Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Σε χαμηλά 7 μηνών υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2018, στο 0,7%

Ιαπωνία: Σε χαμηλά 7 μηνών υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2018, στο 0,7%
Τα στοιχεία για τον ετήσιο πληθωρισμό της Ιαπωνίας αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών
Με τους ασθενέσθερους ρυθμούς των τελευταίων επτά μηνών αυξήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός καταναλωτή στην Ιαπωνία για τον Δεκέμβριο του, σύμφωνα με τα σημερινά (18/1) στοιχεία της κυβέρνησης, θέτοντας ακόμα περισσότερα εμπόδια στην προσπάθεια της Bank of Japan να επιτύχει τον στόχο του πληθωρισμού στο 2%.
Ειδικότερα, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος περιλαμβάνει τα προϊόντα πετρελαίου αλλά αποκλείει τα τρόφιμα, αυξήθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2017, έναντι ετήσιας ανόδου 0,9% τον προηγούμενο μήνα.
Μάλιστα, τα στοιχεία αποδείχθηκαν κατώτετα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο ΔΤΚ θα διαμορφωθεί στο 0,8%.
Εάν εξαιρεθούν και οι τιμές της ενέργειας, τότε ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,8% τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομίας της χώρας, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας υποχώρησε κατά -1% σε μηνιαία βάση, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, σημειώθηκε άνοδος κατά +1,4%.
Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται λίγες ημέρες πριν από την πρώτη συνεδρίαση της Bank of Japan για το 2019, καθώς οι αξιωματούχοι της τράπεζας έχουν εκφράσει την ανησυχία τους αναφορικά με τις παγκόσμιες αβεβαιότητες.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός καταναλωτή ενδέχεται να παραμείνει στάσιμος τους επόμενους μήνες, λόγω της πρόσφατης πτώστης στις τιμές του πετρελαίου, γεγονός που θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στην BoJ ώστε να αυξήσει το πρόγραμμα τόνωσης.
«Ακόμη και χωρίς τις επιδράσεις του πετρελαίου, ο πληθωρτισμός καταναλωτή είναι αδύναμος, επειδή η τρέχουσα οικονομική ανάκαμψη οδηγείται από τον εταιρικό τομέα και τα οφέλη δε μεταφέρονται σε μεγάλο βαθμό στα νοικοκυριά», σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Dai-ichi Life Research Institute, Yoshiki Shinke.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η κατανάλωση εδεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε να πείσει τις εταιρείες ότι μπορούν να αυξήσουν τις τιμές τους», καθώς και ότι «ο βασικός πληθωρισμός μπορείαν αγγίξει το 0% γύρω στον Απρίλιο».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης