Διεθνή

Putin: Οι ΗΠΑ επεμβαίνουν στα Βαλκάνια - Στηρίζουν υπογείως τη συμφωνία των Πρεσπών

tags :
Putin: Οι ΗΠΑ επεμβαίνουν στα Βαλκάνια - Στηρίζουν υπογείως τη συμφωνία των Πρεσπών
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με την ανάμειξη των ΗΠΑ στα Βαλκάνια
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τα Βαλκάνια και να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους στην περιοχή, κατήγγειλε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, ο οποίος επέκρινε ως σκόπιμη την προσπάθεια για την αύξηση της αμερικανικής δυτικής επιρροής σε ένα μέρος του κόσμου που η Μόσχα έχει από καιρό θεωρήσει ότι εμπίπτει στα ενδιαφέροντα της.
"Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένων άλλων δυτικών εθνών στα Βαλκάνια που επιδιώκουν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στην περιοχή υπήρξε ένας σοβαρός αποσταθεροποιητικός παράγοντας", ανέφερε στις εφημερίδες Večernje Novosti και Politika της Σερβίας.
"Αυτό τελικά θα αυξήσει τη δυσπιστία και την ένταση στην Ευρώπη, αντί να βελτιώσει τη σταθερότητα".
Μάλιστα, ο Putin κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ παρέχουν διπλωματική υποστήριξη για την αλλαγή ονόματος της πΓΔΜ.
Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του για την «καταστροφική» πολιτική επέκτασης του ΝΑΤΟ στην ιστορικά ασταθή βαλκανική χερσόνησο.
"Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι βλέπουμε την επέκταση του ΝΑΤΟ ως λείψανο του ψυχρού πολέμου, μιας κακοποιημένης και καταστρεπτικής στρατιωτικής και πολιτικής στρατηγικής", δήλωσε.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με την ανάμειξη των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, λέγοντας ότι η Μόσχα είχε αξιόπιστους λόγους να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της διαδικασίας με την οποία η πΓΔΜ άλλαξε το όνομά της.
«Δεν αντιτιθέμεθα με το όνομα που τελικώς παρουσιάστηκε και ανακοινώθηκε.
Θέτουμε ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο νόμιμη είναι αυτή η διαδικασία και κατά πόσο εξαρτάται από την επιθυμία να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ ή εάν εξαρτάται από την αμερικανική επιθυμία να οδηγήσει όλες τις βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν συντομότερα και να σταματήσει οποιαδήποτε ρωσική επιρροή στην περιοχή», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε την Παρασκευή τροπολογία στο Σύνταγμά της που μετονομάζει τη χώρα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως προβλέπει μια συμφωνία με την Ελλάδα για την τερματισμό μιας 27χρονης διαμάχης μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.
Η επίλυση του θέματος του ονόματος θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει τις προσπάθειες της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης