Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πως το υπερπλεόνασμα ΕΛΑΠΕ οδηγεί σε μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και επιβολή ρήτρας ρύπων στα τιμολόγια της ΔΕΗ

tags :
Πως το υπερπλεόνασμα ΕΛΑΠΕ οδηγεί σε μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και επιβολή ρήτρας ρύπων στα τιμολόγια της ΔΕΗ
Οι σχεδιασμοί του υπουργείου με τα εναλλακτικά σενάρια αυξήσεων των τιμολογίων της ΔΕΗ
Αύξηση των εσόδων της ΔΕΗ προκειμένου να καλυφθούν τα αυξημένα κόστη λειτουργίας της, χωρίς ωστόσο να αυξηθούν οι τιμές του ρεύματος για τους καταναλωτές και να επιβαρυνθεί η κυβέρνηση με το πολιτικό κόστος και μάλιστα σε προεκλογική χρονιά, είναι το σχήμα που επιδιώκει να εφαρμόσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Πρόκειται για μια εξίσωση που όσο δύσκολη και αν φαίνεται μπορεί να λυθεί μέσω του ύψους του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή του τέλους υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσα από το λογαριασμό του ρεύματος.
Η απόφαση για το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ λαμβάνεται από τη ΡΑΕ για κάθε εξάμηνο του έτους και το ύψος του εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), ο οποίος τους τελευταίους μήνες εμφανίζει υπερπλεόνασμα λόγω της μεγάλης ανόδου της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής CO2.
Έτσι όλα δείχνουν ότι η χθεσινή (17/1) κατηγορηματική διαβεβαίωση του κ. Σταθάκη πως δεν θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος εδράζεται στο γεγονός ότι υπάρχει το περιθώριο να επιβληθεί ρήτρα ρύπων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η οποία ωστόσο θα αντισταθμιστεί από την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ λόγω του πλεονάσματος του ΕΛΑΠΕ.
Η «άσκηση» που γίνεται αυτές τις ημέρες από το υπουργείο, τη ΡΑΕ αλλά και τη ΔΕΗ, δείχνει πως με μια τέτοιου είδους διπλή κίνηση μπορεί να έχει μηδενική ή αμελητέα επίπτωση για την τσέπη του καταναλωτή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται ανάλογη συζήτηση μεταξύ του υπουργείου και της ΔΕΗ, η οποία ζητεί αύξηση τιμολογίων καθώς το κόστος λειτουργίας της έχει επιβαρυνθεί σημαντικά.

Τρία σενάρια για αύξηση εσόδων

Οι προτάσεις που μέχρι στιγμής έχουν πέσει στο τραπέζι, όπως έχει αποκαλύψει και ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης είναι τρεις: Η ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα υπέρ της οποία φαίνεται να κλίνει ο υπουργός, η ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος, την οποία προτιμά η ΔΕΗ και απορρίπτει το υπουργείο και η μείωση κατά 50% της έκπτωσης συνέπειας.
Με όλα τα σενάρια πάντως η ΔΕΗ διεκδικεί μία αύξηση ως και 10% για να ισορροπήσει τα οικονομικά της.
Ο κ Παναγιωτάκης μάλιστα προχθές κατέστησε σαφές ότι η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να ματαιώσει το σχέδιό της να βγει στις αγορές τον Φεβρουάριο - Μάρτιο (έχει μάλιστα δρομολογήσει road show στο Λονδίνο για τα μέσα Φεβρουαρίου) με την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 250-300 εκατ. ευρώ, αν μέχρι τότε δεν έχουν αυξηθεί τα τιμολόγια ή τουλάχιστον δεν έχει ανακοινωθεί η αύξησή τους.

Υψηλό το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ

Ο κ. Σταθάκης  φαίνεται ότι περιμένει να επιβεβαιωθούν τα αισιόδοξα προγνωστικά για τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ και να λάβει η ΡΑΕ τις αποφάσεις της για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ για να προχωρήσει.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει ο ΔΑΠΕΕΠ, (πρώην ΛΑΓΗΕ) και τα οποία αφορούν στον Οκτώβριο, ο Ειδικός Λογαριασμός των ΑΠΕ φαινόταν να κλείνει το 2018 με πλεόνασμα 134 εκατ. ευρώ και μάλιστα μετά την αφαίρεση του ειδικού αποθέματος των 70 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με τον νόμο πρέπει πάντα να τηρείται για τη διασφάλιση των πληρωμών στους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Εντός των αμέσως επόμενων ημερών ο ΔΑΠΕΕΠ αναμένεται να εκδώσει τα στοιχεία του ΕΛΑΠΕ για τον Νοέμβριο και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες τα έσοδα θα είναι ακόμα πιο αυξημένα, προοιωνίζοντας μεγαλύτερο  πλεόνασμα για το 2018 σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.
Αντίστοιχα, αυξημένες φαίνονται να είναι και οι προβλέψεις για τη διαμόρφωση του πλεονάσματος το 2019, με τον ΔΑΠΕΕΠ να στηρίζει τα προγνωστικά του σε μέση Οριακή Τιμή Συστήματος για το 2019 στα 65 ευρώ/MWh και σε μέση τιμή ρύπων στα 18 ευρώ/ τόνο CO2.
Βάσει των προβλέψεων που εμπεριέχονται στο Δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ για τον Οκτώβριο το καθαρό πλεόνασμα (μετά την αφαίρεση του μαξιλαριού των 70 εκατ. ευρώ) του ΕΛΑΠΕ στο τέλος του 2019 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 108 εκατ. ευρώ, ποσό που δίνει στη ΡΑΕ τη δυνατότητα να μειώσει το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ για το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να αναμένεται και η σχεδόν ταυτόχρονη επιβολή της ρήτρας ρύπων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης