Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι συμβαίνει στις ελληνικές τράπεζες; - Τι κρύβεται πίσω από την εικόνα διάλυσης των μετοχών; - Σίγουρα όχι οι short που αυξάνουν θέσεις

Τι συμβαίνει στις ελληνικές τράπεζες; - Τι κρύβεται πίσω από την εικόνα διάλυσης των μετοχών; - Σίγουρα όχι οι short που αυξάνουν θέσεις
Όλα τα βασικά προβλήματα των τραπεζών παραμένουν άλυτα και αυτή είναι η αιτία της κατακρήμνισης των τραπεζικών μετοχών.
(upd5)Γιατί οι ελληνικές τράπεζες χρηματιστηριακά πάνε από το κακό στο χειρότερο, στην κυριολεξία διαλύονται;
Έχουμε το εξής φαινόμενο, οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες να έχουν κεφαλαιοποίηση, αξία στο χρηματιστήριο, 3,65 δισεκ. ευρώ και όλες να διαπραγματεύονται κάτω από το 1 ευρώ.
Η Alpha bank να έχει τιμή στο 0,91 ευρώ 55% χαμηλότερα από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015.
Η Πειραιώς 0,68 ευρώ γράφει συνεχώς ιστορικά χαμηλά και έχει χρηματιστηριακή αξία 296 εκατ ευρώ...αποτελεί πλήρη επιβεβαίωση του bankingnews που είχε προβλέψει ότι η χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς θα υποχωρήσει κάτω από 300 εκατ.
Η Εθνική επίσης έχει αξία 0,95 ευρώ ή 876 εκατ ευρώ συνολική κεφαλαιοποίηση.
Η Eurobank 0,49 ευρώ έχει οριακά κρατηθεί λόγω του deal με την Grivalia όπου το άθροισμα των δύο αξιών ισοδυναμεί με περίπου 1,91 δισεκ. ευρώ.
Γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο;
Δεν πρόκειται για κάτι συγκυριακό.
Υποχώρησαν 3-4 ημέρες, ενισχύονται τις επόμενες και ο χρηματιστηριακός ρους εξελίσσεται.
Οι αξίες των τραπεζών στην Ελλάδα δεν έχουν οδηγηθεί σε αυτά τα απαξιωμένα επίπεδα, λόγω short, κάποιων επενδυτών που συνωμοτούν στα παρασκήνια για να ρίξουν τις μετοχές.
Αυτά είναι σενάρια για αφελείς.
Οι short θέσεις αυξάνονται γιατί ορισμένοι επενδυτές βλέπουν πρόβλημα είναι αποτέλεσμα όχι αιτία της πτώσης....
Οι σημερινές αξίες των τραπεζών κάτι υποδηλώνουν, κάτι αποτιμούν και κάτι προεξοφλούν.
Τι είναι αυτά που αποτιμούν;

1)Υπάρχει ανησυχία ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα θα χρειαστούν και χρόνο και κεφάλαια ώστε να μειώσουν τα προβληματικά τους δάνεια.

2)Τα συνολικά μοντέλα – λύσεις καθυστερούν ή θα αργήσουν να εφαρμοστούν.
Υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να χαθεί το 2019 και ακολούθως το 2020 – Ιούλιο 2020 – θα διεξαχθούν τα stress tests που θα κρατήσουν σε ομηρεία τις τράπεζες.

3)Η βασική ανησυχία είναι ότι κάποια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια και μπορεί έως σήμερα να έχουν αποφύγει να οδηγηθούν σε αυξήσεις ελλείψει ενδιαφέροντος επενδυτών αλλά η ανάγκη συνεχίζει να υπάρχει.

4)Υπάρχουν και επιμέρους λόγοι κατά τράπεζα.
Η Alpha bank πιέστηκε εσχάτως γιατί υπάρχουν επενδυτές που πιστεύουν ότι η τράπεζα θα συνεχίσει την βασική της στρατηγική να διαθέτει πλεονασματικό κεφάλαιο, οπότε δεν θα υλοποιήσει εμπροσθοβαρή σχέδια μείωσης των NPEs.
Η Alpha bank μπορεί να διενεργεί υψηλότερες προβλέψεις σε ετήσια βάση άπαξ και διαθέτει προ προβλέψεων έσοδα και έτσι να μειώνει τα NPEs μέσω αύξησης προβλέψεων και σταδιακά όχι εμπροσθοβαρώς.
H Alpha bank βαρύνεται και με τα 40 εκατ φόρους από την Ρουμανία.
Το βασικό ζήτημα είναι ότι ενώ η Alpha bank έχει 2,6 δισεκ. πλεονασματικό κεφάλαιο εάν δεν προχωρήσει σε εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs ναι μεν δεν θα χάσει κεφάλαιο αλλά θα καθυστερήσει η εξυγίανση.
Ορισμένοι ίσως να βλέπουν αύξηση προβλέψεων στα προβληματικά δάνεια στο δ΄ τρίμηνο του 2018 στην Alpha bank και κάτι αντίστοιχο να συμβεί και όλο το 2019.
Επίσης, τις τελευταίες μέρες οι πιέσεις αποδόθηκαν στις πωλήσεις που προχώρησε αμερικανικό fund, το οποίο όμως ολοκλήρωσε τη στρατηγική αυτή.
Η Πειραιώς έχει πάρει παράταση έως τον Αύγουστο του 2019 να κλείσει τις κεφαλαιακές τις εκκρεμότητες, υπάρχει χρόνος μεν αλλά όσο δεν κλείνουν οι επενδυτές θα αποτιμούν την τράπεζα ωσάν να έχει αδυναμία άντλησης κεφαλαίων.
Ο Χ. Μεγάλου ο CEO αγόρασε υψηλότερα μετοχές Πειραιώς ως ένδειξη στήριξης αλλά οι μετοχές έχουν υποχωρήσει χαμηλότερα.
Η Eurobank είναι 50% κάτω από την τιμή της ΑΜΚ του 2015 όπως και η Alpha bank -53%... παρά την απορρόφηση της Grivalia.
Ωστόσο έχει ισορροπήσει στα τρέχοντα επίπεδα και λόγω της παρουσίας του Fairfax.
Στην Εθνική τράπεζα η αγορά ανησυχεί ότι η τράπεζα έχει περιορισμένες επιλογές και εναλλακτικές ώστε να βελτιώσει τα έσοδα της.
Μπορεί να ενισχύσει τα κεφάλαια της πουλώντας την Ασφαλιστική αλλά δεν είναι καθαρό πότε, πως και σε ποια τιμή.

5) Είναι προφανές ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ξεκάθαρα μη επενδύσιμες, δεν αποτελούν επενδυτική ευκαιρία έως ότου υπάρξουν είτε συνολικές λύσεις για τα κόκκινα δάνεια, είτε αρχίσει η οικονομία να ανακάμπτει.
Το βασικό σενάριο θέλει ήπια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και αυτό δεν είναι το καλύτερο νέο για τις ελληνικές τράπεζες.

Υποσημείωση

Εάν σήμερα 17 Ιανουαρίου π.χ. υπάρξει ανοδική αντίδραση στις τραπεζικές μετοχές δεν σημαίνει τίποτε….
Όλα τα βασικά προβλήματα των τραπεζών παραμένουν άλυτα και αυτή είναι η αιτία της κατακρήμνισης των τραπεζικών μετοχών.
Δεν μπορεί ένας κλάδος με 27 δισεκ. να εμφανίζει αξία στο χρηματιστήριο 3,89 δισεκ;
Όμως είτε μας αρέσει, είτε όχι τα 3,89 δισεκ. είναι η σημερινή αξία και δυστυχώς είναι δικαιολογήσιμη.

Πρώτη ενημέρωση 21:12 16 Ιανουαρίου 2019

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης