Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως θα κινηθούν οι ελληνικές τράπεζες για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια

tags :
Πως θα κινηθούν οι ελληνικές τράπεζες για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια
Τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια είναι περίπου 7 δισ. ευρώ για κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες και ένα ποσοστό 35%- 50% έχουν ενταχθεί στην προστασία κυρίως του Νόμου Κατσέλη.
Το μείζον πρόβλημα των 84 δισεκ. προβληματικών δανείων θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες με δεδομένο πως ο νόμος Κατσέλη λήγει τέλη Φεβρουαρίου 2019.
Τα πιστωτικά ιδρύματα σε συνεργασία με την κυβέρνηση προχωρούν τις απαραίτητες  ενέργειες που θα τους επιτρέψουν να διαμορφώσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Το πλαίσιο αυτό θα στηρίζεται σε μια σειρά στατιστικών που θα προκύπτουν από τα πραγματικά δεδομένα που διαθέτουν οι ίδιες τράπεζες.
Η ιδιαιτερότητα της των στεγαστικών χορηγήσεων στην Ελλάδα έγκειται στο γεγονός πως αυτές αφορούν κυρίως την πρώτη κατοικία και διαφέρουν κατά πολύ από τις αντίστοιχες στην Ισπανία που είχαν πραγματοποιηθεί στη λογική του real estate.
Τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια είναι περίπου 7 δισ. ευρώ για κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες και ένα ποσοστό 35%- 50% έχουν ενταχθεί στην προστασία κυρίως του Νόμου Κατσέλη.
Το καινούριο καθεστώς απαιτεί προσοχή στη διαμόρφωση του για δύο λόγους:
 Α. Ενώ το νέο θεσμικό πλαίσιο θα συνοδεύσει την πολιτική των τραπεζών τα επόμενα χρόνια, το 2019 είναι προεκλογική χρονιά και επομένως μπορεί να διαμορφωθεί με ελαστικότητα που θα έχει κόστος για τις τράπεζες.
Β. Η συντριπτική πλειοψηφία στεγαστικών δανείων και ακινήτων (ενεχύρων) κινούνται στο όριο των 80-100 χιλ. ευρώ κάτι το οποίο σημαίνει πως οι τράπεζες δεν θα έχουν και μεγάλα περιθώρια ελιγμών.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, οι τράπεζες προετοιμάζονται  προκειμένου να αντιμετωπίσουν το δυσεπίλυτο θέμα του προβληματικού στεγαστικού χαρτοφυλακίου.
Ως γνωστόν συστήνεται μικτή επιτροπή με εκπροσώπου και των συναρμόδιων υπουργείων η οποία θα διαμορφώσει την πρόταση προς τους θεσμούς ενώ συγχρόνως θα διαμορφωθεί πλατφόρμα μέσα από την οποία θα γίνεται η επιλογή των δανειοληπτών που θα πρέπει να τύχουν προστασίας.
Όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές το ζήτημα για τα πιστωτικά ιδρύματα είναι εφόσον ο νόμος τους επιτρέψει να προχωρήσουν σε πωλήσεις τιτλοποιήσεις κλπ στεγαστικών δανείων και να μπορέσουν να το πράξουν σε τιμές τέτοιες που να μην έχουν σημαντικές απώλειες.
Οι τράπεζες δουλεύουν συνειδητά προς την κατεύθυνση αναδιάρθρωσης  του προβληματικού στεγαστικού χαρτοφυλακίου. Ωστόσο αυτό γίνεται με πολύ προσοχή καθώς οι λογικές κουρεμάτων και άλλων παρομοίων μεθοδολογιών έχουν οδηγήσει μέχρι πρότινος συνεπείς δανειολήπτες να γίνουν κακοπληρωτές ώστε να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης από την τράπεζα.
Τραπεζικοί παράγοντες τέλος  μιλούν θετικά για το σχέδιο του ΤΧΣ σε ότι αφορά τον περιορισμό των κόκκινων δανείων όπως και για το πρόγραμμα Εστία που προβλέπει επιδότηση από το Δημόσιο, αλλά εκτιμούν πως οι τράπεζες θα έχουν κινηθεί αυτονόμως πολύ νωρίτερα και θα έχουν επιλύσει μέρος του προβλήματος πριν την κοινή εφαρμογή.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης