Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η εμπορική αξία των ακινήτων κριτήριο για την προστασία πρώτης κατοικίας - Οι τράπεζες θέτουν όριο τις 100 χιλ. ευρώ

tags :
Η εμπορική αξία των ακινήτων κριτήριο για την προστασία πρώτης κατοικίας - Οι τράπεζες θέτουν όριο τις 100 χιλ. ευρώ
Εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί παράταση στο νόμο Κατσέλη
Πυκνώνουν οι επαφές κυβέρνησης- τραπεζών και τραπεζών- τεχνικών κλιμακίων των δανειστών για το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, μπαίνουν ένα - ένα τα κομμάτια στο παζλ, αλλά παραμένει η διαφωνία για το όριο αξίας ακινήτου που θα επιτρέπει την υπαγωγή στη ρύθμιση, καθώς και οι προϋποθέσεις για το «κούρεμα» των δανείων.
«Δεν θα χρειαστεί νέα παράταση», εκτίμησε κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά από τη διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για τις μεταμνημονιακές εκκρεμότητες κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή με τις τράπεζες.
Αυτό που έγινε σαφές, από τον ίδιο αξιωματούχο, είναι ότι όποιο κι αν είναι το όριο «εισόδου» στη ρύθμιση, αυτό θα αφορά στην εμπορική και όχι στην αντικειμενική αξία των ακινήτων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι το «ταβάνι» δεν μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.
Όσον αφορά στο δεύτερο όριο, που θα ενεργοποιεί την επιδότηση της δόσης του δανείου από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αυτό θα αποφασιστεί από το οικονομικό επιτελείο, με βάση τα περιθώρια που δίνει το προβλεπόμενο κονδύλι των 150 εκατ. ευρώ.

Υιοθετείται το κυπριακό μοντέλο

Είναι πλέον γνωστό ότι το κυπριακό μοντέλο με επιδότηση δόσης θα υιοθετηθεί ως ο αντικαταστάτης του καταργηθέντος νόμου Κατσέλη, με το όριο προστασίας στην πρώτη κατοικία να μειώνεται στις 100 χιλ. ευρώ, από 250 χιλ. ευρώ σήμερα.
Το κυπριακό μοντέλο στηρίζεται στην εξής παραδοχή: Ένα δάνειο το οποίο είναι μη εξυπηρετούμενο όταν ο δανειολήπτης αποφασίζει να κάνει ρύθμιση και κατ’ ουσία το μετατρέπει σε ενήμερο, το Δημόσιο θα συμμετέχει με ποσοστό 33% στη μηνιαία δόση.
Για παράδειγμα για μία δόση 600 ευρώ τα 200 ευρώ θα τα εισφέρει το ελληνικό Δημόσιο.
Βέβαια υπάρχουν πολλές παράμετροι και κριτήρια στο κυπριακό μοντέλο άρα κατ’ ουσίαν δεν θα μπορούν να μπουν όλοι οι δανειολήπτες μη εξυπηρετούμενων δανείων σε αυτό το νέο πλαίσιο, καθώς θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Οι βασικές παράμετροι

1.    Αντί του νόμου Κατσέλη που καταργείται θα υιοθετηθεί το κυπριακό μοντέλο, που περιλαμβάνει επιδότηση δόσεων δανείου.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει συζήτηση για όριο αξίας προστασίας α’ κατοικίας (δηλαδή αν θα είναι 100.000 ή παραπάνω).
Επίσης, έχει αποκλειστεί το σενάριο παράτασης ή τροποποίησης του νόμου Κατσέλη
2.    Για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων η κυβέρνηση βρίσκεται πιο κοντά στο σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (APS) ή ιταλικού μοντέλου.
Αυτό το μοντέλο είναι πιο εύκολο να περάσει από την Κομισιόν γιατί έχει εφαρμοστεί στην Ιταλία και δεν θεωρείται κρατική βοήθεια.
Το σχέδιο ΤτΕ, με τη δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού (SPV), ίσως ενσωματωθεί σε επόμενη φάση, ωστόσο υπάρχουν σοβαρότατες αμφιβολίες αν μπορεί να εγκριθεί από την Κομισιόν καθώς κινδυνεύει να θεωρηθεί state aid.
Για το APS ή ιταλικό μοντέλο το πρόβλημα δεν είναι το ύψος των κρατικών εγγυήσεων αλλά η αποτίμηση των προβληματικών ανοιγμάτων που θα ενταχθούν στη διαδικασία τιτλοποίησης.
Από δείγμα χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων θα καθοριστεί το rating (αξιολόγηση) από τους οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης και το οποίο δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από την αξιολόγηση του κρατικού χρέους.
3.    Για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το πιο πολύπλοκο και το πιο σημαντικό θέμα, είναι το ζήτημα του κουρέματος δανείων σε αντιστοιχία με την εμπορική αξία των ακινήτων (π.χ. τι γίνεται όταν η τρέχουσα αξία ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το υπόλοιπο δανείου;)

Ποιές εκκρεμότητες απομένουν στη διαπραγμάτευση

Μεταξύ των 16 εκκρεμοτήτων που έχουν πίσω είναι η τοποθέτηση των νέων Γενικών Γραμματέων  στα υπουργεία, στο πλαίσιο της «αποκομματικοποίησης» του Δημοσίου.
Πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά τα χρονοδιαγράμματα εκτροχιάστηκαν, όπως επεσήμανε η Κομισιόν στην πρώτη μεταμνημονιακή Έκθεση αξιολόγησης.
Αρμόδια κυβερνητική αξιωματούχος δεν θέλησε να απαντήσει στο εάν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ως τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε θα δημοσιευθεί η 2η Έκθεση.
«Είναι φορτωμένο το ΑΣΕΠ» σημείωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι τοποθετήσεις των Γ.Γ. θα είναι σε εκκρεμότητα.
Σε ερώτηση για το εάν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στις επικείμενες συναντήσεις με τους ξένους τεχνοκράτες, η ίδια απάντησε ότι «έχουμε καλύψει τα 5 από 6 που είχαμε», εκτιμώντας έτσι ότι θα υπάρξει κατανόηση από τους επικεφαλής των κλιμακίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης