Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kashkari (Fed): Το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ασφαλέστερο και οι τράπεζες ισχυρότερες σε σχέση με το 2008

Kashkari (Fed): Το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ασφαλέστερο και οι τράπεζες ισχυρότερες σε σχέση με το 2008
Ο πρόεδρος της Minneapolis Fed δήλωσε ότι η κρίση έδωσε στην Κεντρική Τράπεζα σημαντική εμπειρία μη παραδοσιακών εργαλείων, όπως έιναι η ποσοτική χαλάρωση
Στο γεγονός ότι η θέση της Federal Reserve είναι πλέον τόσο ισχυρή όσο ήταν πριν από την οικονομική κρίση του 2008, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Minneapolis Fed, Neel Kashkari, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Νέα Υόρκη, μαζί με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Jason Furman.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Minneapolis Fed δήλωσε ότι «αν και τα χαμηλά επιτόκια σημαίνουν ότι η Fed έχει λιγότερο περιθώριο για να ανακόψει ή να αντισταθμίσει την ύφεση», διευκρίνησε ότι «έχουμε άλλα εργαλεία ώστε να τονώσουμε επίσης της οικονομία».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η οικονομική κρίση που έλαβε χώρα πριν από δέκα χρόνια «έδωσε στη Fed σημαντική εμπειρία μη παραδοσιακών εργαλείων, όπως έιναι η ποσοτική χαλάρωση», ενώ επεσήμανε ότι «όσον αφορά τη νομισματική πολιτική συνολικά, είμαστε ίσα σε σχέση με πριν την κρίση».
«Το σύστημα είναι ισχυρότερο και ασφαλέστερο απ΄ ότι ήταν καθώς εισήλθε σε εκείνη την κρίση», σχολιάζει ο κ. Kashkari, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες «είναι ισχυρότερες σε σχέση με πριν».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Χάρβαρντ υπερασπίστηκε την απόψη πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ασφαλέστερο σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμα και η δημοσιονομική πολιτική έχει τόσο περιθώριο όσο είχε και πριν την κρίση, εν μέρει επειδή τα επιτόκια είναι χαμηλότερα.
Ωστόσο, ο καθηγητής οικονομικών του Χάρβαρντ, Kenneth Rogoff, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη δημόσια συζήτηση στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε την αντίθεσή του απέναντι στις παραπάνω απόψεις, ισχυριζόμενος μεταξύ άλλων ότι το αμερικανικό πολιτικό σύστημα δεν το οδηγούν αυτή τη στιγμή «ασφαλή χέρια».
«Ακόμα και εάν είχαμε αρμόδιους τεχνοκράτες σε άλλες βασικές θέσεις εκτός Fed, δεν είμαι σίγουρος ότι θα τους άκουγαν», σχολίασε ο κ. Rogoff, ο οποίος πρόσθεσε πως «εάν αισθάνεσθε ασφαλέστερα για οτιδήποτε αυτή τη στιγμή, ονειρεύεστε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης