Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Υπό την εποπτεία της Πειραιώς το σχέδιο διάσωσης της ΕΒΖ - Επενδυτές και εταιρίες SPV

Υπό την εποπτεία της Πειραιώς το σχέδιο διάσωσης της ΕΒΖ - Επενδυτές και εταιρίες SPV
Οι κρατικοί υπάλληλοι της ΕΒΖ εξασφάλισαν και πέτυχαν μετατάξεις σε προσωποπαγείς θέσεις της κρατικής μηχανής για όσους έχουν συμπληρώσει το 56ο έτος της ηλικίας τους
Σχέδιο διάσωσης της ιστορικής Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ρίχνει στο τραπέζι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, έχοντας ως σύμμαχο την Τράπεζα Πειραιώς, αφού πρόκειται για τον βασικό πιστωτή της ΕΒΖ,με τα δάνεια να φθάνουν σε 177,5 εκατ. ευρώ.
Το σχέδιο προβλέπει και την ύπαρξη επενδυτή που θα πράξει ότι κρίνεται απαραίτητο, με την προσδοκία να σώσει ότι σώζεται από την παραγωγική βάση της εταιρείας.
Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Στέργιος Πιτσιόρλας ανέλαβε να βγάλει τα …κάστανα από τη φωτιά κατά τη σημερινή του  συνάντηση με τη διοίκηση , τους εργαζόμενους και εκπροσώπους των τευτλοπαραγωγών.
Οι κρατικοί υπάλληλοι της ΕΒΖ εξασφάλισαν και πέτυχαν μετατάξεις σε προσωποπαγείς θέσεις της κρατικής μηχανής για όσους έχουν συμπληρώσει το 56ο έτος της ηλικίας τους.
Στην ουσία η ΕΒΖ λειτουργούσε για δεκαετίες σε προστατευμένο περιβάλλον χάνοντας τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα καθώς το κόστος της επεξεργασίας έφθανε τα 600 ευρώ ο τόνος, όταν ο διεθνής ανταγωνισμός λειτουργούσε στη ζώνη των 300 ευρώ.
Οι μέρες της ΕΒΖ είναι μετρημένες εάν δεν καρποφορήσει το σχέδιο το οποίο προβλέπει την μεταφορά του ενεργητικού της σε εταιρείες SPV ή εταιρείες ειδικού σκοπού.
Το πολύπλοκο σχέδιο έχει ως βάση και το άρθρο 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα και την έγκριση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε την ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχειών καθώς η ανάκτηση θα απέδιδε μόλις 9 εκατ. ευρώ.
Οι  υπόλοιπες υποχρεώσεις της ΕΒΖ εκτός της Τράπεζας Πειραιώς, ανέρχονται σε 71,7 εκατ ευρώ, οι οποίες θα μεταφερθούν στις εταιρείες SPV, μέσω του ποσού των7,4 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην ικανοποίηση των Γενικών Προνομίων και των ανέγγυων πιστωτών.
 Το ποσό των 7,4 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στο απαιτούμενο ελάχιστο εκ του νόμου ποσό που θα λάμβαναν οι πιστωτές αυτοί σε περίπτωση αναγκαστικής ρευστοποίησης των στοιχείων της εταιρείας.
Με την κατάθεση του σχεδίου διάσωσης της ΕΒΖ στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, θα πρέπει να υλοποιηθεί και το «κούρεμα» των πιστωτών τουλάχιστον στα επίπεδα του 50% ίσως και σε υψηλότερα επίπεδα για να καταστεί βιώσιμο το νέο σχήμα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΕΒΖ είχε προσδεθεί στο άρμα των εκάστοτε κυβερνήσεων που εξυπηρετούσαν τα μικρά και τοπικά συμφέροντα της περιοχής και ποτέ δεν άφησαν την εταιρεία να λειτουργήσει με κριτήρια μιας ιδιωτικής επιχείρησης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος ntheo@bankingnews.gr    

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης