Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ένα ακραίο σενάριο…Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν παίρνει τους 151, ο Τσίπρας πάει σε πρόωρες εκλογές

tags :
Ένα ακραίο σενάριο…Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν παίρνει τους 151, ο Τσίπρας πάει σε πρόωρες εκλογές
Σήμερα Τετάρτη 16/1 τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση Τσίπρα αναμένεται να λάβει τις 151 θετικές ψήφους στη διαδικασία παροχής εμπιστοσύνης.
Ψήφοι, οι οποίες δίνουν στον κ.Τσίπρα τη δυνατότητα να κυβερνήσει φτάνοντας ακόμα και έως το τέλος της συνταγματικής του θητείας, το φθινόπωρο του 2019.
Είναι προφανές πως ο κ.Τσίπρας θέλει να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί την κυβερνητική του θητεία προσδοκώντας ότι η πολιτική του στην οικονομία θα αποδώσει και ότι τα οφέλη της θα αρχίσουν να φαίνονται ολοένα και πιο έντονα στην τσέπη αλλά και στην ψυχολογία των πολιτών.
Και άρα με αυτόν τον τρόπο να ελπίζει ότι μπορεί να κάνει την πολιτική ανατροπή δεδομένου ότι όλες οι δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για νίκη της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Όμως όπως φαίνεται τα τελευταία 24ωρα, οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες και είναι τόσο μεταβαλλόμενη η εγχώρια πολιτική σκηνή όπου όλα τα σενάρια είναι πιθανά.
Ακόμα και τα πιο ακραία.
Όπως αυτό που θέλει τον πρωθυπουργό να πηγαίνει κόντρα ακόμα και στις δικές του επιδιώξεις και στην έως σήμερα πολιτική στρατηγική του, προκηρύσσοντας άμεσα πρόωρες εκλογές.
Αιτία για αυτή την εκ βάθρων αλλαγή στάσης θα μπορούσε να είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα φτάσει στις 151 θετικές ψήφους.
Αν και μέχρι πρότινος θεωρούνταν βέβαιο πως η Συμφωνία των Πρεσπών είχε εξασφαλισμένες τουλάχιστον 151 ψήφους, τις τελευταίες ώρες αυτή η εκτίμηση είναι στον αέρα.
Κυρίως λόγω της αλλαγής στάσης που διαφαίνεται στο εσωτερικό του Ποταμιού ύστερα από την απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να παράσχει τη στήριξη του στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Τι σκέφτονται στο Ποτάμι

Εξαρχής οι βουλευτές του Ποταμιού ήταν διχασμένοι ως προς τη στάση τους απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Από τους 6 συνολικά βουλευτές, οι 2 (Γ. Αμυράς και Γρ.Ψαριανός) είχαν διαμηνύσει πως θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία ενώ οι υπόλοιποι 4 (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης και Δανέλλης) τάσσονταν υπέρ της Συμφωνίας, υποστηρίζοντας πως αυτή περιέχει περισσότερα θετικά παρά αρνητικά στοιχεία.
Η διαγραφή όμως του κ.Δανέλλη από το Ποτάμι, έχει αλλάξει τα δεδομένα και τις ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματος.
Πλέον οι εναπομείναντες 5 του Ποταμιού προσπαθούν να διαμορφώσουν μια ενιαία και συντεταγμένη στάση απέναντι στη Συμφωνία, γνωρίζοντας ότι αν δεν το πράξουν αυτό, τότε το πιθανότερο σενάριο για το Ποτάμι είναι να διαλυθεί πριν καν προλάβει να φτάσει στις κάλπες.
Όπως ανέφερε σε σημερινές δηλώσεις του ο κ.Αμυράς, οι 5 του Ποταμιού είτε θα καταψηφίσουν είτε θα απέχουν από την ψηφοφορία.
Αν και με αυτόν τον τρόπο, οι 3 (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) υπαναχωρούν από την εκπεφρασμένη έως σήμερα στάση τους για στήριξη της Συμφωνίας, για την οποία λένε ότι έχει περισσότερα θετικά από αρνητικά στοιχεία, παρόλο αυτά καταφέρνουν να κρατήσουν ενωμένο το κόμμα τους και να διαφυλάξουν και μια προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ.

Στον αέρα οι 151

Στην περίπτωση που οι 3 του Ποταμιού «τα γυρίσουν» και είτε πουν όχι είτε απόσχουν, όπως είπε ο κ.Αμυράς, τότε οι 151 βάσει των σημερινών κοινοβουλευτικών και πολιτικών ισορροπιών δεν υπάρχουν.
Και αυτό γιατί τα «ναι» στην καλύτερη για την κυβέρνηση περίπτωση φτάνουν τα 150.
Τα σίγουρα «ναι» ανέρχονται στα 149 καθώς σε αυτά υπολογίζονται οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, o ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, η ανεξάρτητη βουλευτής Έλενα Κουντουρά και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θ. Παπαχριστόπουλος.
Πιθανόν να πει «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της ΔΗΣΥ, Θ. Θεοχαρόπουλος, κάτι όμως που σημαίνει πως θα διαφοροποιηθεί στη «γραμμή» της ΔΗΣΥ με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ στη ΔΗΣΥ.
Εάν λοιπόν δεν υπάρξουν περαιτέρω υπαναχωρήσεις είτε από τους κ.κ.Κόκκαλη και Ζουράρη που θα δώσουν απόψε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (έχουν ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών) είτε από άλλους βουλευτές που σήμερα βρίσκονται στο στρατόπεδο του «όχι» και εάν οι 3 του Ποταμιού πουν όχι ή απόσχουν από την ψηφοφορία, τότε η απόλυτη πλειοψηφία των 151 δεν υπάρχει.

Πρόωρες εκλογές;

Το να μην έχει ο κ.Τσίπρας τους 151 για τη Συμφωνία των Πρεσπών συνεπάγεται ένα μείζον πολιτικό ζήτημα.
Εάν οι 5 του Ποταμιού πουν όχι, είναι προφανές το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό.
Ζήτημα όμως υπάρχει ακόμα και αν το Ποτάμι επιλέξει την αποχή.
Διότι μπορεί η Συμφωνία να περνά (η πλειοψηφία βγαίνει βάσει των παρόντων), αλλά πώς θα μπορέσει ο πρωθυπουργός να στηρίξει πολιτικά μια συμφωνία που αγγίζει ένα τόσο ευαίσθητο εθνικό θέμα και που έχει πυροδοτήσει τόσο έντονες αντιδράσεις και από τις πολιτικές δυνάμεις και από την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών (βάσει των δημοσκοπήσεων), εάν δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των 151;
Τα πυρά που θα δεχθεί από όλα τα «μέτωπα» θα είναι σφοδρά.
Σε αυτήν την περίπτωση, μόνη διέξοδος θα είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Μια τέτοια εξέλιξη αφενός θα αποτελέσει ένα ισχυρό πολιτικό πλήγμα για τον κ.Τσίπρα δεδομένου ότι είχε ποντάρει πολιτικά στη Συμφωνία των Πρεσπών για να ενισχύσει το προοδευτικό και ευρωπαϊκό προφίλ της κυβέρνησης του αλλά και για να περάσει το μήνυμα ότι λύνει χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την χώρα, ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και ότι κοιτά το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία καθώς και ότι διαμορφώνει συνθήκες σταθερότητας στα Βαλκάνια.
Αφετέρου όμως είναι θα είναι μια επιλογή, την οποία ο κ.Τσίπρας θα μπορεί να δικαιολογήσει πολιτικά και που επιπλέον θα φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τους πολιτικούς του αντιπάλους, με πρώτη τη ΝΔ.
Πρόκειται για ένα σενάριο που έχει λιγοστές πιθανότητες υλοποίησης.
Κυρίως γιατί θα είναι πολιτικά οξύμωρο, λίγα 24ωρα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση να κηρύξει πρόωρες εκλογές, οι οποίες πιθανότατα θα προσδιοριστούν για τον Μάρτιο.
Ωστόσο, είναι μια εξέλιξη που δικαιολογείται από την πολιτική ρευστότητα και μεταβλητότητα αλλά και από την κρισιμότητα του εθνικού θέματος.
Και αναμφίβολα είναι ένα σενάριο απόλυτου πολιτικού αιφνιδιασμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης