Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σενάριο συγχώνευσης Deutsche Bank - Commerzbank εξετάζει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Το σενάριο συγχώνευσης Deutsche Bank - Commerzbank εξετάζει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ
Εάν υλοποιηθεί η συγχώνευση, θα προκύψει η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης με assets περίπου 2 τρισ. ευρώ
Ανάλυση για την πιθανή συγχώνευση της Deutsche Bank με την Commerzbank ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, από τις ρυθμιστικές τραπεζικές αρχές της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Η κίνηση υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι Γερμανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για τις συνεχιζόμενες οικονομικές δυσκολίες και τις συρρικνούμενες τιμές των μετοχών των δύο μεγαλύτερων δανειστών του ιδιωτικού τομέα της χώρας.
Αυτές οι ανησυχίες οδήγησαν σε εντατικοποίηση της αξιολόγησης των επιλογών ενοποίησης στον τομέα, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Εάν υλοποιηθεί η συγχώνευση, θα προκύψει η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης με assets περίπου 2 τρισ. ευρώ.
Ωστόσο το Bloomberg σε χθεσινό του δημοσίευμα ανέφερε ότι οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας θα προτιμούσαν η Deutsche Bank να συγχωνευθεί με μια ευρωπαϊκή τράπεζα παρά με την γερμανική και εξίσου προβληματική Commerzbank.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ ευνοεί μια συγχώνευση της Deutsche Bank με μια ευρωπαϊκή τράπεζα για να οδηγήσει την ολοκλήρωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ευρύτερης περιοχής, ενώ η ανάλυση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής BaFin προτείνει μια προτίμηση σε μια ευρωπαϊκή τράπεζα, διότι Deutsche Bank και Commerzbank είναι πολύ αδύναμες για να υπάρξουν οφέλη από μια μετάξυ τους συγχώνευση.
Με άλλα λόγια, η συγχώνευση μιας υπερβολικά μεγάλης αποτυχημένης τράπεζας (Deutsche Bank) με μια άλλη (Commerzbank) θα είχε ως αποτέλεσμα μόνο να χρειασθεί ακόμη μεγαλύτερη οικονομική διάσωση όταν ξεσπάσει η επόμενη οικονομική κρίση.
Και με την «κοινή χρήση» των συνδυασμένων υποχρεώσεων της νέας οντότητας - η οποία πιθανότατα θα κληρονομήσει δεκάδες τρισεκατομμύρια δισεκατομμύρια της Deutsche Bank σε παράγωγα, θα εξασφάλιζε τουλάχιστον ότι οι γερμανοί φορολογούμενοι δε θα πληρώσουν μόνοι τους το «λογαριασμό» της Deutsche Bank.
Αυτή η στρατηγική διασυνοριακών συγχωνεύσεων είναι επίσης πιο ευθυγραμμισμένη με τη θέση του CEO της Deutsche Bank Christian Sewing, ο οποίος ζήτησε υπομονή με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζες πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε συμφωνία.
Η προτίμηση για συγχώνευση με μια ευρωπαϊκή τράπεζα , εν τω μεταξύ, έρχεται σε αντίθεση με ορισμένους αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης που θέλουν πατριωτικά έναν «πλήρως γερμανικό πρωταθλητή τραπεζών».
Και οι δύο τράπεζες είναι βασικοί εταίροι των εταιρειών που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομία των εξαγωγών της Γερμανίας.
Το 2018 ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τη BaFin τα στοιχεία για το πώς θα μπορούσαν να διαδραματιστούν διαφορετικά σενάρια συγχώνευσης για τις γερμανικές τράπεζες, δήλωσαν οι πηγές του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο Bloomberg.
 Κατά τη διάρκεια μιας στρατηγικής υποχώρησης το Σεπτέμβριο του 2018, τα στελέχη της Deutsche Bank κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια συγχώνευση με την ελβετική UBS Group AG ήταν η πιο ευνοϊκή επιλογή μεταξύ δυνητικών ευρωπαίων εταίρων, αν και διαπίστωσαν ότι ο χρόνος δεν είναι σωστός λόγω της χαμηλής τιμής των μετοχών της Deutsche Bank.
Η ανάλυση του BaFin κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Εν τω μεταξύ, η γερμανική ρυθμιστική αρχή BaFin επέμεινε ότι θα προτιμούσε να δει και οι δύο γερμανοί τραπεζικοί τίτλοι να βελτιώσουν την κερδοφορία, αν θέλουν να προχωρήσουν σε μια συγχώνευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης