Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Νέα αρχή για τη Βόρεια Μακεδονία - Ατάραχος ο Τσίπρας, πάει σε εκλογές τον Μάιο

tags :
Economist: Νέα αρχή για τη Βόρεια Μακεδονία - Ατάραχος ο Τσίπρας, πάει σε εκλογές τον Μάιο
Λίγοι ειδήμονες στοιχημάτιζαν ότι τα κοινοβούλια στην Αθήνα και τα Σκόπια θα επικύρωναν τη συμφωνία
Για νέα ονομασία και νέα αρχή στη Βόρεια Μακεδονία, κάνει λόγο το περιοδικό Economist, σχολιάζοντας τις εξελίξεις σε Αθήνα και Σκόπια.
«Τα καλά νέα από τα Βαλκάνια είναι σπάνια.
Ακόμη και μετά τη συμφωνία Τσίπρα - Zaev για τον τερματισμό της 27ετούς διαμάχης σχετικά με την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, λίγοι ειδήμονες στοιχημάτιζαν ότι τα κοινοβούλια στην Αθήνα και τα Σκόπια θα επικύρωναν τη συμφωνία», σημειώνει το βρετανικό περιοδικό.
Ωστόσο, στις 11 Ιανουαρίου, ο κ. Zaev εξασφάλισε επιτέλους την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείτο, ώστε το κοινοβούλιο της πΓΔΜ να υιοθετήσει μια συνταγματική αλλαγή που θα καταστήσει την επίσημη ονομασία της χώρας "Βόρεια Μακεδονία".
O πρόσθετος προσδιορισμός αποσκοπεί στο να μετριάσει τους μακροχρόνιους φόβους στην Αθήνα για μια εδαφική απαίτηση στην ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, νότια των συνόρων.
Ο κ. Zaev ελπίζει ότι οι συνομιλίες θα επιτρέψουν στην πΓΔΜ να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και, τελικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Ελλάδα θα άρει το δεκαετές βέτο, σημειώνει ο Economist.
Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, τώρα είναι η σειρά του κ. Τσίπρα για κύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο.
«Όμως, ο κυβερνών συνασπισμός κατέρρευσε το Σαββατοκύριακο, όταν ο εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ μια δεξιόστροφη ομάδα που ονομάζεται Ανεξάρτητοι Έλληνες, αρνήθηκε να στηρίξει την κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, παραιτήθηκε μετά από αρκετές ημέρες αναταραχής στο υπουργικό συμβούλιο», αναφέρει το δημοσίευμα σχετικά με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση Τσίπρα.
«Ο Αλέξης Τσίπρας, επιδέξιος τακτικιστής των παρασκηνίων, ζήτησε αμέσως και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, έστω και οριακά.
Ωστόσο οι εκλογές πλησιάζουν και αναμένονται τον Μάιο του 2019.
Την ίδια εξέλιξη ελπίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός και για την ψηφοφορία για το ονοματολογικό της «Μακεδονίας».
Τα υπόλοιπα κόμματα θα καταψηφίσουν τη συμφωνία –αποτυπώνοντας έτσι το βαθιά ριζωμένο εθνικισμό που ακόμα κυριαρχεί μεταξύ των Ελλήνων ψηφοφόρων.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πάνω από το 60% αντιτίθεται στη Συμφωνία, παρά το γεγονός ότι η «Μακεδονία» υποχώρησε στην ελληνική επιμονή για αλλαγή του ονόματος, αναφέρει ο Economist.
Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ατάραχος, καθώς η σχέση του με τους Ευρωπαίους εταίρους του, ιδιαίτερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, έχει βελτιωθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα, υπογραμμίζει το βρετανικό περιοδικό.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης