Στήριξη Αμερικανών στον Τσίπρα… λόγω FYROM ακόμη και με έκτακτες αναβαθμίσεις με πρόσχημα έκδοση 5ετούς και NPLs

Στήριξη Αμερικανών στον Τσίπρα… λόγω FYROM ακόμη και με έκτακτες αναβαθμίσεις με πρόσχημα έκδοση 5ετούς και NPLs
Οι αμερικανοί στηρίζουν τον Τσίπρα λόγω των Πρεσπών, ωστόσο για τις αναβαθμίσεις απαιτούνται σοβαρά οικονομικά κίνητρα.
O αμερικανικός παράγοντας πάντα επιδιώκει καλές σχέσεις με τον νικητή των εκλογών σε κάθε χώρα ή στηρίζει όσους αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν ορισμένα γεωστρατηγικά σχέδια.
Είναι προφανές ότι ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός θα είναι ο ηττημένος των βουλευτικών εκλογών, ωστόσο η συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της FYROM που θα επιτρέψει την ένταξη της στο ΝΑΤΟ αποτελεί προτεραιότητα των αμερικανών.
Με βάση πολύ καλά ενημερωμένη πηγή "σ
το πλαίσιο αυτό άπαξ και θα επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών με 151 θετικές ψήφους κατ΄ ελάχιστο, οι αμερικανοί θα επιχειρήσουν να στηρίξουν υπό την μορφή των ανταλλαγμάτων την ελληνική κυβέρνηση.
Όμως τα ανταλλάγματα δεν μπορούν να δοθούν με πολιτικά κριτήρια, η συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να αποτελεί αιτία αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.
Η επιτυχημένη έκδοση 5ετούς ομολόγου και η ιταλική πρόταση για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων έως 20 δισεκ. ευρώ NPEs αλλά και το κυπριακό μοντέλο, μπορούν να αποτελέσουν ορισμένες καλές αφορμές για αναβάθμιση της οικονομίας.
Στις 18 Ιανουαρίου 2019 αργά το βράδυ η Standard and Poor’s θα ανακοινώσει την αξιολόγηση της για την ελληνική οικονομία διατηρώντας αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα.
Δεν αναμένεται κάποια αναβάθμιση θα διατηρήσει την βαθμολογία αμετάβλητη σε Β+ με θετικές προοπτικές αλλά θα εστιαστεί στις προειδοποιήσεις για την μακρά προεκλογική περίοδο και τις επιδράσεις στην οικονομία.
Η πιθανότητα επιβεβαίωσης αυτού του σεναρίου είναι στο 99,99%.
Το σενάριο αναβάθμισης στην κλίμακα ΒΒ- έχει ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες επιβεβαίωσης.
Στις 22 Ιανουαρίου 2018 είχε φημολογηθεί ότι η Ελλάδα θα έβγαινε στις αγορές με έκδοση 5ετούς με στόχο επιτόκιο 3,60% με στόχο να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ.
Το νέο 5ετές θα αποπληρώσει το παλαιό 5ετές της περιόδου Σαμαρά με επιτόκιο 4,95%.
Ωστόσο καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι είναι απίθανο να υπάρξει έξοδος στις αγορές στις 22 Ιανουαρίου 2018.
Ωστόσο στις 8 Φεβρουαρίου έρχεται η δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήδη αξιολογείται στην κλίμακα ΒΒ- από την Fitch.
Την 1η Μαρτίου θα ακολουθήσει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s και δεν αποκλείεται να υπάρξει αναβάθμιση κατά 1 κλίμακα σε Β2     από Β3.
Σε μια τέτοια περίπτωση η αναβάθμιση της Ελλάδος θα είναι ουδέτερη είδηση.
Ούτως ή άλλως η Moody’s βαθμολογεί με την χαμηλότερη κλίμακα την Ελλάδα έναντι των άλλων οίκων αξιολόγησης.
Οι ημερομηνίες κλειδιά είναι Standard and Poor’s στις 18 Ιανουαρίου, η Fitch 8 Φεβρουαρίου και η Moody’s 1 Μαρτίου.
Σε αυτό τον πρώτο γύρο αναμένεται μια αναβάθμιση από την Moody’s αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τον χρόνο εξόδου της Ελλάδος στις αγορές.
Εάν βγει στο μεσοδιάστημα με έκδοση 5ετούς δεν αποκλείεται να δούμε και έκτακτες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.
Το βασικό σενάριο θέλει ότι στο δεύτερο κύμα αξιολογήσεων στις 26 Απριλίου από την Standard and Poor’s, στις 3 Μαίου από την DBRs, στις 2 Αυγούστου από την Fitch, στις 23 Αυγούστου από την Moody’s δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ακόμη και αναβάθμιση έως ΒΒ+ αρκεί να έχει εγκριθεί από τις θεσμικές αρχές το ιταλικό μοντέλο για την εξυγίανση των προβληματικών δανείων.
Οι αμερικανοί στηρίζουν τον Τσίπρα λόγω των Πρεσπών, ωστόσο για τις αναβαθμίσεις απαιτούνται σοβαρά οικονομικά κίνητρα.

Υποσημείωση

Επειδή το δεύτερο κύμα αξιολογήσεων - αναβαθμίσεων φθάνει έως τον Αύγουστο 2019 ίσως έτσι να εξηγείται γιατί η κυβέρνηση θέλει εκλογές Οκτώβριο 2019.


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS