Ψήφο κατά συνείδηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών από το Ποτάμι - Θεοδωράκης: Δεν θα λέμε σε όλα «όχι» - «Κλειδώνουν» 153 - 154 ψήφοι

Ψήφο κατά συνείδηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών από το Ποτάμι - Θεοδωράκης: Δεν θα λέμε σε όλα «όχι» - «Κλειδώνουν» 153 - 154 ψήφοι
Σύγκρουση με την κυβέρνηση αλλά και με τον εθνικό απομονωτισμό, στόχος του Ποταμιού
(upd) Κατά συνείδηση καλούνται να ψηφίσουν οι βουλευτές του Ποταμιού για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως αποφάσισε το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος.
Ως εκ τούτου όλα δείχνουν ότι οι βουλευτές που έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) θα τη στηρίξουν, ενώ όσοι είναι αντίθετοι (Αμυράς, Ψαριανός) μπορούν να την καταψηφίσουν αλλά θα παραμείνουν στο κόμμα.
Σε ανακοίνωση του το κόμμα αναφέρει ότι θα συνεχίσει να συγκρούεται με την κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα δεν προτίθεται να υπερασπιστεί τον εθνικό απομονωτισμό, ενώ εξαπολύει και επίθεση κατά του πρώην βουλευτή του, Σπύρου Δανέλλη.
Στην ανακοίνωση του κόμματος τονίζεται ότι: «Το Ποτάμι θα αντιπολιτευθεί με κάθε τρόπο τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία.
Η υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης έγινε με την χρήση όλων των παλαιοκομματικών μεθόδων και αυτό είναι ένα πλήγμα στη Δημοκρατία.
Ταυτόχρονα το Κίνημα μας παραμένει σταθερό στην απόφαση του Συνεδρίου ότι το πρόβλημα με την πΓΔΜ πρέπει να λυθεί και η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για τη γειτονική χώρα.
Αυτά ήταν τα δύο κεντρικά συμπεράσματα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου το οποίο συνήλθε στα γραφεία του Κινήματος με τη συμμετοχή Βουλευτών και Ευρωβουλευτών.
Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ομοφώνησαν επίσης στα εξής: Η ευρωπαϊκή ταυτότητα του Κινήματος μας είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η σύγκρουση με τον εθνικό απομονωτισμό.
Υποχρέωση μας είναι να εκφράσουμε όλους τους πολίτες που υπερασπίζονται χωρίς αστερίσκους την Ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Οι πρόσφατες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της Ευρώπης είναι ευκαιριακές και εξυπηρετούν μόνο τους μικροκομματικούς του σχεδιασμούς.
Το Ποτάμι ιδίως στα πατριωτικά θέματα δεν τοποθετείται με τη σκέψη στο κομματικό συμφέρον, ούτε αλλάζει απόψεις ανάλογα με τα σκαμπανεβάσματα της συγκυρίας.
Έχουμε στέρεες αρχές, δεν έχουμε ιδεοληψίες και δεν αντιδρούμε παρορμητικά.
Δεν θα γίνουμε το τέρας της πολιτικής που πολεμάμε.
Τα στελέχη επανέλαβαν την αρχή του Κινήματος ότι τα σύγχρονα κόμματα δεν είναι στρατόπεδα και οι βουλευτές πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν κατά συνείδηση, πλην των ψηφοφοριών που σχετίζονται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις.
Η ξαφνική απόφαση του Βουλευτή Ηρακλείου Σπύρου Δανέλλη να δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση παρά τις αντίθετες ομόφωνες αποφάσεις του Κινήματος ήταν πράξη πολιτικά ανήθικη και η απομάκρυνση του από την ΚΟ του Ποταμιού, επιβεβλημένη.
Στη διευρυμένη συνεδρίαση πήραν μέρος εκτός από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, τους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές και το προεδρείο της Επιτροπής Διαλόγου, το προεδρείο της ΜΕΣΥΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας και τα στελέχη του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος».

Θεοδωράκης: Δεν θα λέμε σε όλα όχι

Τη στάση του κόμματος είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο επικεφαλής του, Σταύρος Θεοδωράκης.
«Δεν θα λέμε σε όλα όχι, θα σκεφτόμαστε το συμφέρον της χώρας» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
«Πήγαμε πολύ καλά στη Βουλή, παρά το τραύμα που προσπάθησε να μας επιφέρει μια ξαφνική αλλαγή της τελευταίας στιγμής, της μιας ψήφου.
Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν και κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο, όμως δεν θα γίνουμε στείρα αντιπολίτευση με κραυγές.
θα προσπαθήσουμε ακόμη και σ΄ αυτήν την καταχνιά να βρίσκουμε κάτι που θα βοηθάει τη χώρα και την πατρίδα.
Όχι κατ' ανάγκη το κόμμα κι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα».
Ως γνωστόν στο Ποτάμι υπάρχουν τρεις απόψεις, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

- Οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς προκρίνουν την ψήφιση της συμφωνίας
- Οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός την καταψήφισή της λόγω «της πολιτικής εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ»,
- Ο συνεργαζόμενος Σπύρος Λυκούδης, επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς, θεωρεί μεν θετική τη συμφωνία, θα καθορίσει δε τη στάση του λαμβάνοντας υπόψιν το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται.

Πριν τη συνεδρίαση ο κ. Θεοδωράκης είχε σύσκεψη με τους κ.κ. Ψαριανό, Αμυρά και Μαυρωτά.
 
Η αριθμητική της ψηφοφορίας

Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, η κυβέρνηση διαθέτει 149 σίγουρα "ναι" για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε αυτά τα 149 "ναι" είναι οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπ. Δανέλλης, η ανεξάρτητη βουλευτής Έλενα Κουντουρά, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θ. Παπαχριστόπουλος και η ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα.
Από εδώ και πέρα τα σενάρια είναι πολλά.
Δεν αποκλείεται στις θετικές ψήφους να προστεθούν:
1. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της ΔΗΣΥ Θ. Θεοχαρόπουλος, πηγαίνοντας κόντρα στη γραμμή της Γεννηματά
2. Ο ανεξάρτητος και πρόσφατα διαγραφείς από τους ΑΝΕΛ, Β. Κόκκαλης, ο οποίος έχει ωστόσο διαμηνύσει ότι είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών
3. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρης, ο οποίος όμως και αυτός έχει καταστήσει σαφές ότι τάσσεται κατηγορηματικά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Αν και οι ψήφοι των κ.κ.Κόκκαλη και Ζουράρη είναι μάλλον απίθανο να προσμετρηθούν στις θετικές, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, στο σενάριο που η κυβέρνηση βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

Οι κρίσιμες ψήφοι του Ποταμιού

Και για να βρεθεί η κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο, θα πρέπει οι 3 του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) να αποφασίσουν κατά τη σημερινή απογευματινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού ότι θα απέχουν από τη διαδικασία.
Σημειώνεται ότι το Ποτάμι διαθέτει 5 βουλευτές.
Από αυτούς, οι 2 (Αμυράς και Ψαριανός) τάσσονται ανοιχτά και κατηγορηματικά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και θα καταψηφίσουν.
Οι υπόλοιποι 3 (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) υποστηρίζουν ότι διάκεινται θετικά απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι τελικά θα πράξουν.
Διότι από την τελική τους απόφαση, θα κριθεί αφενός πως και με πόσες ψήφους θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών και αφετέρου αν θα διαλυθεί το Ποτάμι στο δρόμο προς τις κάλπες.

Το αισιόδοξο, το απαισιόδοξο και το βασικό σενάριο
 
Αν όλα πάνε περισσότερο από καλά για την κυβέρνηση, οι θετικές ψήφοι μπορούν να φτάσουν τις 155.
Σε αυτές συνυπολογίζονται οι 149 "σίγουροι", οι 3 του Ποταμιού  (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης), ο κ.Θεοχαρόπουλος και οι Β. Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρης, με τους δύο τελευταίους πάντως να έχουν ταχθεί δημόσια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Στο χειρότερο σενάριο για την κυβέρνηση, οι 3 του Ποταμιού αποφασίζουν να απέχουν και οι υπόλοιποι πιθανοί δεν ψηφίζουν με αποτέλεσμα να μένει με τους 149.
Και σε αυτήν την περίπτωση η Συμφωνία των Πρεσπών περνάει (μια και η πλειοψηφία είναι επί των παρόντων) αλλά προκύπτει μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Παρόλο αυτά, το βασικό σενάριο θέλει στους 149 να προστίθενται οι 3 του Ποταμιού και ενδεχομένως και ο κ.Θεοχαρόπουλος, με τη Συμφωνία των Πρεσπών να περνά με 153 ψήφους.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS