Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, αναζητούνται 153 - 154 για το Μακεδονικό – Τραγέλαφος με το Ποτάμι, στις 18/1 η πολιτική γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ

tags :
Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, αναζητούνται 153 - 154 για το Μακεδονικό – Τραγέλαφος με το Ποτάμι, στις 18/1 η πολιτική γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ
Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Ποταμιού που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό εάν η Συμφωνία των Πρεσπών έχει πιθανότητες να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο
(upd7) Συνέχεια στις πολιτικές εξελίξεις θα δώσει αύριο 18 Ιανουαρίου 2018 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδριάζει στο περιθώριο των διεργασιών ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Την ίδια ώρα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση του Ποταμιού, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 18.00 μμ, σε τεταμένο κλίμα, καθώς οι πέντε βουλευτές του κόμματος βρίσκονται σε εντελώς αντίθετη όχθη, αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Όλα δείχνουν ότι οι βουλευτές του Ποταμιού θα είναι αυτοί που μπορούν να καθορίσουν εάν θα υπερψηφιστεί ή όχι η Συμφωνία των Πρεσπών.
Αν και έως την περασμένη εβδομάδα οι 151 θετικές ψήφοι θεωρούνταν δεδομένες για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης, όπως και έπραξε, στην κυβέρνηση, προκάλεσε αντιδράσεις και δεύτερες σκέψεις στους 3 βουλευτές του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης), οι οποίοι εξαρχής είχαν ταχθεί θετικά απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτό το πισωγύρισμα, αλλά και οι δηλώσεις κυρίως του βουλευτή του Ποταμιού, Γ. Αμυρά ότι το Ποτάμι είτε θα καταψηφίσει τη Συμφωνία είτε θα απέχει από τη διαδικασία, προκάλεσαν έντονο προβληματισμό για το εάν τελικά η κυβέρνηση θα καταφέρει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών, την οποία κρίνει άκρως απαραίτητη προκειμένου να μην βρεθεί αντιμέτωπη με ένα μείζον πολιτικό πρόβλημα που θα μπορούσε να οδηγήσει τον πρωθυπουργό ακόμα και στο πάει σε πρόωρες εκλογές.

Η αριθμητική

Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, η κυβέρνηση διαθέτει 149 σίγουρα "ναι" για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε αυτά τα 149 "ναι" είναι οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπ. Δανέλλης, η ανεξάρτητη βουλευτής Έλενα Κουντουρά, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θ. Παπαχριστόπουλος και η ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα.
Από εδώ και πέρα τα σενάρια είναι πολλά.
Δεν αποκλείεται στις θετικές ψήφους να προστεθούν:
1. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της ΔΗΣΥ Θ. Θεοχαρόπουλος, πηγαίνοντας κόντρα στη γραμμή της Γεννηματά
2. Ο ανεξάρτητος και πρόσφατα διαγραφείς από τους ΑΝΕΛ, Β. Κόκκαλης, ο οποίος έχει ωστόσο διαμηνύσει ότι είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών
3. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρης, ο οποίος όμως και αυτός έχει καταστήσει σαφές ότι τάσσεται κατηγορηματικά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Αν και οι ψήφοι των κ.κ.Κόκκαλη και Ζουράρη είναι μάλλον απίθανο να προσμετρηθούν στις θετικές, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, στο σενάριο που η κυβέρνηση βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

Οι κρίσιμες ψήφοι του Ποταμιού

Και για να βρεθεί η κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο, θα πρέπει οι 3 του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) να αποφασίσουν κατά τη σημερινή απογευματινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού ότι θα απέχουν από τη διαδικασία.
Σημειώνεται ότι το Ποτάμι διαθέτει 5 βουλευτές.
Από αυτούς, οι 2 (Αμυράς και Ψαριανός) τάσσονται ανοιχτά και κατηγορηματικά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και θα καταψηφίσουν.
Οι υπόλοιποι 3 (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) υποστηρίζουν ότι διάκεινται θετικά απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι τελικά θα πράξουν.
Διότι από την τελική τους απόφαση, θα κριθεί αφενός πως και με πόσες ψήφους θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών και αφετέρου αν θα διαλυθεί το Ποτάμι στο δρόμο προς τις κάλπες.

Το αισιόδοξο, το απαισιόδοξο και το βασικό σενάριο
 
Αν όλα πάνε περισσότερο από καλά για την κυβέρνηση, οι θετικές ψήφοι μπορούν να φτάσουν τις 155.
Σε αυτές συνυπολογίζονται οι 149 "σίγουροι", οι 3 του Ποταμιού  (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης), ο κ.Θεοχαρόπουλος και οι Β. Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρης, με τους δύο τελευταίους πάντως να έχουν ταχθεί δημόσια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Στο χειρότερο σενάριο για την κυβέρνηση, οι 3 του Ποταμιού αποφασίζουν να απέχουν και οι υπόλοιποι πιθανοί δεν ψηφίζουν με αποτέλεσμα να μένει με τους 149.
Και σε αυτήν την περίπτωση η Συμφωνία των Πρεσπών περνάει (μια και η πλειοψηφία είναι επί των παρόντων) αλλά προκύπτει μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Παρόλο αυτά, το βασικό σενάριο θέλει στους 149 να προστίθενται οι 3 του Ποταμιού και ενδεχομένως και ο κ.Θεοχαρόπουλος, με τη Συμφωνία των Πρεσπών να περνά με 153 ψήφους.

Σε πολιτικό αδιέξοδο το Ποτάμι

Σε αυτό το βασικό σενάριο όμως το Ποτάμι θα βρεθεί σε πολιτικό αδιέξοδο και με ορατό τον κίνδυνο της διάλυσης μια και στο εσωτερικό του υπάρχουν τρεις διαφορετικές γραμμές, όπως τουλάχιστον έχουν εκφραστεί και δημοσίως.
Από τη μία πλευρά, βρίσκονται τα στελέχη που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας.
Είναι οι ευρωβουλευτές του κόμματος, Μιλτιάδης Κύρκος και  Γιώργος Γραμματικάκης.
Ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς, από την άλλη, έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν και υπάρχει μια άλλη κατηγορία στην οποία περικλείονται ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Σπύρος Λυκούδης και ο Γιώργος Μαυρωτάς που φαίνονται αιωρούμενοι καθώς δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση που θα κρατήσουν.
Σε αυτό το σκηνικό, η σημερινή 17/1 συνεδρίαση του Ποταμιού θεωρείται κρίσιμη και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ότι αφορά τη στάση του κόμματος για την συμφωνία των Πρεσπών που την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή.
Κοντός ψαλμός αλληλούια, σχολίαζαν πάντως κοινοβουλευτικοί, καθώς είναι δεδομένο ότι σήμερα το Ποτάμι πρέπει να λάβει μια απόφαση και μένει να δούμε πως θα πορευτούν, όλοι μαζί ή θα διαχωριστούν σε ότι αφορά την ψήφο για τις Πρέσπες.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Ποτάμι στην κυβέρνηση

Υπάρχει πάντως, έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.
Άλλωστε, μέχρι την επόμενη εβδομάδα ο χρόνος είναι πολύς και πυκνός όπως φαίνεται.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν στραμμένο το βλέμμα στη συνεδρίαση του Ποταμιού σήμερα το απόγευμα.
Ωστόσο, αποκωδικοποιούν θετικά την τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη το βράδυ, που δήλωσε ότι «ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πρέπει να σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφος για τις Πρέσπες ενώ αντιθέτως θετική ψήφος για τις Πρέσπες δε σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Είναι κάτι που σε ανύποπτο χρόνο έχει ξεκαθαρίσει το Ποτάμι.
Είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση, κυνηγάμε τις ιδεοληψίες της χωρίς να γινόμαστε κι εμείς ιδεοληπτικοί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Σε κάθε περίπτωση, στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν ότι θα υπάρχει πολιτικό πρόβλημα αν δεν πάρουν την απόλυτη πλειοψηφία.
Είναι ίσως η πιο δύσκολη «παρτίδα» για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του από το 2015 και την επομένη του δημοψηφίσματος που είχε τη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τον εξουσιοδοτήσουν να ζητήσει τη συμφωνία. Προφανώς στο πλαίσιο αυτής της παρτίδας υπάρχουν πιέσεις και γίνονται κινήσεις της τελευταίας στιγμής.
Βολιδοσκοπούν ο ένας τις κινήσεις του άλλου και βεβαίως θέτουν όρια και στήνουν παγίδες. Η κυβέρνηση - τουλάχιστον κορυφαία στελέχη της - θέτει ως στόχο τις 151 και πλέον βουλευτικές ψήφους για να εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών ενώ κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το τι θα γίνει εάν είναι 150 ή 149 θετικές ψήφοι για την συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτό είναι και το κρίσιμο ερώτημα γιατί αυτό είναι που διακυβεύεται αυτή τη στιγμή καθώς δεν είναι δεδομένο ότι όσοι έχουν ταχθεί από το Ποτάμι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, τελικά, θα ψηφίσουν.
Εάν δεν πάρει 151 ψήφους και πάρει 150 ή 149, εκεί τίθεται το ερώτημα, τι θα κάνει η κυβέρνηση.
Όλα δείχνουν ότι η συμφωνία θα κυρωθεί.
Το θέμα είναι αν αριθμός μικρότερος του 151 ξεκλειδώνει σενάρια και για άλλες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού που θα δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις.

Μαυρωτάς: Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να περάσει

Την θέση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να περάσει διατύπωσε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση οι διευκρινίσεις που παρέχονται στη ρηματική διακοίνωση της ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα.
«Είναι άσκηση ισορροπίας έτσι ώστε από τη μια να στηρίξεις τη Συμφωνία και από την άλλη να αποδοκιμάσεις τις κυβερνητικές πρακτικές» ανέφερε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Μαυρωτάς ενόψει και της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού που θα καθορίσει και την τελική στάση του απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού είπε ότι «κατά τη γνώμη θα περάσει και πρέπει να περάσει».
«Το Ποτάμι δεν έχει αλλάξει θέση ως προς αυτό, το θέμα είναι πώς αυτό θα εκφραστεί συντεταγμένα σε μια ψηφοφορία» είπε ο κ.Μαυρωτάς, ο οποίος παρέπεμψε στο απογευματινό πολιτικό συμβούλιο του κόμματος όπου, όπως είπε, «θα δούμε όλο το μενού των επιλογών που έχουμε μπροστά μας».
«Είναι άσκηση ισορροπίας έτσι ώστε από τη μια να στηρίξεις τη Συμφωνία και από την άλλη να αποδοκιμάσεις τις κυβερνητικές πρακτικές.
Χθες δόθηκε η λευκή επιταγή με την ψήφο εμπιστοσύνης.
Κατά τη γνώμη μου θα έχουμε πρωτόγνωρη κοινοβουλευτική περίοδο καθώς θα είναι ένα το κυβερνητικό κόμμα με σκόρπιους βουλευτές» είπε ο κ.Μαυρωτάς.
Ερωτηθείς αν το Ποτάμι έχει δεχθεί πιέσεις από το εξωτερικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ.Μαυρωτάς απάντησε αρνητικά.
«Όχι δεν έχουμε δεχθεί καθόλου πιέσεις από το εξωτερικό και σε αυτό βοηθάει η στάση μας από την αρχή που ήταν καθαρή υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών» τόνισε ο κ.Μαυρωτάς, ο οποίος εκτίμησε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο.

Λυκούδης: Δεν θα πω όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν έχω αποφασίσει το ναι

Την θέση ότι δεν θα πει όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά δεν έχει αποφασίσει να πει και το ναι διατύπωσε ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης.
«H ψήφος μου δεν θα είναι αρνητική, δεν θα είναι όχι» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Λυκούδης, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει αποφασίσει τι ακριβώς θα πράξει στην επικείμενη ψηφοφορία.
«Πρέπει να σκεφτώ πώς μπορώ να εκφράσω και την θετική μου άποψη και την διαφωνία μου με τον τρόπο με τον οποίο ήρθε η Συμφωνία στη Βουλή» είπε ο κ.Λυκούδης, αναφέροντας πως δεν επηρεάζει τη γνώμη του η αποχώρηση του Σπύρου Δανέλλη από το Ποτάμι.
«Προφανώς όμως με κάνει να σκέφτομαι κι άλλες πλευρές, το συνολικό πολιτικό πλαίσιο και το πώς έρχεται η Συμφωνία στη Βουλή.
Θα ήμουν ανόητος, πολιτικά αφελής και αναίσθητος αν δεν έβλεπα τις αντιδράσεις της κοινωνίας για το θέμα.
Παίρνω πάρα πολύ σοβαρά υπόψιν μου τις αντιδράσεις.
Αλλά σας θυμίζω και τις αντιδράσεις για τις ταυτότητες, χωρίς να κάνω σύγκριση, αλλά πολλές φορές υπάρχει ανάγκη πολιτικής πρωτοπορίας» είπε ο κ.Λυκούδης.

Γραμματικάκης (ευρωβουλευτής Ποτάμι): Ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών παρά τις αδυναμίες της

Ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών παρά τις αδυναμίες της λέει ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης ενόψει μάλιστα της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, κατά την οποία θα καθοριστεί και η στάση που θα τηρήσει το κόμμα απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε ανακοίνωση του ο κ.Γραμματικάκης κάνει έκκληση για «νηφαλιότητα», τονίζοντας ότι «κανένας δεν έχει το μονοπώλιο του πατριωτισμού» ενώ υπογραμμίζει τους κινδύνους εξαιτίας «του τρόπου που αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο θέμα από τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις αλλά και για το διχαστικό κλίμα που φαίνεται να επικρατεί στην κοινωνία».
«Έπρεπε να μιλάμε πιο νηφάλια, χωρίς να εξαπολύουμε κατηγορίες περί προδοσίας.
Κανένας δεν έχει μονοπώλιο στον πατριωτισμό» υποστήριξε ο κ.Γραμματικάκης, τονίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί προϊόν συμβιβασμού, και παρά τις αδυναμίες της «είναι υπέρ του μέλλοντος της Ελλάδας, θα ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας με τα Βαλκάνια και θα δώσει στη χώρα μας αυτοπεποίθηση».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας του Ποταμιού με τη Νέα Δημοκρατία, εξηγεί ότι το ερώτημα αυτό απορρίφθηκε στο πρόσφατο συνέδριο του Κινήματος, τονίζοντας ότι «το Ποτάμι αναδείχθηκε ως μια αυτόνομη, ανεξάρτητη δύναμη και αυτή ήταν η δύναμή του, εκεί ήταν η αγάπη του κόσμου, εκεί ήταν και η δική μας μικρή ή μεγάλη συνεισφορά».
«Η Ελλάδα χάνει όταν ακούει φωνές μισαλλοδοξίας και φανατισμού και κερδίζει όταν ακούει φωνές νηφάλιες, που προσβλέπουν στο μέλλον» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού.

Κύρκος (ευρωβουλευτής Ποτάμι): Στηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών – Είναι εθνικά σωστή

Την θέση ότι το Ποτάμι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί είναι εθνικά σωστή διατύπωσε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μιλτιάδης Κύρκος, αναφέροντας πως αυτή είναι εδώ και 8 μήνες η θέση του κόμματος και του Σταύρου Θεοδωράκη.
«Η θέση αυτή έχει επιβεβαιωθεί από όλα τα επίσημα σώματα του κόμματος, κάθε φορά που ζητείται.
Σήμερα, συνεδριάζει η διευρυμένη πολιτική γραμματεία του κόμματος υπό τον πρόεδρό του και φαντάζομαι ότι θα επιβεβαιώσει, ότι οκτώ μήνες δε λέμε ανοησίες, είχαμε πάρει μία απόφαση που στηριζόταν στα πραγματικά δεδομένα, και δε μπορούμε επειδή ένα κόμμα της αντιπολίτευσης βάζει κόκκινες γραμμές σε πιθανή συνεργασία όπως την φαντάζεται, να υποκύπτουμε και εμείς και να αλλάζουμε μια στάση την οποία έχουμε στηρίξει στα πραγματικά δεδομένα.
Θα μου ήταν τελείως παράλογο το Ποτάμι να δηλώσει ότι δεν στηρίζει τη συμφωνία» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Open ο κ.Κύρκος.
Ερωτηθείς για τους δυο βουλευτές του Ποταμιού, τον Γιώργο Αμυρά και τον Γρηγόρη Ψαριανό, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κύρκος ανέφερε, ότι και οι δυο έχουν δηλώσει, εδώ και πολλούς μήνες, ότι δεν στηρίζουν τη συμφωνία σε αντίθεση με την πλειοψηφία και του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που εκφράστηκε καθαρά και πολλές φορές από το Σταύρο Θεοδωράκη.
«Σε κάποια θέματα τα κόμματα δεν τηρούν κομματική πειθαρχία.
Στο θέμα της ιθαγένειας, η ΝΔ έγινε τρία κομμάτια, χωρίς να διερωτηθεί κάποιος, τι συμβαίνει με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ανέφερε ο κ.Κύρκος, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που Αμυράς και Ψαριανός καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα πρέπει  να διαγραφούν, γιατί ουδέποτε το κόμμα έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Εάν δεν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι πολιτική ήττα για την κυβέρνηση, αλλά δεν συνδέεται σε οποιαδήποτε περίπτωση με την δυνατότητά της να κυβερνήσει.
Δεν συμφωνούμε με την άποψη πως όταν είσαι αντιπολίτευση δεν ψηφίζεις οτιδήποτε προτείνει η κυβέρνηση.
Ο κ. Μητσοτάκης θέλει εκλογές από το 2016.
Θα έπρεπε να ακυρώσουμε την κοινοβουλευτική μας παρουσία από το 2016, επειδή η ΝΔ θέλει εκλογές;» διερωτήθηκε ο κ.Κύρκος.

Δανέλλης: Ο Θεοδωράκης θα μείνει σταθερός, θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Την εκτίμηση πως ο Σταύρος Θεοδωράκης θα μείνει σταθερός στη θέση του και θα ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών διατύπωσε ο ανεξάρτητος και πρόσφατα διαγραφείς από το Ποτάμι βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος υποστήριξε πως το ίδιο εκτιμά πως θα πράξει και ο έτερος βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης.
«Πιστεύω ότι ο Σταύρος  Θεοδωράκης θα μείνει σταθερός υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.
Περιμένω ότι ο Σπ. Λυκούδης θα υπερψηφίσει, μου είναι αδιανόητο ότι θα κάνει κάτι άλλο» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του 24/7 ο κ.Δανέλλης, ο οποίος διεμήνυσε ότι «δεν θα με δείτε στην κυβέρνηση στον ανασχηματισμό ούτε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ».
«Δεν είναι το ανταλλάξιμο το ζητούμενό μου.
Στη ζωή μου έχω μάθει να ακολουθώ τη συνείδησή μου.
Αυτό έχει κόστος.
Προσπαθώ να μιλάω πολιτικά.
Το Ποτάμι, που θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο ως εξισορροπητικός αντιτοξικός παράγοντας στην πολιτική ζωή, δεν μπόρεσε να διαχειριστεί αυτή την ευκαιρία και τώρα είναι σε αποδρομή.
Ήδη από το συνέδριο είχα διαχωρίσει τη θέση μου λέγοντας ότι οποιαδήποτε συνεργασία με τη ΝΔ δεν με αφορά.
Εγώ δεν εντάχθηκα στον ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνώ σε πολλά πράγματα μαζί του, η δική μου αντίληψη είναι ότι πρέπει να υπάρξει σύγκλιση όλων των προοδευτικών δυνάμεων, αυτό που γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη απέναντι στην επέλαση της Δεξιάς.
Αντιλαμβάνομαι τον θυμό που υπάρχει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτό δεν είναι πολιτική προσέγγιση, δεν είναι σωστό να αντιμετωπίζονται τα πολιτικά ζητήματα με το θυμικό.
Πρέπει να υπάρξει σύγκλιση σε ένα μίνιμουμ κοινό πρόγραμμα όχι δίνοντας λευκή επιταγή στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιλαμβάνομαι ότι το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι το αρνούνται αλλά είμαστε στην εξέλιξη προς μια αναδιάρθρωση της πολιτικής ατζέντας συνολικότερη, η κοινωνία δεν περιμένει, οι πολίτες δεν εγκλωβίζονται στις επιλογές των κομματικών ηγεσιών» υπογράμμισε ο κ.Δανέλλης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι δέχεται απειλές ο ίδιος και η οικογένεια του για τη στάση του.

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 17/1 02:09)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης