Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση με 151 ναι και 148 όχι - Η επόμενη μάχη η Συμφωνία των Πρεσπών με 149 έως 150 ναι

Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση με 151 ναι και 148 όχι - Η επόμενη μάχη η Συμφωνία των Πρεσπών με 149 έως 150 ναι
Πέρασε το πρώτο εμπόδιο ο Αλέξης Τσίπρας - Ψήφος εμπιστοσύνης με 151
(upd) Έλαβε, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο,  ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνησης, καθώς στηρίχθηκε τόσο από τον Σπ. Δανέλλη όσο και από πρώην και νυν βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές, με την κυβέρνηση να λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με οριακή πλειοψηφία 151 βουλευτών ενώ 148 βουλευτές την καταψήφισαν.
Η έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης καθώς υπέρ της τάχθηκαν οι: Κατερίνα Παπακώστα, Σπύρος Δανέλλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά, Κώστας Ζουράρις, Βασίλης Κόκκαλης.
Το ενδιαφέρον, πλέον, επικεντρώνεται στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία αναμένεται να έρθει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς, όμως, κάποιος αυτή τη στιγμή να μπορεί να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα.
Βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων και των δεύτερων σκέψεων που φαίνεται ότι έχουν τα στελέχη του Ποταμιού, δεν είναι βέβαιη η ψήφιση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών από 151 βουλευτές.

«Σήμερα (16/1)το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην σταθερότητα.
Εδώσε ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας.
Σε μια κυβέρνηση που έχει ήδη αλλάξει την Ελλάδα και που θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ψήφο εμπιστοσύνης.

Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση


Στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής βρέθηκε, όπως ήταν φυσικό, η κυβέρνηση τόσο για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και για πληθώρα άλλων θεμάτων από τα στελέχη της αντιπολίτευσης.
Το κλίμα ήταν σαφές ιδιαίτερα οξυμένο, με το σύνολο της αντιπολίτευσης να κατηγορεί την κυβέρνηση για τεράστια λάθη και ότι με τις πολιτικές της οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή.
Ιδιαίτερα οξεία ήταν η κριτική που άσκησαν και προσωπικά στον κ. Τσίπρα τόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης όσο και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, δεν δίστασε να ζητήσει από τον κ. Μητσοτάκη να υπάρξει μεταξύ τους debate σε οποιοδήποτε τηλεοπτικό σταθμό επιθυμεί, δηλώνοντας, μάλιστα «εάν θέλετε κ. Μητσοτάκη μπορούμε να πάμε και στον ΣΚΑΙ, να σπάσουμε και το εμπάργκο»...

Τσίπρας: Πάντα αναλαμβάνω τις ευθύνες μου - Θέλω να έχω ξεκάθαρη εντολή από τη Βουλή

Έτοιμος ανά πάσα στιγμή να αναλάβει τις ευθύνες του είναι ο πρωθυπουργός, όπως ο ίδιος τόνισε μιλώντας στη Βουλή, προσθέτοντας ότι επέλεξε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, ενώ το Σύνταγμα του έδινε το δικαίωμα να συνεχίσει.
«Θα μπορούσα να περιμένω την πρόταση μομφής από τη ΝΔ, την οποία όλοι γνωρίζουν ότι θα έχανε.
Αλλά προτίμησα εγώ να ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να έχω την εντολή της Βουλής.
Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τη συνταγματικά ορισμένη θητεία μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Γυρολόγοι πολιτικοί αναζητούν νέα στέγη - Ψήφος εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση κουρελού

Για πολιτική φαρσοκωμωδία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στο κοινοβούλιο, με αφορμή την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Σήμερα βλέπουμε την τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας. Και έναν κοινοβουλευτικό ελιγμό με τριπλό στόχο: να αγκιστρωθεί ο κ. Τσίπρας λίγο ακόμη στην εξουσία.  
Να στρωθεί ο δρόμος για την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών.
Και να κρατηθεί στη ζωή το μόρφωμα των ΑΝΕΛ» ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γεννηματά: Η κυβέρνηση θυμίζει το πορτρέτο του Dorian Gray - Ο κ. Τσίπρας είναι το «βαρίδι» της αριστεράς

Ως έναν πολιτικό ο οποίος το μόνο που επιθυμεί είναι να διατηρηθεί στην εξουσία με κάθε τρόπο, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές, προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη αλλαγή και να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο.
Η κυρία Γεννηματά ήταν ιδιαίτερα επιθετική σε προσωπικό επίπεδο ενάντια στον κ. Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε για την πολιτική του σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία ξεκαθάρισε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να την ψηφίσει.

Μιχαλολιάκος: Σχεδιάζεται κοινοβουλευτικό πραξικόπημα για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει κοινοβουλευτικό πραξικόπημα προκειμένου να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος μιλώντας στη Βουλή στη συνεδρίαση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.
Όπως ανέφερε ο κ. Μιχαλολιάκος η Συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή, θα πρέπει να επικυρωθεί με 180 ψήφους και όχι με απλή πλειοψηφία ενώ επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία τονίζοντας πως «λέει ψέματα η ΝΔ ότι μπορεί να καταργήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών εάν εκλεγεί κυβέρνηση.
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μη αναστρέψιμη.
Το μείζον στην συμφωνία των Πρεσπών είναι το όνομα και πάνω στο ζήτημα του ονόματος η ΝΔ δεν έχει ξεκάθαρη θέση.
Κρύβεται πίσω από το πρόσχημα της συνθήκης της Βιέννης του 1969».
Ο κ. Μιχαλολιάκος επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας πως «χυδαίο κόμμα είναι το κόμμα που έχει υπογράψει μνημόνια τα οποία εκχωρούν εθνική κυριαρχία».
Ολοκληρώνοντας ο κ. Μιχαλολιάκος τόνισε πως «η Μακεδονία είναι ελληνική και δεν τη χαρίζουμε σε κανένα».

Κουτσούμπας: Καταψηφίζουμε μία κυβέρνηση που μετατρέπει την Ελλάδα σε αλυσίδα αμερικανικών βάσεων

Τους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ θα καταψηφίσει την κυβέρνηση αλλά και τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρέθεσε από το βήμα της Βουλής ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
«Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση που εξαπατά τον λαό με υποσχέσεις για τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν στη μεταμνημονιακή εποχή, εφαρμόζοντας πολιτικές μνημονίου και φορτώνοντας ασήκωτα βάρη στους πολίτες», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών».

Καμμένος: Καταψηφίζω την κυβέρνηση εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών - Θεωρώ απαραίτητο το δημοψήφισμα

Με σχεδόν... σπασμένη φωνή μίλησε στο κοινοβούλιο ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι αναγκασμένος να καταψηφίσει την κυβέρνηση, καθώς είναι απόλυτα αντίθετος με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό είναι και το μοναδικό θέμα διαφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Πάνος Καμμένος επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Νέα Δημοκρατία, τόνισε ξανά ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης, διότι «λανθασμένα», όπως είπε, ο κ. Τσίπρας συνέδεσε την ψήφο εμπιστοσύνης με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να θέσει στη διάθεση του ελληνικού λαού, δηλαδή να διεξάγει δημοψήφισμα, τη Συμφωνία των Πρεσπών,. η οποία «δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που συμφώνησε ο Κοτζιάς», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Θεοδωράκης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι και ψήφος υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης τονίζοντας ότι «Για να μην χάσουμε εντελώς τη λογική μας, ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφο για τις Πρέσπες.
Αντιθέτως, θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης. Είναι κάτι που έχει ξεκαθαρίσει το Ποτάμι.
Πολεμάμε τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης.
Χωρίς να γινόμαστε κι εμείς ιδεοληπτικοί» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης κατά την ομιλία του στη Βουλή.
Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι του έχει κάνει εντύπωση το γεγονός ότι «τέσσερις από τους έξι βουλευτές, που ξαφνικά είδαν το ‘συριαζαϊκό’ φως και δηλώνουν ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, κρύβονται και δεν μιλούν».
«Αρνούνται να εξηγήσουν στο Κοινοβούλιο την ψήφο τους και στους ψηφοφόρους τους τι είναι αυτό που τους κάνει να συντάσσονται, χωρίς όρους, με την κυβέρνηση.
Γιατί η ψήφος εμπιστοσύνης επιβραβεύει την κυβέρνηση και δίνει λευκή επιταγή για τη συνέχιση της πολιτικής της κυβέρνησης» υπογράμμισε.
Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε την πρότασή του, βουλευτές που εκλέγονται με μία Κ.Ο να μην μετακινούνται σε άλλη, λέγοντας: «Αφού λοιπόν όλοι είμαστε απέναντι στις μεταγραφές, ας συμφωνήσουμε σήμερα ότι δεν θα ζήσουμε ξανά αυτά τα φαινόμενα».
Αναφερόμενος στη στάση κομμάτων έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Θεοδωράκης είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει μεγάλη σχολή με τις κολοτούμπες και έχει επηρεάσει και τους αντιπάλους του. Άκουσα βουλευτές της αντιπολίτευσης να ασκούν σφοδρή κριτική στη συμφωνία των Πρεσπών. Ποιοι οι ίδιοι που έλεγαν σε δημοσιογράφους ότι πρέπει να δούμε τι θα συμβεί αν η Ελλάδα μείνει διεθνώς μόνη της»
«Πρέπει να δούμε αν όλα αλέθονται στον αντισυριζαϊκό μύλο».

Λεβέντης: Η Βουλή προσπαθεί να περάσει ένα νομοσχέδιο που δεν το θέλει ο λαός

Την άποψη, στηριζόμενος στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ότι η Βουλή δεν εκφράζει τη θέληση του λαού αναφορικά με το θέμα της FYROM, εξέφρασε, μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.
Υπογράμμισε ότι ο κοινοβουλευτισμός αγνοεί τη θέληση του λαού, ενώ μιλώντας προς τους κυβερνητικούς βουλευτές αναρωτήθηκε «θεωρείται ότι εάν ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών θα είστε νικητές;
Θεωρείται ότι αυτό είναι δημοκρατία;
Δεν υπάρχει δημοκρατία όταν αγνοείται ο λαός, ο κάθε λαός».

Δανέλλης: Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά δεν προσχωρώ στον ΣΥΡΙΖΑ

Την απόφασή του να στηρίξει την κυβέρνηση και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή ανέπτυξε στην ομιλία του στη Βουλή, ο πλέον ανεξάρτητος βουλευτής, Σπύρος Δανέλλης.
Ο κ. Δανέλλης ξεκίνησε την ομιλία του υποστηρίζοντας ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν προσχωρώ στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δίνω ψήφο εμπιστοσύνης.
Θεωρώ ότι πρέπει να στηριχθεί η κυβέρνηση αναφορικά με το Μακεδονικό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε διεξοδικά στους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να στηρίξει την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι το πράττει εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία θεωρεί ορθή και ικανή να ενισχύσει την δύναμη της Ελλάδας σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Απευθυνόμενος προς τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, υποστήριξε ότι κάνει λάθος στη στρατηγική προσέγγισης με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς Ποτάμι και Νέα Δημοκρατία δεν έχουν καμία σχέση ούτε ιδεολογικά, ούτε ως την νοοτροπία τους.
«Παραμένω σταθερός τα τελευταία 20 χρόνια στις απόψεις μου.
Αγαπητέ Σταύρο θεωρείς εταίρο σου με τη ΝΔ.
Τι σχέσει έχει με το Ποτάμι;
Η σχέση μου με το Ποτάμι έσπασε όταν αποφάσισε ότι υπάρχει σταθερή προσέγγιση με τη ΝΔ», τόνισε
Δήλωσε ακόμη ότι: «Υπάρχουν αυτοί που σκύλεψαν το σώμα του Ποταμιού.
Ο καθένας μας σε αυτόν τον μικρό τόπο έχει την ιστορία του πίσω του.
Αντιλαμβάνομαι το λόγο των επιθέσεων από τα ΜΜΕ. Είναι σημεία των καιρών», προσέθεσε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης