Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έως τις 25 Ιανουαρίου η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με 153 - 154 ψήφους - Ποιοι είναι οι 8 - 9 βουλευτές που στηρίζουν

tags :
Έως τις 25 Ιανουαρίου η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με 153 - 154 ψήφους - Ποιοι είναι οι 8 - 9 βουλευτές που στηρίζουν
Βγήκε το διπλό ρίσκο του Τσίπρα - Ενισχυμένη η κυβέρνηση, μπορεί να φτάσει ως το τέλος της θητείας της
(upd5) Ξεκαθάρισε το μέχρι πρότινος «θολό» τοπίο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αναμένεται να κυρωθεί έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας δηλαδή έως τις 25 Ιανουαρίου 2019.
Η σχετική συζήτηση στις Επιτροπές αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου και στόχος είναι η ψηφοφορία να διεξαχθεί έως τις 25 Ιανουαρίου.
Η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την ελληνική βουλή κόντρα στην καθολική πλειοψηφία της κοινωνίας που εναντιώνεται στην απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια συμφωνία με τους σκοπιανούς.

Οι 152 και πλέον βουλευτές «κλείδωσαν» και μαζί τους «βγήκε» το διπλό ρίσκο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία τόσο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση όσο και για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Πλέον, ο πρωθυπουργός, και παρά την αποχώρηση του Π. Καμμένου και των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, έχει στη διάθεση του όλες τα αναγκαία «πολιτικά στηρίγματα» προκειμένου να φτάσει έως το τέλος της συνταγματικής του θητείας και να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, δίνοντας μέχρι τέλους τη μάχη.

Οι 152 έχουν εξασφαλιστεί για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ύστερα από την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, το Ποτάμι ξεκαθάρισε τη θέση του.
Επί της ουσίας επιβεβαίωσε τις δύο διαφορετικές γραμμές που υπάρχουν.
Οι 3 (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) αναμένεται να ψηφίσουν θετικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ οι υπόλοιποι 2 (Αμυράς, Ψαριανός) θα καταψηφίσουν.
Συνεπώς, η κυβέρνηση Τσίπρα διαθέτει 152 σίγουρα «Ναι».
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι:
-    145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
-    Κατερίνα Παπακώστα, ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη
-    Έλενα Κουντουρά, ανεξάρτητη βουλευτής, η οποία διεγράφη από τους ΑΝΕΛ για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
-    Θανάσης Παπαχριστόπουλος, βουλευτής των ΑΝΕΛ, ο οποίος όμως μετά την κύρωση της Συμφωνίας έχει δεσμευθεί ότι θα παραδώσει την έδρα του
-    Σπύρος Δανέλλης, ανεξάρτητος βουλευτής, ο οποίος διεγράφη από το Ποτάμι για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
-    Σταύρος Θεοδωράκης, βουλευτής του Ποταμιού
-    Γιώργος Μαυρωτάς, βουλευτής του Ποταμιού
-    Σπύρος Λυκούδης, βουλευτής του Ποταμιού, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει τη Συμφωνία.

Ανοιχτές άλλες δύο θετικές ψήφοι

Στις 152 θετικές ψήφους, δεν αποκλείεται να προστεθούν και αυτές του Θ. Θεοχαρόπουλου, προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς και βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αλλά και του Β. Κόκκαλη, ανεξάρτητου βουλευτή και προσφάτως διαγραφέντα από τους ΑΝΕΛ λόγω της ψήφου εμπιστοσύνης που παρείχε στην κυβέρνηση Τσίπρα, πηγαίνοντας «κόντρα» στην κομματική γραμμή.
Πάντως, θεωρείται δύσκολο ο κ.Κόκκαλης, όπως και ο κ.Ζουράρης (βουλευτής των ΑΝΕΛ), οι οποίοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, να ψηφίσουν θετικά και στη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι δημόσια και κατηγορηματικά έχουν ταχθεί κατά αυτής.
Σε δηλώσεις του ο Ζουράρης ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Άρα το πιθανότερο σενάριο είναι η τελική πλειοψηφία να «κλειδώσει» στους 153 εκτός και αν ο κ.Θεοχαρόπουλος και η ΔΗΜΑΡ υπαναχωρήσουν από τις πάγιες θέσεις τους προκειμένου να μην προκαλέσουν αναταραχή στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής δεδομένου ότι η Φώφη Γεννηματά έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να μην θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά θα υπάρξουν συνέπειες σε όσους δεν στηρίξουν τις συλλογικές αποφάσεις.
Εκπλήξεις για άλλα πιθανά «Ναι» δεν θα πρέπει να αναμένονται, καθώς ο Δ. Κρεμαστινός από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο οποίος μίλησε για θετική συμφωνία και φάνηκε να διαφοροποιείται, αναδιπλώθηκε, διαμηνύοντας ότι θα συνταχθεί με τη γραμμή του κόμματος.

Βούτσης: Έως την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης από τα γραφεία της Κουμουνδούρου, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία δεν θα είναι fast track και θα διατεθεί άπειρος χρόνος, προκειμένου να μιλήσουν όλοι.

Ποιος κέρδισε, Τσίπρας ή Μητσοτάκης;

Από όλες αυτές τις ανακατατάξεις που προκάλεσε στην εγχώρια πολιτική σκηνή η Συμφωνία των Πρεσπών, μπορούν να εξαχθούν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα:

1.  Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βγαίνει από δύο πολύ δύσκολες ψηφοφορίες, ενισχυμένος.
Αν και ο Π. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ αποχώρησαν από την κυβέρνηση, κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία τόσο στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης όσο και στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτό σημαίνει ότι έχει αφενός τα «πολιτικά καύσιμα» να φτάσει μέχρι τέλους της θητείας του τον Οκτώβριο του 2019 και αφετέρου συσπειρώνει στο πρόσωπο του τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, των οποίων εμφανίζεται ως ο κύριος εκφραστής τους.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επικοινωνιακή «επίθεση» του και η πρόσκληση – πρόκληση προς τον Κ. Μητσοτάκη για ένα debate για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το εάν όμως αυτό το πολιτικό ρίσκο ιδιαίτερα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα του βγει και στην κάλπη, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται απίθανο.
2. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης εντάσσεται στους «χαμένους» δεδομένου ότι ούτε πρόωρες εκλογές διαφαίνονται στον ορίζοντα ούτε τη Συμφωνία των Πρεσπών κατάφερε να εμποδίσει, όπως ήθελε η βασική πολιτική του στρατηγική.
Και μπορεί να κατάφερε να κρατήσει ενωμένη τη ΝΔ και να διαφυλάξει τα δεξιά νώτα της παράταξης του, αλλά έδειξε ότι επιμένει στην περαιτέρω συντηρητική στροφή του, κάτι που τον απομακρύνει περισσότερο από το φιλελεύθερο και προοδευτικό κέντρο και που θολώνει ακόμα περισσότερο ποια είναι η στάση της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία.
Η αναμενόμενη αρνητική απάντηση στο debate με τον Τσίπρα είναι ένα ακόμα στοιχείο που πλήττει το προφίλ του κ.Μητσοτάκη και που δίνει πόντους στον κ.Τσίπρα.
Δεδομένου όμως ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ΝΔ όχι μόνο δεν θα έχει πολιτικές απώλειες αλλά ενδεχομένως να βγει και ενισχυμένη στην κάλπη.
3. Το ΚΙΝΑΛ και η Φώφη Γεννηματά βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
Αν και υποστηρίζουν πως η Συμφωνία των Πρεσπών διατηρεί τον αλυτρωτισμό της ΠΓΔΜ, δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τους προοδευτικούς ψηφοφόρους τους για την αρνητική τους στάση.
Η διαφοροποίηση και τελικά αναδίπλωση του Δ. Κρεμαστινού, η σιωπή κορυφαίων προσωπικοτήτων του χώρου όπως οι Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου επί του θέματος αλλά και το ερωτηματικό για το τι στάση θα τηρήσει τελικά ο κ.Θεοχαρόπουλος και η ΔΗΜΑΡ είναι ενδεικτικά του προβληματισμού που επικρατεί στο ΚΙΝΑΛ.
4. Το Ποτάμι στάθηκε στο ύψος των αρχών και των δεσμεύσεων του, πρωτίστως απέναντι στους ψηφοφόρους του.
Αν και κόμμα της αντιπολίτευσης δεν στοιχήθηκε πίσω από τις «διαθέσεις» της πλειοψηφίας των Ελλήνων για μικροκομματικούς λόγους και συμφέροντα και έμεινε πιστό στις δικές του θέσεις και απόψεις.
Αν και είναι το κόμμα που βρέθηκε πιο κοντά στη διάλυση από οποιοδήποτε άλλο, δεν θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και οι βουλευτές του μπορούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση, εκφράζοντας τις δύο διαφορετικές γραμμές στο εσωτερικό του.
Το πιο θετικό είναι ότι φαίνεται πως υποχωρεί ο κίνδυνος της διάλυσης του και πως θα έχει τη δυνατότητα ως αυτόνομο κόμμα να κερδίσει την είσοδο του και στην επόμενη Βουλή.
Αν μη τι άλλο θα είναι μια επιβράβευση της πολιτικής του συνέπειας.

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 18/1 10:22)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης