Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδια συγχώνευσης των good bank ιταλικών τραπεζών Monte dei Paschi και Carige

tags :
Σχέδια συγχώνευσης των good bank ιταλικών τραπεζών Monte dei Paschi και Carige
Στο τραπέζι η συγχώνευση των Monte dei Paschi και Carige με υγιή τραπεζικά ιδρύματα - Πιθανότερος εταίρος η UBI Banca
H ιταλική εξετάζει εξετάζει το σενάριο της συγχώνευσης των προβληματικών τραπεζών Monte dei Paschi και Banca Carige με την UBI Banca αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.
Στο τραπέζει υπάρχει το ενδεχόμενο της τριπλής συγχώνευσης.
Η Monte dei Paschi, η οποία διασώθηκε από το κράτος το 2017, και η Carige, η οποία πρόσφατα τέθηκε σε ειδική διοίκηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αγωνίζονται με τα επισφαλή χρέη.
Τα προβλήματά τους απειλούν να αναζωπυρώσουν μια τραπεζική κρίση που η Ρώμη πίστευε ότι είχε τελειώσει πριν από δύο χρόνια και θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω μια οικονομία που ήδη κινδυνεύει να οπισθοχωρήσει στην ύφεση.
Σύμφωνα με μία από τις πηγές που μίλησαν στο Reuters, οι επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνουν ακόμη τη δυνατότητα μιας τριπλής συγχώνευσης που θα συνενώσει τη Monte dei Paschi, την Carige και την UBI.
Οι τράπεζες και το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο και δεν έχει εκπονηθεί κανένα τελικό σχέδιο από την τωρινή κυβέρνηση, η οποία παλαιότερα είχε επικρίνει τις τραπεζικές διασώσεις και θέλει να αποφύγει να δαπανήσει χρήματα από τους φορολογούμενους για τη διάσωση των τραπεζών.
Αρκετοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει δημόσια υποστήριξη για συγχωνεύσεις που θα ενισχύσουν τον τραπεζικό κλάδο.
Ο Stefano Buffagni, υφυπουργός και εξέχων βουλευτής του κυβερνώντος κινήματος του Κινήματος Πέντε Αστέρων, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη σχεδίαση τέτοιων συγχωνεύσεων.
Ωστόσο, οι υγιέστερες τράπεζες είναι απρόθυμες να προχωρήσουν στη διάσωση αδύναμων ιταλικών τραπεζών και κάθε συγχώνευση θα χρειαζόταν το πράσινο φως από την ΕΚΤ, κάτι που πιθανόν θα απαιτούσε αυξήσεις κεφαλαίου για να εξασφαλιστεί ότι η νέα νομική οντότητα θα είναι οικονομικά σταθερή.
«Για την  Monte dei Paschi, η βασική επιλογή είναι η συγχώνευση με την UBI», ανέφερε μία κυβερνητική πηγή.
Μια άλλη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι η συγχώνευση ήταν ο μόνος τρόπος για να διορθωθούν τα προβλήματα της τράπεζας της Monte dei Paschi αναφέροντας επίσης την UBI ως πιθανό αγοραστή.
Η κυβέρνηση κατέχει το 68% του Monte dei Paschi ως αποτέλεσμα της διάσωσης του 2017, αλλά με μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την υποχρεώνει να απεμπλακεί μετοχικά μέσα στο 2019.
Ο διευθύνων σύμβουλος της UBI Victor Massiah έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιοδήποτε ενδιαφέρον για το Monte dei Paschi.
Οι βασικοί μέτοχοι της UBI, κυρίως πλούσιοι επιχειρηματίες στη βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας που ελέγχουν το ένα πέμπτο της τράπεζας, αντιτίθενται σε μια τέτοια επιλογή, φοβούμενοι ότι θα συνεπαγόταν σημαντική αύξηση κεφαλαίου, πρόσθεσαν οι πηγές.
Η μεσαίου μεγέθους BPER Banca θεωρείται ένας άλλος πιθανός λευκός ιππότης για την Monte dei Paschi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης