Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Ζητείται «αντίπαλο δέος»

tags :
Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Ζητείται «αντίπαλο δέος»
Οι τράπεζες, η Αχίλλειος πτέρνα της Αγοράς από το 2010, έδειξαν ιδιαίτερα αδύναμες να αναχαιτίσουν το κύμα προσφοράς
Πτωτικά αυτονομημένος από τις ξένες αγορές κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης την εβδομάδα που
πέρασε.
Οι τράπεζες, η Αχίλλειος πτέρνα της Αγοράς από το 2010, έδειξαν ιδιαίτερα αδύναμες να αναχαιτίσουν το κύμα προσφοράς που εκδηλώθηκε μετά την πρόσκαιρη όπως αποδείχθηκε ανάκαμψη τους την περασμένη εβδομάδα. '
Η κεφαλαιοποίηση του κλάδου έχει συρρικνωθεί στα 3,5 δις ευρώ και το μετοχολόγιο όλων των τραπεζών έχει μόνο χαμένους επενδυτές ενώ τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του δείκτη παραπέμπουν σε επίπεδα διαπραγμάτευσης 420
μονάδων Γενικού Δείκτη.
Η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ουδόλως μετέβαλε το κλίμα καθώς οι αβεβαιότητες αναφορικά με την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων και της επίπτωσης που θα έχουν στα βασικά κεφάλαια
φερεγγυότητας των τραπεζών φαίνεται να υπερισχύουν έναντι οποιασδήποτε άλλης εξέλιξης.
Από τις πρώτες συνεδριάσεις του το 2019 έδειξε ότι θα έχει ομοιότητες με την περυσινή χρονιά καθώς η εικόνα των αποδόσεων παραμένει διττή: Οι τραπεζικές μετοχές τρέχουν με απώλειες από 8% έως 17% δοκιμάζοντας συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά ενώ το υπόλοιπο δεικτοβαρές ταμπλό εμφανίζει μια συμπαθητικά θετική εικόνα που κορυφώνεται στο +12% του ΟΤΕ.
Το τοπίο δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε την προσεχή εβδομάδα καθώς η ροή νέων παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη και πάντως όχι ισχυρά υποστηρικτική για κάποια κίνηση διαρκείας, ωστόσο η ένταση των πιέσεων ενδεχομένως να μετριαστεί λόγω της υποτιμητικής υπερβολής που εμφανίζει για μια ακόμη φορά ο κλάδος.
Η φημολογούμενη αναχρηματοδότηση της έκδοσης της ελληνικής πενταετίας που αναμένεται προς τις αρχές Φεβρουαρίου δεν βοήθησε όλες τις σειρές ομολόγων παρά μόνο την συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, στερώντας έτσι μια καλή δικαιολογία ανάκαμψης για το σύνολο των τραπεζικών μετοχών.
Με αυτά και με αυτά, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε από εκεί που ξεκίνησε την χρονιά.
Συμπληρώνοντας ένα σερί τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων ο Δείκτης δείχνει απροθυμία να σπάσει την τετράμηνη συσσώρευση τιμών καθώς οι δυνάμεις των αγοραστών εξαντλούνται πολύ γρήγορα.
Αν και οι ταλαντωτές έχουν υποχωρήσει εντούτοις δεν έχει υπάρξει κάποια σφοδρή υποτιμητική υπερβολή στην μεγάλη εικόνα που να προετοιμάζει το έδαφος για μια ανοδική κίνηση.
Αντιθέτως τα τραπεζικά διαγράμματα έχουν εισέλθει σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, επίπεδα που ωστόσο στο παρελθόν είχαν παραμείνει και διευρυνθεί ακόμα και σε ακραίες τιμές για αρκετές συνεδριάσεις.
Η δομή των ημερήσιων σωμάτων του Γενικού Δείκτη δείχνει ότι προς το τέλος της ημέρας εκδηλώνεται ένα επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον που περιορίζει τις απώλειες αφήνοντάς ενδοσυνεδριακές ουρές, σε αντίθεση με την εικόνα του
τραπεζικού κλάδου ο οποίος τερματίζει τις ημέρες με συμπαγή «μαύρα σώματα».
Οι πωλητές επομένως έχουν το πάνω χέρι στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος είναι μεν υπερπουλημένος αλλά χωρίς αντίπαλο αγοραστικό δέος που από ότι φαίνεται επικεντρώνεται στο να συντηρεί και - όποτε είναι εφικτό- να βελτιώνει τα επίπεδα τιμών των μη τραπεζικών μετοχών.
Η συσσώρευση φαίνεται το επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα ωστόσο το τεχνικό ζητούμενο είναι η διατήρηση των 590 μονάδων καθώς η διάσπαση τους θα ανοίξει το δρόμο για τουλάχιστον 20 μονάδες χαμηλότερα.
Απόψε το βράδυ είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την S&P. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία για την «Συμφωνία των Πρεσπών» στην Βουλή.
Επίσης εντός της ερχόμενης εβδομάδας οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα για την αξιολόγηση των προαπαιτούμενων που θα επιτρέψουν την επιστροφή 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων των ελληνικών τραπεζών.
Η ερχόμενη Παρασκευή σηματοδοτεί το τέλος της προθεσμίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τις
λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ενώ κατά την διάρκεια της επόμενης εβδομάδας αναμένεται και η ανακοίνωση για τα αποτελέσματα του 2019 από την Τράπεζα της Ελλάδος που παραδοσιακά ανοίγει την αυλαία των ετήσιων αποτελεσμάτων χρήσης.
Επισημαίνεται τέλος ότι την Δευτέρα οι Αμερικανικές Αγορές θα παραμείνουν κλειστές λόγω επίσημης αργίας.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Ανάλυσης Beta ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης