Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την ηγετική τους θέση στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου το 2019

IEA: Οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την ηγετική τους θέση στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου το 2019
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση το 2019
Στο γεγονός ότι η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ θα αποτελέσει για ακόμα μία φορά έναν σημαντικό παράγοντα για την ενεργειακή αγορά το τρέχον έτος, αναφέρθηκε σήμερα (18/1) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, μέσω της μηνιαίας του έκθεσης, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον αναμένεται να επανεπιβεβαιώσει τη θέση της ως ο κορυφαίος παραγωγός αργού.
Ειδικότερα, η έκθεση έρχεται μερικές ημέρες μετά την εφαρμογή της νέας συμφωνίας των χωρών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, η οποία στοεχύει στη μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως τους επόμενους έξι μήνες.
Όπως τόνισε ο IEA, αναφερόμενος στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, «ενώ οι άλλοι δύο γίγαντες προχωρούν σε εθελοντική μείωση της παραγωγής τους, οι ΗΠΑ, που ήδη είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής, θα ενισχύσουν την ηγετική τους θέση ως ο νούμερο ένα παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως».
Μάλιστα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας επεσήμανε πως «μέχρι τα μέσα του έτους, η παραγωγή αμερικανικού αργού πιθανώς να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την παραγωγική ικανότητα είτε της Σαουδικής Αραβίας είτε της Ρωσίας».
Μέχρι στιγμής, η τιμή στο πετρέλαιο τύπου Brent έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 30% σε σύγκριση με τα 86,29 δολ. ανά βαρέλια στα οποία βρέθηκε τον Οκτώβριο, την ίδια στιγμή που η τιμή του αμερικανικού αργού είναι μειωμένη κατά 31% για το ίδιο διάστημα.
Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου οξύνθηκε από τις ανησυχίες για την παγκόσμια υπερπροσφορά, καθώς και από την ύφεση των χρηματιστηριακών αγορών εν μέσω ανησυχιών για τα αυξανόμενα επιτόκια των ΗΠΑ.
Αυτή η εξέλιξη οδήγησες τους παραγωγούς εντός και εκτός ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή τους στην έναρξη του 2019, σε μία προσπάθεια να δώσουν στήριξη στις τιμές του πετρελαίου.
Ο IEA εχει ήδη αναφερθεί κατά το παρελθόν στην «αυξανόμενη επιρροή» των ΗΠΑ στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, επισημαίνοντας πως μία τέτοια αύξηση στην παραγωγή από την Ουάσιγκτον θα μπορούσε σύντομα να αποτελέσει «πρόκληση» για το μερίδιο που έχουν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία στην αγορά.
Σημειώνεται ότι η παραγωγή των ΗΠΑ έχει αυξηθεί περισσότερο από 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως του τελευταίους μήνες, στα 11,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως συνολικά, όγκος παραγωγής που αποτελεί ιστορικό υψηλό.
Όσον αφορά τη ζήτηση για το 2019, ο IEA διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του σε σχέση με τον περασμένο μήνα, εκτιμώντας ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Παράλληλα, ο Οργανισμός δήλωσε ότι ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών το 2018 έχει εξασθενίσει, γεγονός που θα αντισταθμίσει την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά τους επόμενους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης