Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο Τσίπρας στρέφεται σε τράπεζες και οικονομία για να μικρύνει την ψαλίδα με την ΝΔ αλλά ματαίως…- Εκλογές Οκτώβριο 2019

Ο Τσίπρας στρέφεται σε τράπεζες και οικονομία για να μικρύνει την ψαλίδα με την ΝΔ αλλά ματαίως…- Εκλογές Οκτώβριο 2019
Πάντως ο στόχος της κυβέρνησης είναι εκλογές Οκτώβριο 2019 αυτό είναι το σενάριο που έχει καθολικές πιθανότητες επιβεβαίωσης.
Στροφή στην οικονομία θα επιχειρήσει ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός μετά την ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών.
Ήδη έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης με 151 βουλευτές και θα σχεδιάζει την μεγάλη δοκιμασία με στόχο την απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών.
Έχει εκτεθεί στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και ο Τσίπρας ενώ ξέρει ότι είναι εθνικά απαράδεκτη συμφωνία δεν μπορεί να κάνει πίσω.
Η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει είτε με σχετική πλειοψηφία 149 ή 150 ή με πλειοψηφία δηλαδή 153-154 ψήφους ανάλογα με την στάση του Ποταμιού.
Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι ότι την ύστατη στιγμή θα βρει 153-154 βουλευτές αλλά ακόμη και εάν δεν βρεθούν η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει…κόντρα στο 80% του ελληνικού λαού που την έχει καταδικάσει.
Μετά το Μακεδονικό ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να ανοίξει πολλά οικονομικά και τραπεζικά θέματα ποντάροντας ότι θα έχουν επίδραση στην κοινωνία και με απώτερο στόχο να μειώσει την ψαλίδα με την ΝΔ.
Η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι περί τις 8 μονάδες η ΝΔ φαίνεται ότι έχει παγιοποιήσει μια σημαντική διαφορά, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας ηττώνται αλλά δεν συνθλίβονται.

Στο πλαίσιο λοιπόν της οικονομίας θα κινηθεί ως εξής

1)Θα πάρει τα 750 εκατ από τα ομόλογα ANFΑ και θα επιχειρήσει έκδοση 5ετούς ομολόγου 2,5 δισεκ. με επιτόκιο 3,60% από 4,95% του επιτοκίου Σαμαρά τον Απρίλιο 2014. 
Με τα χρήματα που θα συγκεντρώσει θα αποπληρώσει 3 με 3,3 δισεκ. από τα δάνεια του ΔΝΤ.
Το 5ετές θα έχει επιτόκιο 3,7% με 3,6% έναντι 4,95% που είχε το 5ετές ομόλογο που είχε εκδώσει ο Σαμαράς τον Απρίλιο του 214.

2)Θα υπάρξει αναβάθμιση της ελληνική οικονοπμία ειδικά στο δεύτερο κύμα αξιολογήσεων το Καλοκαίρι του 2019
από τους οίκους Standard and Poor’s, Moody’s και Fitch.
Η Moody’s την 1η Μαρτίου 2019 πιθανότατα θα αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά 1 κλίμακα.

3)Θα προβεί στις αλλαγές του νόμου Κατσέλη και ενώ θα μειωθεί το ελάχιστο όριο προστασίας πρώτης κατοικίας και συνοδευτεί με το Κυπριακό μοντέλο όπου το κράτος συμμετέχει στην δόση ενός δανείου με ποσοστό 33%.
Όταν ένα δάνειο από προβληματικό γίνεται ενήμερο με ρύθμιση το κράτος θα εγγυάται το 33% της δόσης και θα συμμετέχει π.χ. σε δόση 750 ευρώ τα 250 ευρώ θα καταβάλλει το κράτος.
Αυτό θα είναι και το πιο φιλολαικό μέτρο που θα ανακοινώσει ο Τσίπρας και που μπορεί να έχει κάποια επίδραση.


4)Θα φέρει προς υιοθέτηση το Ιταλικό μοντέλο για τα προβληματικά δάνεια όπου περιλαμβάνονται εγγυήσεις από το κράτος.
Σε κάθε περίπτωση στόχος θα είναι να φανεί ότι θεσμικά η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τις τράπεζες και να περάσει μήνυμα σταθερότητας στις αγορές.
Το μέτρο αυτό ίσως βοηθήσει - λίγο - το ελληνικό χρηματιστήριο.

Με τις παρεμβάσεις αυτές και άλλες τακτικές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της ψηφοθηρικής μικροπολιτικής θα προσπαθήσει να μειώσει την ψαλίδα από την ΝΔ…αλλά ματαίως.
Όμως τουλάχιστον η ψαλίδα δεν θα αυξηθεί...
Πάντως ο στόχος της κυβέρνησης είναι εκλογές Οκτώβριο 2019 αυτό είναι το σενάριο που έχει καθολικές πιθανότητες επιβεβαίωσης και συγκεκριμένα 13 Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης