Διεθνής τύπος: Ο Τσίπρας έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και ετοιμάζεται για τις Πρέσπες

Διεθνής τύπος: Ο Τσίπρας έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και ετοιμάζεται για τις Πρέσπες
Τι επισημαίνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής κυβέρνησης
Στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αναφέρονται τα διεθνή μέσα ενημέρησης τονίζοντας ότι πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Μάλιστα, ο γερμανικός Τύπος «ανοίγει» και το θέμα των εκλογών, με την Bild να εκτιμά ότι οι κάλπες θα στηθούν πριν το καλοκαίρι, πιθανότατα και τον Μάρτιο, καθώς η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απαιτούμενη δύναμη ώστε να φτάσει στο τέλος της θητείας της.
Το πόκερ δεν τελείωσε σχολιάζει η FAZ χαρακτηρίζοντας καθοριστική τη μάχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ αναλυτές οι οποίοι μίλησαν στο Bloomberg σχετικά με την ψήφο εμπιστοσύνης κάνουν λόγο για «Πύρρειο νίκη».

Bild: Εκλογές στην Ελλάδα πριν από το καλοκαίρι – Μάιο θέλει ο Τσίπρας, πιθανόν και τον Μάρτιο

Την θέση ότι οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι και όχι στις αρχές του φθινοπώρου διατυπώνει σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Bild.
Συγκεκριμένα το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι παρά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από την ελληνική Βουλή ο κ.Τσίπρα, η κυβέρνηση του δεν διαθέτει την απαιτούμενη δύναμη έτσι ώστε να φτάσει σύμφωνα με το πρόγραμμα έως το τέλος της θητείας του, δηλαδή τον Οκτώβριο.
«Η ελληνική Βουλή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά.
Αλλά το αποτέλεσμα ήταν οριακό.
151 βουλευτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, έναντι 148 όχι.
Ο Τσίπρας όμως βρίσκεται χωρίς δική του πλειοψηφία.
Και η μόνη ερώτηση είναι: πότε θα γίνουν εκλογές;
Ο Τσίπρας θέλει οι εκλογές να διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο.
Μπορεί όμως και να γίνουν ήδη τον Μάρτιο, εάν χάσει την ψηφοφορία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, για την οποία άλλωστε έχασε και την κυβερνητική του πλειοψηφία» υποστηρίζει η Bild, αν και τονίζει πως φαίνεται να υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία των 151 για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Το δημοσίευμα μάλιστα επικαλείται τις θέσεις του πολιτικού αναλυτή Γιώργου Τζογόπουλου από το Begin Sadat Center, ο οποίος υποστηρίζει πως όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο καθώς η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, παραλύει ακόμα περισσότερο την εύθραυστη οικονομία.
Ωστόσο, ο κ.Τζογόπουλος εκφράζει επιφυλάξεις ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν και μετά τις εκλογές, θα είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης, τονίζοντας πως ακόμα και δέκα χρόνια από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες πολιτικοί δεν διαθέτουν την απαραίτητη ωριμότητα για ευρύτερες συνεργασίες.
Το δημοσίευμα καταλήγει με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης προηγούνται με 5 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στην πρόθεση ψήφου, αν και σημειώνει πως δεν φαίνεται κάποιο κόμμα να καταφέρνει να φτάσει σε αυτοδυναμία.

FAZ: Το πόκερ δεν τελείωσε για τον Τσίπρα - Καθοριστική η μάχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο και μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά - αλλά πρέπει να αντιμετωπίσει ακόμα μια δοκιμασία» γράφει η γερμανική εφημερίδα FAZ.
«Το ξεπέρασμα της "διαμάχης για το όνομα" είναι για την κυβέρνηση Τσίπρα με απόσταση το σημαντικότερο έργο της εξωτερικής πολιτικής και μια από τις λίγες αποφάσεις με τις οποίες μπορεί να αφήσει το αποτύπωμά της» τονίζει η FAZ, αλλά εκτιμά ότι «η  κοινοβουλευτική συζήτηση για τη Βόρεια Μακεδονία στην Αθήνα θα μπορούσε να αποδειχθεί για τον Τσίπρα η πιο δύσκολη από τις δύο ψηφοφορίες.
Είναι αβέβαιο αν ο ταλαντούχος τακτικιστής μπορεί να αποσπάσει την απαραίτητη πλειοψηφία και στην περίπτωση αυτή.
Γι' αυτό η επιτυχία της Τετάρτης για τον Τσίπρα είναι μισός θρίαμβος» εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.
Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Αλλά το παιχνίδι πόκερ του Τσίπρα δεν έχει ακόμη τελειώσει με την ψήφο εμπιστοσύνης που κέρδισε, διότι τώρα ακολουθεί, πιθανότατα ακόμα και σε λίγες μέρες, μια δεύτερη αποφασιστική ψηφοφορία.
Μετά την υπερψήφιση από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων της επίσημης αλλαγής του ονόματος της Μακεδονίας σε "Βόρεια Μακεδονία" την περασμένη εβδομάδα, πρέπει τώρα και το ελληνικό Κοινοβούλιο να ξεπεράσει την ακατανόητη για τους μη Έλληνες διαμάχη για το "ονοματολογικό"».
 «Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά από μια εν μέρει έντονη συζήτηση εξασφάλισε χτες το βράδυ την στήριξη 151 από τους 300 συνολικά βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Αυτή η οριακή πλειοψηφία δεν αποτέλεσε έκπληξη. ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε όμως ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στον στόχο του να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός  στην Αθήνα που θα ολοκληρώσει πλήρη κοινοβουλευτική θητεία και θα ηγείται τη χώρας μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.
Ο Τσίπρας έθεσε θέμα ψήφου εμπιστοσύνης όταν ο πρώην συνεργάτης του στο Κοινοβούλιο, ο πρώην υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος των ΑΝΕΛ, απέσυρε τη στήριξή του στον κυβερνητικό συνασπισμό.
 Ο επίσημος λόγος γι 'αυτό είναι η επιδιωκόμενη συμφιλίωση της Ελλάδας με το γειτονικό κράτος της Βόρειας Μακεδονίας, την οποία δεν θέλει να υποστηρίξει ο Καμμένος.
Ο Τσίπρας απέδειξε με την ψήφο εμπιστοσύνης ότι μπορεί επίσης να κυβερνά και χωρίς τον Καμμένο, τον οποίο δεν έχουν ακολουθήσει όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας» αναφέρει η FAZ.

F.T: Ανοίγει ο δρόμος για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Με οριακή πλειοψηφία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης ο Τσίπρας

Τον δρόμο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγει η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αν και με οριακή πλειοψηφία.
«Το αποτέλεσμα ανοίγει τον δρόμο ώστε η Ελλάδα να κυρώσει τη συμφωνία (των Πρεσπών) σε άλλη ψηφοφορία που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα» επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα στο δημοσίευμα των Financial Times.
Σημειώνεται ότι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση παρείχαν 151 βουλευτές, εκ των οποίων οι 145 προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ, οι τέσσερις από τους ΑΝΕΛ (Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Κώστας Ζουράρις), ένας από το Ποτάμι (Σπύρος Δανέλλης), αλλά και την Κατερίνα Παπακώστα, η οποία είναι ανεξάρτητη βουλευτής.
Στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται και δημοσκόπηση από το Πρώτο Θέμα, όπου το 69,6% των ψηφοφόρων είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας αναμένει παρόμοιο αριθμό βουλευτές εκτός της κυβέρνησης προκειμένου να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των για την κύρωση της Συμφωνίας.

Bloomberg: Ο Τσίπρας έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και ετοιμάζεται για την επόμενη πρόκληση - «Πύρρειος νίκη» λένε οι αναλυτές

Για «Πύρρειο νίκη» της κυβέρνησης κάνουν λόγο οι αναλυτές αναφερόμενοι στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του.
«Είναι μιας Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση» επισημαίνει στο Bloomberg, ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και προσθέτει «το καλό είναι ότι πριν να πέσει, η κυβέρνηση θα περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Είναι μια συμφωνία που έχει δικαιολογημένα δεχθεί έντονη κριτική, έχει πολλά αδύναμα σημεία, ωστόσο, είναι ένας μάλλον αξιοπρεπής και δίκαιος συμβιβασμός που θα ωφελήσει την Ελλάδα μακροπρόθεσμα».
Όπως σχολιάζει το Bloomberg, αν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει στην εξουσία μέχρι να ολοκληρώσει τη θητεία του, θα δυσκολευτεί να νομοθετεί με κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η πρώτη αντίδραση των διεθνών ΜΜΕ

Θετική ήταν χθες (16/1/2019) η πρώτη αντίδραση των διεθνών μέσων ενημέρωσης όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
"Ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε τη ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, ξεπερνώντας ένα σημαντικό εμπόδιο για την έγκριση για τη Συμφωνία των Πρεσπών", τονίζει στο τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters.
Το πρακτορείο αναφέρεται στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, μετά το πέρας της ψηφοφορίας ότι η "ψήφος εμπιστοσύνης είναι μια ψήφος σταθερότητας για τη χώρα".
"Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του επιβίωσε της ψήφου εμπιστοσύνης και ο δρόμος πλέον ανοίγει για το κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία με την FYROM", υπογραμμίζει το Euronews.
Για μια "παθιασμένη ομιλία" που έκανε την στο ελληνικό κοινοβούλιο ο Τσίπρας κάνουν λόγο στο άρθρο τους οι New York Times, τονίζοντας επίσης τον "καταλυτικό ρόλο" που διαδραμάτισε στις εξελίξεις η Συμφωνία των Πρεσπών.
Η Βουλή επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση Τσίπρα σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.
Το ρωσικό πρακτορείο Sputnik αναφέρθηκε στην εναρκτήρια ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού κατά την οποία ζήτησε από τους Έλληνες βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνησή του για να ολοκληρώσει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις έως το τέλος της τετραετούς θητείας της.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά, γράφει η γερμανική Die Welt.
Το κοινοβούλιο της Αθήνας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό Τσίπρα την Τετάρτη το βράδυ (16/1).
151 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του Τσίπρα και 148 ήταν κατά .
Με 151 βουλευτές σε σύνολο 300 στο ελληνικό κοινοβούλιο υποστήριξαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που είχε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, γράφει το περιοδικό Der Spiegel.
“Τώρα μπορεί να υπογραφεί η συμφωνία με τη Μακεδονία , η οποία πρόκειται να τερματίσει μια διαφωνία δεκαετιών» τονίζει το γερμανικό περιοδικό.
Την είδηση αναδημοσιεύουν μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το Al Jazzera, και το ABC news.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS