: Να μετατρέψει αυθαιρέτως τη μειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, σε πλειοψηφία σε όλες τις Kοινοβουλευτικές Eπιτροπές προκειμένου να τις ελέγχει ο κ. Τσίπρας.
Αν αυτό, ωστόσο, επιχειρηθεί θα είναι κατά κυριολεξία ένα πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.
Γι’ αυτό η ΝΔ το καταγγέλλει εκ προοιμίου προειδοποιώντας την κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής να μην διανοηθούν να το επιχειρήσουν.
Για να γίνει κατανοητό, σύμφωνα με το άρθρο 68 παράγραφος 3 του Συντάγματος, και το άρθρο 31 του Κανονισμού της Βουλής, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές συνιστώνται ανάλογα με την δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανεξάρτητων βουλευτών.
Με απλά λόγια το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, δεν προβλέπουν ως κριτήριο συγκρότησης των επιτροπών την όποια συγκυριακή και ετερόκλητη πλειοψηφία μπορεί να προκύψει από μια ψήφο εμπιστοσύνης σε Κυβέρνηση, σημειώνει η Νέα Δημοκρατία.
Πόσο μάλλον, όταν αυτή, όπως όλα δείχνουν, αν προκύψει, θα διαμορφωθεί τελικά από 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 4 ανεξάρτητους βουλευτές και 2 βουλευτές που εξακολουθούν να ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.
«Βάσει του Συντάγματος, η αναλογία των κομμάτων στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές είναι απαραίτητο να αντιστοιχούν ακριβώς στη δύναμη των κομμάτων στην Ολομέλεια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία.
Είτε το θέλει, είτε όχι ο Τσίπρας, μετά την αποψινή ψηφοφορία δεν θα προκύψει μια μονοκομματική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια κυβέρνηση κουρελού.
Η ΝΔ με το θεσμικό της ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα επιτρέψει ούτε αυθαίρετες ερμηνείες, ούτε να αλλοιωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων της βουλής.
Ας κατανοήσει επιτέλους η κυβέρνηση αυτό που ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής Νομικής μαθαίνει ως δημοκρατική συνθήκη του πολιτεύματος: ότι η Βουλή ελέγχει την Κυβέρνηση και όχι η Κυβέρνηση τη Βουλή», καταλήγει το ενημερωτικό σημείωμα.

H απάντηση Βούτση: Όλα θα γίνουν με βάση το Σύνταγμα

«Όλα θα γίνουν όπως πρέπει να γίνουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής στην ώρα τους.
Όταν έρθει η συμφωνία και ξεκαθαρίσει το κοινοβουλευτικό στάτους και η δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων τότε θα αποφασιστεί και η αντιπροσώπευση των κομμάτων στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας».
Αυτή ήταν η απάντηση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, στους Κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Να σημειωθεί ότι η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να μετατρέψει την μειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην Ολομέλεια σε πλειοψηφία που δεν έχει στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Ο κ. Βουτσης είπε ότι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει μετακινήσεις βουλευτών, ανασυνθέσεις κοινοβουλευτικών ομάδων όμως υπάρχει σε εξέλιξη μια κρίσιμη διαδικασία για ένα μείζον ζήτημα.
Μετά και την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τότε θα καταγραφεί η πραγματική κοινοβουλευτική δύναμη των κόμματων και θα προχωρήσουν όλα όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής.
 Σε ότι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι η κύρωση της θα γίνει από το ελληνικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Αμυράς: Δεν υπάρχουν οι 151 για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν θα βρει τους 151 για τη Συμφωνία των Πρεσπών, προχώρησε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς.
«Κάνω μία πρόγνωση.
Μπορεί να βρήκατε 151 για ψήφο εμπιστοσύνης αλλά δεν θα βρείτε 151 για τη συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε.
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στoν ANT1, δήλωσε ότι το Ποτάμι είτε θα πει όχι είτε θα απέχει από την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών διατύπωσε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γ. Αμυράς.
«Πάντα έλεγαν ότι θα δουν το τελικό κείμενο και πώς συνδέεται όλο αυτό και μετά θα αποφάσιζαν αν θα ψηφίσουν ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Αμυράς αναφερόμενος στους βουλευτές του Ποταμιού και στη στάση που θα τηρήσουν απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Είμαστε κατά της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Δεν γίνεται με «ολίγη» από Ποτάμι ο Τσίπρας να παραμένει Πρωθυπουργός και να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών» είπε ο κ.Αμυράς, ο οποίος ερωτηθείς για το πώς θα κινηθούν οι 5 του Ποταμιού για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ότι βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις, οι τελικές αποφάσεις όμως θα ληφθούν πιθανότατα σήμερα Τετάρτη 16/1.
«Υπάρχουν δύο σκέψεις.
Η μία είναι να καταψηφίσουμε και οι πέντε τη Συμφωνία και η άλλη να απέχουμε ως κόμμα από την ψηφοφορία.
Να πάει στη Συμφωνία με τους 151 βουλευτές που έχει για την ψήφο εμπιστοσύνης.
Ας φανερώσει, αν έχει, τις κρυφές του καβάτζες ο Τσίπρας», είπε ο κ.Αμυράς, ο οποίος χαρακτήρισε «fake» το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
«Δεν το βρίσκω υγιές ένας ψηφοφόρος να βλέπει ότι μέσω του Ποταμιού ο κ. Τσίπρας παραμένει στην κυβέρνηση.
Πάει να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών με δανεικές ψήφους και μετακινήσεις βουλευτών.
Αυτό  δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε» είπε ο κ.Αμυράς.
Ερωτηθείς για το τι θα πράξει ο ίδιος αν οι άλλοι βουλευτές του Ποταμιού ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, είπε πως σε αυτή την περίπτωση «θα έχουμε μεγάλο θέμα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και αποχώρησής του από το κόμμα.
«Ρωτήστε με εκείνη τη μέρα», είπε σχετικά ο κ.Αμυράς, ο οποίος ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ, είπε πως «είμαι Ποτάμι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης