Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η απομείωση των κόκκινων δανείων είναι το νούμερο ένα στη λίστα των μη ολοκληρωμένων μεταρρυθμίσεων

tags :
Η απομείωση των κόκκινων δανείων είναι το νούμερο ένα στη λίστα των μη ολοκληρωμένων μεταρρυθμίσεων
Οι ελληνικές αρχές έχουν συγκλίνει όπως φαίνεται σε ένα μείγμα ιταλικού και κυπριακού μοντέλου
Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν το νούμερο ένα ζήτημα για την δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση για τους θεσμούς που έρχονται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.
Μπορεί ο κύριος Moscovici σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι στο Ελληνογαλλικο Επιμελητήριο να μην παραδέχτηκε πως υπάρχει μια συγκεκριμένη μεταρρύθμιση που έχει μεγαλύτερο βάρος αφού δήλωσε πως εξίσου όλες είναι σημαντικές, παρόλα αυτά η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων  φαίνεται να είναι το νούμερο ένα ζήτημα για την δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση αφού ήταν το κύριο θέμα σε όλες τις επαφές του Ευρωπαίου Επίτροπου με τις ελληνικές αρχές.
Όπως ανέφερε ο κύριος Moscovici και στην ομιλία του στο Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται την επόμενη εβδομάδα να φθάσουν στην Ελλάδα, το οποίο θα είναι και το επίσημο έναυσμα για την δεύτερη αξιολόγηση μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.
Ο Επίτροπος κατά την ομιλία του στάθηκε και τόνισε το γεγονός πως το τραπεζικό σύστημα ναι μεν έχει βελτιωθεί άλλα παρόλα αυτά το βάρος των ΝPEs στους ισολογισμούς των τραπεζών δημιουργούν ένα μεγάλο βραχυπρόθεσμο κίνδυνο.
Άρα αυτό που περιμένουν οι θεσμοί και ο κύριος Moscovici χθες  ζήτησε περαιτέρω εξηγήσεις και δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση είναι οι προτάσεις από τη πλευρά της Ελλάδας για τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη αλλά και του μοντέλου που θα ακολουθηθεί για τη δραστική μείωση των NPEs.
Οι ελληνικές αρχές έχουν συγκλίνει όπως φαίνεται σε ένα μείγμα ιταλικού και κυπριακού μοντέλου.
O κύριος Moscovici στην ομιλία του στο ελληνογαλλικό Επιμελητήριο μάλιστα αναφέρθηκε και στο γεγονός πως τα ελληνικά spreads βρίσκονται ακόμα σε υψηλά επίπεδα πράγμα που όπως ανέφερε μαρτυρά την αγωνία των αγορών για την Ελλάδα ένεκα των αδυναμιών που ακόμα υπάρχουν στο κοινωνικό και οικονομικό ιστό οι οποίες και πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε οι αγορές να πάψουν να αγωνιούν.
Μάλιστα ο κύριος Moscoviciτόνισε πως οι επόμενες εβδομάδες είναι καθοριστικές για την Ελλάδα και μάλιστα κάλεσε την ελληνικές αρχές να μείνουν προσηλωμένες στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων ανεξάρτητα των πολιτικών εξελίξεων.
Και όντως οι εβδομάδες είναι καθοριστικές αφού δεν υπάρχει και πολύ χρόνος που απομένει ακόμη στην κυβέρνηση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων λόγω ότι  μια πρώτη προεργασία  και ένα προσχέδιο της δεύτερης έκθεσης αναμένεται να συζητηθεί στο Euroworking group της 31 Ιανουαρίου.
Εκεί θα συζητηθεί η όποια πρόοδος έχει γίνει από την ελληνική πλευρά και δοθεί η οποία διορία θα το μέγιστο μέχρι τα μέσα Φεβρουάριου αφού στις 27 του ίδιου μήνα, η Επιτροπή  θα πρέπει να δημοσιεύσει την δεύτερη έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα.
Η ολοκλήρωση των δεσμεύσεων της 22ης Ιουνίου όπως τόνισε ο κύριος Moscovici θα ξεκλειδώσει  και τη δέσμευση των θεσμών για  τα μέτρα παρέμβασης στο χρέος ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ.
Η  πολιτική πάντως απόφαση για το χρέος θα παρθεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου και κάνεις στην Ευρώπη δεν επιθυμεί ένα νέο εκτροχιασμό της Ελλάδας ενόψει Ευρωεκλογών.

Αθανασία Ακρίβου
akribouathanasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης