Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αναλυτές: Η ΕΕ ανησυχεί και για τις εκλογές στην Ελλάδα - Στα τάρταρα οι τράπεζες

Αναλυτές: Η ΕΕ ανησυχεί και για τις εκλογές στην Ελλάδα - Στα τάρταρα οι τράπεζες
Brexit, Ιταλία και τράπεζες ολοκληρώνουν το παζλ των προκλήσεων που θα απασχολήσουν την Ευρώπη το 2019
Στις πολιτικές εξελίξεις που προκαλούν ανησυχία συγκαταλέγουν οι αναλυτές τις εκλογές στην Ελλάδα, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν το αργότερο τον Οκτώβριο του 2019, δεδομένης της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, η οποία προκαλεί αβεβαιότητα, κυρίως στην οικονομία.
Την ίδια ώρα, σημειώνουν ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών υποχώρησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα το 2018, ενώ προειδοποιούν ότι δεν αποκλείεται το ξέσπασμα μιας νέας κρίσης «ελληνικού τύπου» στην Ευρωζώνη.
Brexit, Ιταλία και τράπεζες ολοκληρώνουν το παζλ των προκλήσεων που θα απασχολήσουν την Ευρώπη το 2019.
«Η πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη θα καθοριστεί από τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Φινλανδία, καθώς και από την κατάρρευση της δημοφιλίας του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron», σχολιάζει η βρετανική Morningstar.
Με βάση το χειρότερο σενάριο, ο Azad Zangana, επικεφαλής οικονομολόγος της Schroders, εκφράζει τον φόβο του για το πιθανό ξέσπασμα μιας νέας κρίσης «ελληνικού τύπου», λόγω της επιδείνωσης των συνθηκλων ρευστότητας, η οποία αποτελεί τη βασική πηγή ανησυχίας για το 2019.
«Δεν είναι σαφές ότι η Ευρώπη διαθέτει τους μηχανισμούς για την πρόληψη ενός τέτοιου γεγονότος, καθώς απέχει ακόμη από την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της δημοσιονομικής ένωσης.
Οι αγορές ομολόγων της περιφέρειας έχουν ανακουφιστεί από την πρόσφατη συμφωνία για τον ιταλικό προϋπολογισμό, αλλά το δράμα είναι πιθανό να επανέλθει, λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους του λαϊκιστικού συνασπισμού που κυβερνά την Ιταλία», εξηγεί ο αναλυτής.
Ο Russ Mould, διευθυντής επενδύσεων στην AJ Bell, ανησυχεί για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών τραπεζών.
«Μπορούν να συνεχίσουν να περνούν τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, αλλά οι μετοχές τους συνεχίζουν καταγράφουν κακές αποδόσεις.
Ο δείκτης των τραπεζών Euro Stoxx υποχώρησε πέρυσι, οι ελληνικές τράπεζες έκλεισαν το 2018 στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και η Ιταλία διέσωσε την τέταρτη τράπεζά της σε διάστημα δύο ετών», εξηγεί.

Η απειλή του Brexit

Με βάση τα παραπάνω, είναι λογικό η ανησυχία για το Brexit να μη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των εξελίξεων που ανησυχούν τους Ευρωπαίους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται απρόθυμη να διαπραγματευτεί περαιτέρω τους όρους της Brexit, με την πεποίθηση ότι η κατάσταση είναι πιο σοβαρή για το Ηνωμένο Βασίλειο παρά για  την Ευρώπη.
Ωστόσο, ο Richard Stone, διευθύνων σύμβουλος του The Share Centre, εκτιμά ότι το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό, καθώς ο φόβος ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα παρακινήσει και άλλες χώρες να εξετάσουν αυτό το ενδεχόμενο, είναι υπαρκτός.
Όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες, ο David Zahn, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος για την Ευρώπη στην Franklin Templeton, εκτιμά ότι σε περίπτωση «σκληρού Brexit», το ΑΕΠ της Ευρώπης θα υποστεί συρρίκνωση 0,3%.
«Μπορεί το ποσοστό να φαντάζει χαμηλό, ωστόσο αν ληφθεί υπόψη ότι η οικονομία της ΕΕ αναπτύσσεται με ρυθμό μόλις 1,5-2%, πρόκειται για ένα υπολογίσιμο μέγεθος», εξηγεί το στέλεχος της Franklin Templeton.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης