Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκουρλέτης: Η μεγαλύτερη «αποστασία» είναι των ΝΔ - ΚΙΝΑΛ από τις θέσεις που είχαν υιοθετήσει για το Μακεδονικό

tags :
Σκουρλέτης: Η μεγαλύτερη «αποστασία» είναι των ΝΔ - ΚΙΝΑΛ από τις θέσεις που είχαν υιοθετήσει για το Μακεδονικό
Σκουρλέτης: Η μεγαλύτερη «αποστασία» είναι των ΝΔ - ΚΙΝΑΛ από τις θέσεις που είχαν υιοθετήσει για το Μακεδονικό
«Η πρώτη και μεγαλύτερη "αποστασία" είναι της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ από τις θέσεις που είχαν υιοθετήσει τα προηγούμενα χρόνια για το Μακεδονικό», είπε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, λέγοντας ότι και τα δύο κόμματα πρέπει να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.
Σε ότι αφορά τη Νέα Δημοκρατία μίλησε για «Σαμαροποίηση» του κόμματος, που έρχεται σε πλήρη ανακολουθία με την Καραμανλική παράδοση μετά τη μεταπολίτευση, ενώ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι κάνει στροφή προς τα ακροδεξιά για ψηφοθηρικούς λόγους.
Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή είπε ότι ήταν αποτέλεσμα «κακής προετοιμασίας» της Ν.Δ. και στα περί «στημένου διαζυγίου» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απάντησε, πως όποιος παρακολούθησε κατάλαβε πως οι δρόμοι των δύο κομμάτων χώρισαν και «επανερχόμαστε σε μια πολιτική κανονικότητα», όπως είπε.
Για την άρνηση του προέδρου της Ν.Δ. να πάρει μέρος σε ντιμπέϊτ με τον πρωθυπουργό για τη συμφωνία των Πρεσπών ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Αν ο κ. Μητσοτάκης έμπαινε στον κόπο μιας πολιτικής αντιπαράθεσης με επιχειρήματα, όχι σαν αυτές που γίνονται μέσα στη Βουλή, θεωρώ πως όταν ο κόσμος μάθει θα καταλάβει πως αρπάξαμε την ευκαιρία και αυτό θα μας κάνει όλους να θυμόμαστε την ψηφοφορία για την επικύρωση, θα μας κάνει όλους υπερήφανους».

«Αυτοκαταστροφική» η στάση της κ. Γεννηματά

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε «αυτοκαταστροφική» τη στάση της Φώφης Γεννηματά απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών και εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτή η πολιτική δεν είναι αποδεκτή από τον κόσμο του ΚΙΝΑΛ.
Σχετικά με το Ποτάμι, παρατήρησε ότι καταλαβαίνει τις σκοπιμότητες, τους τακτικισμούς και τις ισορροπίες στη Βουλή, αλλά τόνισε ότι τα ζητήματα που συζητούμε μας υπερβαίνουν όλους και δήλωσε πως «όποιος είναι με τη συμφωνία των Πρεσπών και το έχει πει δημόσια -και το Ποτάμι το έχει κάνει αυτό, δεν κρύφτηκε, πρέπει να του το αναγνωρίσουμε αυτό- και την υποστηρίζει πρέπει να πάει μέχρι το τέλος".
Ως προς την ίδια τη συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι γίνεται συζήτηση με συνθήματα, με ανιστόρητες αναφορές λες και δεν έχουμε καταλάβει τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια και τι βελτιώθηκε την τελευταία στιγμή από την πλευρά της πΓΔΜ.

Ο καθένας να τοποθετηθεί ευθαρσώς απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών και την Ιστορία

«Το Μακεδονικό μας υπερβαίνει όλους, είναι το κορυφαίο θέμα της μεταπολίτευσης, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αν δεν ψηφίσει κανείς κατά συνείδηση σε αυτό το κορυφαίο θέμα, πότε θα το κάνει;» επισήμανε και τόνισε πως ο καθένας πρέπει να τοποθετηθεί ευθαρσώς απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών και στην Ιστορία.
Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε βέβαιος ότι στην ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών θα υπάρξει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, ενώ είπε δεν συντρέχουν λόγοι συνταγματικότητας, εγκυρότητας και πολιτικής σταθερότητας που να απαιτούν 151 ψήφους.
"Μόλις χθες είχαμε 151 ψήφους και μάλιστα μέσα σε ένα κλίμα αφόρητης πίεσης προς τους ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι έδωσαν τελικά την ψήφο τους", επισήμανε.
Είπε, ακόμα, ότι σχετικά με το ονοματολογικό πρέπει να τοποθετηθούν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου.

Η κυβέρνηση έχει καθαρό πολιτικό τοπίο

«Με την εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης η κυβέρνηση έχει πλέον ένα καθαρό πολιτικό τοπίο, έναν καθαρό πολιτικό ορίζοντα, έχει ελεύθερο το δρόμο να ολοκληρώσει αυτά που ήρθε να κάνει», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.
Είπε πως από λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων παρατηρείται μια μεταστροφή του κόσμου, ο οποίος ελπίζει ξανά και είναι αισιόδοξος επειδή είδε να γίνονται πράξη ορισμένες από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και θα ακολουθήσουν και άλλες πιο σημαντικές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει προβλήματα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να κατανοήσει αυτό που αποτυπώνεται ως δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης σε κάποιες δημοσκοπήσεις.

Το φθινόπωρο οι εκλογές και θα είναι ντέρμπι

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να γίνουν το φθινόπωρο του 2019 οι βουλευτικές εκλογές, είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι «ντέρμπι».
Για τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία που διαμορφώθηκε με την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή ο κ. Σκουρλέτης παρατήρησε ότι είναι «περισσότερο ομοιογενής» από την προηγούμενη με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για την οποία είπε ότι ήταν «ειδικού σκοπού».
Σε ερώτηση αν θα γίνουν οι μαθητικές παρελάσεις την 25η Μαρτίου ο κ. Σκουρλέτης απάντησε: «Θυμάμαι ότι κάθε χρόνο ο κ. Καμμένος έβγαζε κάποιες ανακοινώσεις και μάλιστα πέρυσι είχε γίνει και μια αντιπαράθεση με το υπουργείο Εσωτερικών, διότι είχε βγάλει ο ίδιος μια διαταγή για τις παρελάσεις, παρόλο που δεν είναι αρμόδιο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι το υπουργείο Εσωτερικών και μου είχε πει «άλλαξα την κλασική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για το ποιος παρελαύνει κλπ». Και του θύμισα ότι αυτή είναι μια απόφαση ρουτίνας η οποία ισχύει από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Εγώ πιστεύω ότι τουλάχιστον θα απαλλαγούμε από τέτοιου είδους γραφικότητες, επιτρέψτε μου τον όρο».
Όσον αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους υπενθύμισε ότι ο κ. Καμμένος είχε πάρει τις αποστάσεις τους απέναντι στη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου που είναι υπό συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί πιο άνετα σε αυτά τα ζητήματα.

Ισότιμος και ειλικρινής διάλογος του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Κρεμαστινού που είπε ότι μετά τη λήξη της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ μπορούν να είναι καλύτερες οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - Κεντροαριστεράς ο κ. Σκουρλέτης απάντησε: «Τώρα που έκλεισε αυτός ο κύκλος θεωρώ ότι έχοντας βγει από τα μνημόνια οι συνεργασίες που πρέπει να προκύψουν πρέπει να είναι σε ειλικρινή προγραμματική σύγκλιση.
Ως αποτέλεσμα ενός ισότιμου διαλόγου. Στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει αυτός ο διάλογος. Υπάρχει ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, το οποίο επαναστοχάζεται σε σχέση με τις βασικές στρατηγικές που υπηρέτησε τόσα χρόνια.
Αυτό εκδηλώνεται με την ανάπτυξη ενός διαλόγου ανάμεσα στην ευρωπαϊκή Αριστερά, την αριστερόστροφη Σοσιαλδημοκρατία και τις δυνάμεις της Οικολογίας. Είναι πραγματικά παράδοξο γιατί αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.
Δεν συμβαίνει, τουλάχιστον, με τα επίσημα κόμματα. Στο επίπεδο της κοινωνίας συμβαίνει και με το παραπάνω».

Υπάρχει ένας κόσμος που ξεπερνάει τις πολιτικές ηγεσίες οι οποίες δεν αντιλαμβάνονται τα μηνύματα των καιρών

Πρόσθεσε πως «υπάρχει ένας κόσμος που τελικά προσπερνάει τις πολιτικές ηγεσίες εκείνες που δεν μπορούν να αντιληφθούν τα μηνύματα των καιρών».
Μίλησε για την ανάγκη «η σύγχρονη Αριστερά, η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, να μιλήσει ισότιμα με τον χώρο της Κεντροαριστεράς στην κατεύθυνση να φτιαχτεί ένας πλειοψηφικός πολύχρωμος πόλος, ο οποίος στη μεταμνημονιακή εποχή θα προσπαθήσει να σφραγίσει τις εξελίξεις. Ενα πλειοψηφικό μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων».
Επισήμανε ότι «πάμε σε ένα νέο διπολισμό» όπου ο ένας πόλος θα είναι η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη μεριά η Νέα Δημοκρατία.
Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι ήταν εξαιρετική η εκδήλωση που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τη συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία μίλησε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και τόνισε πως τέτοιες συζητήσεις θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα.

Δεν μπορούμε να πάμε σε αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε: «Απάντησε ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Σταθάκης και μάλιστα πολύ τεκμηριωμένα.
Η ΔΕΗ έχει το δικαίωμα να χρεώνει με ένα ευρώ την αποστολή του έντυπου λογαριασμού, δεν έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να καθορίζει την τιμή του ρεύματος και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ως προς αυτό ότι δεν μπορούμε υπό τις παρούσες συνθήκες να οδηγηθούμε σε μια αύξηση της τιμής του ρεύματος.
Για πάρα πολλούς λόγους που έχουν να κάνουν και με τις αντοχές των νοικοκυριών, της πλειοψηφίας του κόσμου, αλλά και των επιχειρήσεων ακόμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης