Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Τριπλέτα» νέων ρυθμίσεων για όσους χρωστούν σε Δημόσιο και Τράπεζες

«Τριπλέτα» νέων ρυθμίσεων για όσους χρωστούν σε Δημόσιο και Τράπεζες
Ποιοι θα είναι οι όροι για τους φορολογούμενους
Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις ρυθμίσεις χρεών προωθεί συνολικά μέχρι τον Ιούνιο του 2019 η κυβέρνηση εφόσον την επόμενη εβδομάδα εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από τους δανειστές που παραμένουν επιφυλακτικοί με τις χαριστικές ρυθμίσεις.
Καλύτερη επένδυση για το «κουαρτέτο» των πιστωτών, το οποίο έρχεται την προσεχή Δευτέρα 21 στην Αθήνα για την δεύτερη μεταμνημνονιακή αξιολόγηση, αποτελεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και όχι οι οριζόντιες διευκολύνσεις για τους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το προαπαιτούμενο για στελέχωση με επιπλέον προσωπικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που περιλαμβάνεται στο «πακέτο» με τις 16 δεσμεύσεις - μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν έμφαση οι δανειστές στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής παρακολούθησης.
Παρά ταύτα οι οφειλές που έχουν αφήσει απλήρωτες φορολογούμενοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες κινούνται πέρα από κάθε πρόβλεψη, αφού ξεπερνούν τα 250 δισ. ευρώ.
Μόνο το χρέος προς τις τράπεζες ανέρχεται σε 120 δισ. ευρώ ενώ 103 δισ. ευρώ και 30 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αντίστοιχα.
Με το ιδιωτικό χρέος να αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα» για την οικονομία το κυβερνητικό  οικονομικό επιτελείο θα δώσει μάχη την επόμενη εβδομάδα με τους θεσμούς και το ΔΝΤ για να επικρατήσουν τα σχέδια των ρυθμίσεων που προωθεί και θα διοχετεύουν «οξυγόνο» στην αγορά.      
Ειδικότερα, οι τρείς ρυθμίσεις που θα παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο στους δανειστές και μελετούν ήδη στα τεχνικά κλιμάκια, είναι:

1. Ασφαλιστικά ταμεία: Η ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία απευθύνεται σε όλους τους μη μισθωτούς και το πλήθος των δόσεων θα προσδιορίζεται με βάση το ύψος της οφειλής. Συγκεκριμένα:

- Για χρέη έως 3.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι έως 36
- Για χρέη πάνω από 3.000 ευρώ οι δόσεις θα φθάνουν τις 120.

Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει και γενναίο «κούρεμα» μέσω επανυπολογισμού της βασικής οφειλής. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που έδωσε μέσα στην εβδομάδα η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου για τα χρέη πριν τις 31-12-2016 θα υπάρξει επανυπολογισμός με βάση το νέο σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου.
Στην ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και χρέη του 2017, χωρίς όμως επανυπολογισμό, αφού πριν από δύο χρόνια ίσχυε ήδη ο υπολογισμός των εισφορών βάσει του πραγματικού εισοδήματος.
Σε ότι αφορά το κούρεμα της οφειλής αυτό σε μέσα επίπεδα θα φθάνει το 70% και απευθύνεται σε 958.000 μη μισθωτούς (584.000 του πρώην ΟΑΕΕ, 356.000 του πρώην ΟΓΑ και 18.000 του πρώην ΕΤΑΑ). Η νέα ρύθμιση θα οδηγήσει παράλληλα στην σύνταξη 70.000 ελεύθερους  επαγγελματίες που έχουν εγκλωβιστεί λόγω των χρεών τους προς τα ασφαλιστικά  ταμεία.   

2. Εφορία: Σε αυτή την ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν φορολογούμενοι και φυσικά πρόσωπα. Ο αριθμός των δόσεων θα ξεπερνά αυτές της πάγιας ρύθμισης που σήμερα δεν ξεπερνούν τις 12 και θα φθάνουν σε 24, 36 δόσεις ή και πάνω από 36 για ελάχιστες όμως περιπτώσεις. Ο αριθμός των δόσεων εξετάζεται να συνδέεται με την προέλευση της οφειλής. Για παράδειγμα, για οφειλές από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ ο φορολογούμενος θα μπορεί να τις ρυθμίζει σε 24 μηνιαίες δόσεις ενώ για χρέη που προκύπτουν από έκτακτη φορολογία π.χ. κληρονομιές οι δόσεις θα είναι σημαντικά υψηλότερες και ενδεχομένως να ξεπερνούν τις 36. Θα θεσπιστούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και κυρίως με τη δυνατότητα του φορολογούμενου να μπορεί να εξυπηρετεί τη ρύθμιση. Η βιωσιμότητα, δηλαδή, θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την ένταξη των οφειλών στη νέα πάγια ρύθμιση με τις περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις.

3. Τράπεζες, Εφορία και Ταμεία: Πρόκειται για μία συνολική ρύθμιση που θα λειτουργεί σε ένα μόνιμο πλαίσιο διευκολύνσεων. Ως πρώτο βήμα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα ρύθμισης ώστε να περάσουν στο δεύτερο στάδιο που θα αξιολογούνται τα δεδομένα του οφειλέτη: μηνιαίο εισόδημα, περιουσιακά στοιχεία, συνολικό χρέος και προέλευση της μεγαλύτερης οφειλής (από δάνεια, φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές). Το  σχήμα της ρύθμισης που θα ακολουθήσει θα πρέπει να είναι πάνω στα «μέτρα» του οφειλέτη, να είναι δηλαδή βιώσιμη ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται οι μηνιαίες δόσεις. Ειδικά όσον αφορά στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, που βρίσκονται στον πυρήνα του σχεδίου, η ρύθμιση από την πλευρά των τραπεζών θα περιλαμβάνει επιμήκυνση των πληρωμών σε βάθος ως 25 έτη αλλά και «κούρεμα» της αρχικής οφειλής έως 50%. Για τους οφειλέτες που δεν πληρούν τα κριτήρια για «κούρεμα» της οφειλής θα ενεργοποιούνται άλλα εργαλεία, όπως η επιδότηση των δόσεων της ρύθμισης, κλπ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης