Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ εξαγοράζουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ με εκατ. δολ. σε εταιρίες «lobbying»

tags :
Mises Institute: Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ εξαγοράζουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ με εκατ. δολ. σε εταιρίες «lobbying»
Mises Institute: Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ εξαγοράζουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ με εκατ. δολ. σε εταιρίες «lobbying»
Οι περισσότεροι φιλελεύθεροι είναι εξοικειωμένοι με την προειδοποίηση του Dwight Eisenhower σχετικά με το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα και την άγρια επιρροή του στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Πολλοί έχουν διαβάσει το σύντομο βιβλίο του στρατηγού Smedley Butler «Ο πόλεμος είναι μια ρακέτα (War is a Racket)», στο οποίο καθορίζει τους τρόπους με τους οποίους ο πόλεμος είναι προς το οικονομικό  συμφέρον ορισμένων ομάδων, ενώ άλλες ομάδες πληρώνουν το κόστος.
Ορισμένοι ίσως έχουν διαβάσει την προειδοποίηση του Robert Nisbet για τον τρόπο με τον οποίο το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα έχει επεκταθεί στα πανεπιστήμια, καθώς οι ερευνητές αναζητούν κυβερνητική χρηματοδότηση από το τεράστιο στρατιωτικό-βιομηχανικό μπλοκ.
Ενώ όλες αυτές οι προειδοποιήσεις είναι πράγματι σωστές, παραμελούν μια άλλη εξίσου αρνητική επιρροή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, τις ξένες κυβερνήσεις τονίζει στην ανάλυσή του το think tank The Mises Institute.
Όπως αναφέρει το Mises Institute κάθε χρόνο οι ξένες κυβερνήσεις δαπανούν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για «lobbying» προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για τα πάντα, από την εξωτερική βοήθεια και τις εμπορικές συμφωνίες, μέχρι να προσπαθήσουν να επηρεάσουν την αμερικανική στρατιωτική πολιτική.
Αυτή η άσκηση πίεσης είναι γενικά αγνοημένη, αλλά μετά την πρόσφατη φοβερή δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, έχει γίνει αυξημένος έλεγχος της σχέσης μεταξύ του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας και των αμερικανών πολιτικών - μια σχέση που διατηρείται μέσα από δεκάδες εταιρείες «lobbying»  που χρηματοδοτούνται από τη Σαουδική Αραβία για να ασκούν πιέσεις στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση του Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής (Center for International Policy, CIP) - η οποία βασίζεται εξ ολοκλήρου σε πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο κοινό - η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δαπάνησε περίπου 27 εκατομμύρια δολάρια στις αμερικανικές επιχειρήσεις «lobbying» το 2017.
Έτσι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν πολλά χρήματα για να χρηματοδοτηθούν οι πολιτικοί εξ ονόματος των Σαουδαραβών.
Το CIP διαπίστωσε ότι οι εταιρείες που ασχολούνται με την άσκηση πίεσης «lobbying» για τα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας προσέφεραν σχεδόν 400.000 δολάρια στις προεκλογικές εκστρατείες των μελών του Κογκρέσου που «είχαν προωθήσει τα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας».
Και αν αυτό δεν ήταν αρκετά φανερό, το CIP εντόπισε «δώδεκα περιπτώσεις στις οποίες η χρηματοδότηση έλαβε χώρα την ίδια μέρα.
Τι πήρε ως αντάλλαγμα η Σαουδική Αραβία;
Η έκθεση του CIP επισημαίνει ότι «το χρονοδιάγραμμα πολλών από αυτές τις πολιτικές συνεισφορές συμπίπτει στενά με βασικές ψηφοφορίες στο Κογκρέσο, όπως η απαγόρευση των πωλήσεων όπλων προς τη Σαουδική Αραβία.
Η αμερικανική στήριξη, με τη μορφή ανεφοδιασμού με καύσιμα και πληροφορίες  για το συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που διεξάγει τον πόλεμο στην Υεμένη, που οδήγησε σε ανθρωπιστική καταστροφή - πλήρης με την απειλή της μαζικής πείνας και της εξάπλωσης της χολέρας.
Αυτός ο ανεφοδιασμός έχει σταματήσει προς το παρόν ως αποτέλεσμα της υπόθεσης Khashoggi, αλλά, σύμφωνα με τον Sam Kiley του CNN, «είναι μια ευκαιρία για να δείξουν οι ΗΠΑ ότι τιμωρούν τη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του Jamal Khashoggi διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η στρατηγική του Βασιλείου παραμένει σε πλήρη εξέλιξη».
Είναι ακόμη πιθανό ότι όλα αυτά τα λόμπι θα καταφέρουν να σώσουν τη Σαουδική Αραβία από το συνεχιζόμενο φιάσκο δολοφονίας Khashoggi.
Το NBC αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Trump «ζυγίζει» την απέλαση του Fethullah Gulen, του εξόριστου Τούρκου κληρικού και εχθρού του καθεστώτος του Erdogan, «με στόχο να πείσει την Άγκυρα να χαμηλώσεις τους τόνους για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi»."
Οι εξωφρενικές καταχρήσεις από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας - τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό - είναι σχεδόν ατελείωτες.
Αλλά, δυστυχώς, δεν είναι η μόνη ξένη δύναμη που δίνει χρήματα σε αμερικανικές εταιρίες «lobbying»  για να επηρεάσει την αμερικανική στρατιωτική πολιτική.
Το 2017, σύμφωνα με το Center for Responsive Politics (CRP), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δαπάνησαν πάνω από 21 εκατομμύρια δολάρια για «lobbying» στις  ΗΠΑ.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν μεγάλη παρουσία στον πόλεμο στην Υεμένη, ως μέρος της συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία και έχουν κατηγορηθεί για τη λειτουργία μυστικών φυλακών όπου βασανίζονται πολίτες της Υεμένης.
Ο πρώην συνταγματάρχης του Στρατού των ΗΠΑ, Stephen Toumajan, είναι σήμερα επικεφαλής της Κοινής Αεροπορικής Διοίκησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου, με δική του αποδοχή στο BuzzFeed News, ο Toumajan ισχυρίστηκε ότι «αποτέλεσε βασικό παράγοντας για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των ΗΑΕ, επένδυσης που ξεπέρασε τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια».
Όμως η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Υεμένη δεν σταματάει εκεί.
Οι Σαουδάραβες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θεωρούν προφανώς ότι είναι απαραίτητο να πληρώνουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκριση των πωλήσεων όπλων, η βοήθεια της Ουάσιγκτον στον πόλεμο της Υεμένης.
Αυτό οδηγεί στο ερώτημα: Ποια θα ήταν η αμερικανική πολιτική έναντι αυτών των δύο επαχθών καθεστώτων χωρίς τα εκατομμύρια δολάρια για την άσκηση πιέσεων;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης