Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, θα δώσουν «οξυγόνο» στους ιδιώτες παρόχους ενέργειας

tags :
Οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, θα δώσουν «οξυγόνο» στους ιδιώτες παρόχους ενέργειας
Που αναμένεται να διαμορφωθεί η μέση τιμή της οικιακής  Kwh- Ακριβότερη έως 0,10 ευρώ η τιμή της Kwh από τα 0,080 θα ανέλθει σε 0,090 ευρώ
«Βόμβα» στον οικογενειακό προϋπολογισμό ρίχνει η διοίκηση της ΔΕΗ αφού ετοιμάζει αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος και την ίδια στιγμή σκέπτεται να περικόψει έως 50% την έκπτωση του15% που δίνετε στους συνεπείς καταναλωτές.
Η πρόθεση της διοίκησης είναι δώσει τη μισή έκπτωση για να υποχωρήσει στο 7,5% για τα 4 εκατομμύρια των καταναλωτών που αποπληρώνουν έγκαιρα του λογαριασμούς ρεύματος και να σημειωθεί αποτελούν το 60% της καταναλωτικής βάσης της επιχείρησης.
Η συνδυαστική πολιτική της ΔΕΗ για αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και της μείωσης της έκπτωσης θα φέρουν νέα τιμολόγια, τα οποία θα είναι υψηλότερα τουλάχιστον 10% σε σχέση με πέρυσι.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης άνοιξε τα χαρτιά του μιλώντας σε δημοσιογράφους και εξέφρασε την προσδοκία ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ανάψει το «πράσινο φως» στο αίτημα της επιχείρησης.
Σε ερώτηση εάν τον προβληματίζει το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο και είναι πιθανόν η κυβέρνηση να βάλει στον «πάγο» το αίτημα της επιχείρησης για αύξηση των τιμολογίων, ο κ. Μ. Παναγιωτάκης, ανέφερε ότι η διοίκηση θα καταθέσει επιχειρήματα που θα δικαιολογούν τα νέα τιμολόγια, που θα κινηθούν σε μονοψήφιο και σε χαμηλό ποσοστό.
Από την πλευρά τους οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας …τρίβουν  τα χέρια τους από τις επερχόμενες εξελίξεις διότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας  έχει αυξηθεί κατά 10 ευρώ ανά Mwh σε σχέση με πέρυσι λόγω αύξησης της Οριακής Τιμής του Συστήματος.
Στέλεχος της αγοράς θεωρεί ότι τα τιμολόγια ρεύματος πρέπει να ανέβουν τουλάχιστον 10 σεντς του ευρώ για να καλυφθούν τα κόστη.
Αρκετοί ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας έχουν προχωρήσει σε αύξηση των τιμολογίων της Μέσης Τάσης με αποτέλεσμα τα τιμολόγια από το δεύτερο εξάμηνο του 2018  να έχουν  διαμορφωθεί υψηλότερα των 0,065 ευρώ ανά Kwh έναντι 0,056 ευρώ που ήταν στις αρχές της περυσινής χρονιάς για τις μεσαίες επιχειρήσεις με υψηλές καταναλώσεις ρεύματος.
Ορισμένοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας είχαν επιβάλει την ρήτρα ΟΤΣ σε όλα τα οικιακά συμβόλαια των καταναλωτών που προέβλεπε την άνοδο της Kwh όταν η τιμή ΟΤΣ ξεπερνούσε τα 60 ευρώ ανά Mwh.
Μειοψηφία αποτελεί  είναι οι εταιρείες που δεν έβαλαν σε εφαρμογή την ρήτρα ΟΤΣ, διατηρώντας τα τιμολόγια χαμηλά παρά το αυξημένο κόστος της ενέργειας.
Η ιδιωτική αγορά ηλεκτρικής ενεργείας κινείται με ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος ενώ στην πράξη είναι υψηλότερα.
Το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ με την έκπτωση του 15% για τους συνεπείς καταναλωτές διαμορφώνεται στα 0,085 ευρώ ανά Kwh όταν τα τιμολόγια των ιδιωτών διαμορφώνονται στην περιοχή των 0,080 ευρώ ανά Kwh.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τιμολόγια ρεύματος με κατανάλωση νυκτερινή χρέωσης προβλέπεται μηνιαίο πάγιο που ανεβάζει  σημαντικά την τιμή της Kwh.

Η ΔΕΗ σώζει τους ιδιώτες πάροχους ενέργειας

Το ονομαστικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ  διαμορφώνεται σε 0,09460  όταν  η τετραμηνία κατανάλωση  είναι έως 2000  Kwh.
Όταν  ο καταναλωτής πληρώνει τους λογαριασμούς εντός των προθεσμιών λαμβάνει έκπτωση 15% με αποτέλεσμα η τιμή της kwh να  υποχωρεί σε 0,08041.
Στο σενάριο η έκπτωση για τους συνεπείς  να μειωθεί στο 7,5%  η τιμή της Kwh  θα ανέλθει σε 0,087505 ευρώ ανά Kwh
Και στο σενάριο η αύξηση στα επίπεδα του 5% της ονομαστικής Kwh, το τιμολόγιο θα διαμορφωθεί στα 0,0933 ευρώ ανά Kwh.
Στο σενάριο η έκπτωση για τους καλοπληρωτές να κλειδώσει στο 7,5% η τιμή της Kwh θα διαμορφωθεί στα 0,092 ευρώ ανά Kwh.
Οι πρωτοβουλίες της Διοίκησης της ΔΕΗ θα δώσουν αέρα στους ιδιώτες παρόχους να ανεβάσουν τα τιμολόγια έως 0,010 ευρώ με αποτέλεσμα η μέση τιμή της αγοράς να ανέλθει οριακά υψηλότερα από τα 0,090 ευρώ ανά Kwh ενώ  μέχρι πρότινος ήταν στην περιοχή των 0,080  ευρώ ανά Kwh.
H διοίκηση  της ΔΕΗ σχεδιάζει την αναπροσαρμογή των τιμολογίων ρεύματος με τη προσδοκία να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές.
Για τον σκοπό αυτό η διοίκηση σχεδιάζει να πάει στο Λονδίνο στα μέσα Φεβρουάριου έχοντας ανακοινώσει τα νέα τιμολόγια, για να ξεκινήσει συναντήσεις με ξένους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν την έκδοση ομολόγου από 250 έως 300 εκατ ευρώ.
Στην ουσία η ΔΕΗ πληρώνει τους επιπλέον  καταναλωτές που δεν καλύπτει από την παραγωγική της βάση που φθάνει στο 60%  και αγοράζει ρεύμα από την αγορά για να  ικανοποιήσει την επιπλέον  πελατεία της που υπολογίζεται στο 24%.
Στην περίπτωση  που η διοίκηση είχε αποφασίσει να διατηρήσει την πελατειακή της βάση όσο ήταν η παραγωγή της δεν θα χρειάζονταν η αύξηση των τιμολογίων και η οικονομική της κατάσταση θα είχε βελτιωθεί σημαντικά.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης