Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα «βλέπουν» Eurasia Group, Teneo Intelligence και Capital Economics

Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα «βλέπουν» Eurasia Group, Teneo Intelligence και Capital Economics
Με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, καθιστά πιο δύσκολη την επιβίωση του μέχρι το τέλος της θητείας του
Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα προβλέπουν οι αναλυτές των Eurasia Group, Teneo Intelligence και Capital Economics, στον απόηχο της ψήφου εμπιστοσύνης που πήρε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Όπως τονίζουν, αν και ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να αποσπάσει από την πλειοψηφία των βουλευτών την ψήφο εμπιστοσύνης, η σταθερότητα της κυβέρνησης του διατρέχει κίνδυνο.
Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση του αριθμεί μόλις 145 βουλευτές, με αποτέλεσμα ο ίδιος να ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.
«Είναι πολύ πιθανό» ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα δηλώνει στο CNBC ο Mujtaba Rahman της Eurasia Group.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Wolfango Piccoli της Teneo Intelligence, ο οποίος αναφέρει σε σχετική ανάλυση ότι το γεγονός ότι έχει κυβέρνηση μειοψηφίας κάνει πιο δύσκολο την επιβίωση του έως το τέλος της θητείας του.
«Αυτό καθιστά σχεδόν αδύνατο τη ολοκλήρωση της θητείας του.
Ωστόσο, ο Τσίπρας έχει το πλεονέκτημα ότι θα καθορίσει ο ίδιος το χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εκλογών και τη νομοθέτηση μέτρων που ο ίδιος κρίνει ζωτικής σημασίας» τονίζει ο Piccoli.
Στο δημοσίευμα του CNBC επισημαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποσχεθεί ότι θα περιορίσει κάποια από τα μέτρα λιτότητας και μεταξύ άλλων θα νομοθετήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Η Maartje Wijffelaars οικονομολόγος της Rabobank δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι αναμένει πως ο Τσίπρας «αρχικά θα προσπαθήσει να προωθήσει μια πολιτική ώστε να εκμεταλλευθεί το περιθώριο που έχει αλλά φορολογικές αλλαγές πριν να προκηρύξει νέες εκλογές».
Το επόμενο μεγάλο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα είναι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αναμένεται να πάει στο ελληνικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.
«Εάν δεν περάσει με 151 ψήφους θα δημιουργεί μεγάλο πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση» αναφέρεται σε ανάλυση της Axia Ventures.
Επίσης αναφέρεται «αν και η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών με απόλυτη πλειοψηφία (151 ψήφων), εάν δεν τα καταφέρει θα θεωρεί ως μεγάλη πολιτική ήττα που θα αποδυναμώσει τη θέση της και θα επιταχύνει την απόφαση του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές».

Capital Economics: Πιθανές οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα τον Μάιο 2019

Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Μάιο του 2019 θεωρούν πιθανή οι αναλυτές της Capital Economics, σε ανάλυσή τους για τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη φέτος.
Όπως εξηγούν, μολονότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του (Οκτώβριος 2019), είναι πιθανό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Μάιο.
Και αυτό γιατί θα έχει καλύτερες πιθανότητες να αποφύγει μια σημαντική ήττα στις ευρωεκλογές, η οποία θα είναι καταστροφική.
«Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε οριακή ψήφο εμπιστοσύνης και πλέον πρέπει να περάσει από την ελληνική βουλή την αμφιλεγόμενη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ωστόσο παραμένει μη δημοφιλής για την πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων», σημειώνουν οι αναλυτές της Capital Economics.
Όπως σημειώνεται, η υποστήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί σημαντικά από τις εκλογές του 2015 και το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις από τις αρχές του 2016.
Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 35% με βάση τις δημοσκοπήσεις, έναντι μόλις 25% για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τονίζει, ωστόσο, ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Νέα Δημοκρατία είναι να σχηματίσει πλειοψηφία, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα.
Η Capital Economics εκτιμά ότι πανευρωπαϊκά η προσοχή θα είναι στραμμένη στην άνοδο των λαϊκιστικών και των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, εν όψει της πολύ σημαντικής αναμέτρησης των ευρωεκλογών του Μαϊου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης